Vrijdag 15 september

Het is opa-ochtend voor mij vandaag, dus gebruik na het zwemmen in Max Health Club uitgebreid de douche om me daarna, gekleed en wel, meteen richting Houten te begeven. Vermaak me met m’n dochter en kleindochter Florien. Fietsen onder andere met de nieuwe aanwinst – een bakfiets (‘Urban Arrow’) – heen en weer naar Theehuis Rhijnauwen. Geweldig om hier weer even terug te zijn. Bekend terrein. En nu met m’n kleindochter…

Rijd rond het middaguur terug naar Den Haag. Mijd de A12 in verband met de illegale blokkades die daar de afgelopen week helaas dagelijks plaatsvinden. Bel met (plv.) woordvoerder Annelou van Egmond en met directeur Veiligheid Herke Elbers. Breng, ’s middags terug in Den Haag, een bezoek aan de stichting Christiaanhof Ouderenzorg in het Transvaalkwartier. Hier wordt, zoals vaker, een activiteitenmiddag georganiseerd voor bewoners uit de buurt. Ben voor die van vandaag ‘aangekondigd’ op een van de flyers op het prikbord. Groet buiten bij de voordeur vrijwilliger en vandaag dienstdoende fotograaf Ed. Hans en Hennie Steenwijk doen me in- en uitgeleide. Bewonder de onlangs aangebrachte geveltuin met een mooie mix van bloemen en planten, waaronder ook een wijnrank. Het zorgt voor een verwelkomend aanzien van het pand op de hoek van De la Reyweg. Binnen zijn de activiteiten in volle gang. Er wordt gekletst, er zijn mensen aan het kaarten of op hun gemak de krant aan het lezen. Praat bij met Marcel, ontmoette hem eerder tijdens een wandeling voor slechtzienden en met de 95-jarige mevrouw Nieuwkerk. Maak een rondje langs de tafels; spreek met de vrijwilligers en andere bewoners over hun betrokkenheid bij de stichting. Neem ten slotte met Hans en Hennie de actualiteiten in de wijk door.

Woon in Museum Sophiahof de voorstelling ‘De stille kracht, 100-jaar Louis Couperus’ bij. Doe dat op uitnodiging van Ilona van Voorst tot Voorst – van Nispen tot Sevenaer van de stichting Creatief Onderwijs. Ilona maakte een toneelbewerking van het boek.

Geniet van de voorstelling. Krijg na afloop het toneelboek van Ilona overhandigd en spreek enkele welgemeende dankwoorden uit. Improviseer op het thema ‘weemoed, heimwee’ en geef een geheel eigen invulling aan het begrip ‘geparfumeerde verbeelding’. Groet m’n lieve vrienden Astrid en Cees en snel naar buiten. Friso van Voorst doet me in- en uitgeleide.

Ga vanaf de Sophialaan richting Loosduinen. Breng in verpleeghuis HWW Houtwijk aan de Architect Duikerstraat mijn gelukwensen over aan de 100-jarige Lies van Putten-Beuker.

Lies, nog altijd vief, komt uit een groot gezin (15 kinderen). Zelf kreeg ze er zeven. Maak kennis met een van de zonen die speciaal voor deze gelegenheid uit Australië is overgekomen. In 2005 kreeg de eeuwelinge de Stadsspeld uitgereikt. Ze was vijftig jaar vrijwilliger bij het Don Bosco Jeugdcentrum. Leuke kennismaking. Zoon Cees doet me in- en uitgeleide. Ga buiten, op weg naar huis, op verzoek van de verpleeghuismedewerkers Renu en Nicole met ze op de foto. Het zijn topmeiden (“Dank dat u ons verpleeghuis wilde bezoeken, we hebben niet alleen prachtige bewoners, maar ook bijzondere collega’s”).

Fris me thuis even op. Stap dan op de fiets. Bezoek samen met Marjolein (kabinetszaken) de voorstelling Coba aan Zee in strandpaviljoen Day by Day/De Golfslag aan Strand Noord. Coba (‘De lichtekooi der zangkunst’) en haar Cobets vermaken ons met humorvolle liedjes van toen en nu.

Praat tussen de bedrijven door bij met uitbater Guido Venema (“Ik ga iets anders doen”) en zijn partner Denise en met Martin en Karin Wörsdörfer. Fiets naar huis. Zie dat ADO Den Haag vanavond uit tegen Groningen met 0-1 heeft gewonnen. Knap.