Vrijdag 17 februari

Trek m’n zwembaantjes, fiets terug naar huis en ga vervolgens aan de Tesselsestraat in Duindorp op scholenbezoek. Erna de Moedt (directeur De Tweemaster) staat mij buiten op te wachten. Maak in de teamkamer kennis met de leden van de leerlingenraad van zowel De Tweemaster als De Meerpaal. De kinderen stellen zich voor en vertellen over het werk in de leerlingenraad.

De raad doet belangrijk werk en heeft al veel bereikt. Een voetbalkooi, een extra kapstok, aandacht vragen voor pesten. Na afloop nemen de leerlingen Ziling en Kian een interview af. Leuke vragen. Zoals: of iedereen burgemeester kan worden. Antwoord: ja.

Krijg een bitterbal toe (“Ja, daar houdt u toch zo van?”). De leerlingen leiden me rond door beide scholen. Spreek en zwaai met en naar de andere leerkrachten.

Maak ten slotte (nader) kennis met de directieleden. Naast Erna zijn dat directeur Ryanne van Gool en intern begeleider Ilse van der Land (beiden van De Meerpaal) en adjunct-directeur Lianne Krens (De Tweemaster). De passie voor hun vak, de leerlingen en de locatie spat ervan af. Chapeau. Groet na afloop buiten beheerder Joost van Kinderboerderij Beestenboel aan Tesselweide. Praat, terug op het op het Stadhuis, bij met Michiel Middendorf (directeur World Forum The Hague).

Eergisteren overhandigde hij zijn geloofsbrieven aan Z.M. de Koning, vandaag is de kersverse Japanse ambassadeur Z.E. Hiroshi Minami bij mij op bezoek. Derde secretaris Kiichi Kageyama en Camilla van Kooten (kabinetszaken) vergezellen ons. Een nuttig en prettig kennismakingsgesprek. Wordt vervolgd.

Praat bij met good old Herbert Zilverentant. Herbert is met veel plezier als senior adviseur mobiliteit werkzaam bij Geerts & Partners.

Komende maandag bezoekt een groep leerlingen van het Johan de Witcollege de meldkamer van onze hulpdiensten. Kan daar niet bij zijn. Neem daarom op verzoek van Kees Berenbank (De buurt bestuurt Laak) vandaag voor hen een korte videoboodschap op. Sabine van communicatie verzorgt de opname.

Vorig jaar juni vond het jaarcongres VNG plaats in het Noordhollandse Hoorn. Doe vanmiddag alsnog wat mij toen als VNG-voorzitter niet lukte: bijpraten met Diete Twisk. Ondernemerschap is haar en haar beide kinderen met de paplepel ingegoten. Bezoek aansluitend Hannie van Kalken. Haar recent overleden echtgenoot Klaas was nauw betrokken bij de oprichting van de lokale politieke partij Fractie Tonnaer, de grootste fractie in de gemeenteraad. Heb onderweg terug telefonisch overleg met Wim Drossaert, algemeen directeur van Dunea. Ook politiechef Paul van Musscher belt.

Avondeet snel iets simpels thuis en ga meteen door naar De Uithof aan de Jaap Edenweg. Leg er op uitnodiging van directeur Eugène de la Croix een bedrijfsbezoek af.

Eugène leidt me rond. De Uithof is een begrip in Den Haag en ver daarbuiten. Begrijp nu beter waarom. Wat een drukte op de vrijdagavond. Gezinnen, groepen jongeren, stelletjes en ouderen. Allemaal zijn ze sportief en/of gezellig bezig. Eugène toont wat er allemaal te doen is op deze 55.000 m2 van De Uithof.
Wandklimmen, schaatsen, skiën (je waant je even in een skioord), karten, lasergamen, sumoworstelen en er is een heuse sportschool. Drinken een kopje koffie in het Grand Café.

Woon aansluitend op uitnodiging van Harry Vlaardingerbroek de ijshockeywedstrijd UltimAir Hijs Hokij-Golden Sharks Mechelen (7-0) bij. Daarom schuiven in het grand café ook de voorzitter en penningmeester van de ijshockeyvereniging Hijs Hokij, Esther Calame en Rob Hols, aan.
En iets later Harry zelve (voorzitter van de Stichting Topsport Hijs Hokij). Zij informeren mij over de geschiedenis van Hijs Hokij, de oudste ijshockeyclub van Nederland, en de toekomst van de club. Om half negen begint de wedstrijd. Hijs Hokij speelt op het hoogste niveau. Het stadion zit nagenoeg vol; zo’n 2.000 mensen zijn naar de wedstrijd gekomen. Goede sfeer. Dat Hijs Hokij wint helpt natuurlijk.