Vrijdag 17 juli

Doe m’n wandeling in de wijk. Op het stadhuis is het vanochtend vroeg rustig. De zomervakantie lijkt voor velen begonnen. Praat bij met Marjolein en Wesley van kabinetszaken. Woon aansluitend in de collegekamer de vergadering bij van de gemeenteraadswerkgroep ‘integriteit’. De gemeenteraadsleden Chris van der Helm, Peter Bos, Fonda Sahla en Lesley Arp maken deel uit van de werkgroep. Griffier Lilianne en plaatsvervangend raadsgriffier Jaap zijn er ook. Praat telefonisch bij met mijn voormalige bestuursadviseur Martin Kikkert. Neem vervolgens in mijn werkkamer een aantal actuele dossiers door met politiechef Paul van Musscher en directeur veiligheid Hans. Bel met journalist Twan Huys. Wandel rond het middaguur samen met bestuursadviseur Bernadette naar het Oude Stadhuis. In het kader van mijn kennismaking met de stad staan de komende weken een aantal korte informele ontbijt- of lunchbijeenkomsten gepland met een groepje Haagse vrouwen of mannen uit de sfeer van onder anderen de sport, de zorg, de cultuur, het MKB, de opvang, de ceo’s van de tien grootste bedrijven, de internationale organisaties en bijvoorbeeld het onderwijs. Als het even kan vergezelt een wethouder mij daarbij. Heb vandaag de aftrap met een aantal horecaondernemers uit de binnenstad. Ontvang hen, samen met wethouder Saskia Bruines, voor de lunch in de burgemeesterskamer in het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt.

Maak kennis met Maarten Hinloopen, Marcel van der Kleijn, Kees Franken, Martijn van Bruggen, Ruud van der Velden, Steven van Lummel en Damiano d ‘Alba. Het blijken betrokken ondernemers met passie voor hun vak en de stad. Krijg aan het eind van de bijeenkomst tips voor mijn groen-gele wasstraat. Begroet na afloop buiten meneer Ruud. Meneer Ruud begeleidde me jarenlang als gast van buiten (in mijn hoedanigheid als partijvoorzitter, burgemeester van een G4 gemeente en/of als voorzitter van de VNG) vanuit het Mauritshuis van en naar de Ridderzaal op Prinsjesdag. Meteen door naar de Leyweg. Schrijf me in als inwoner van de gemeente Den Haag in het stadsdeelkantoor aldaar. Een indrukwekkend gebouw. Icoon voor het stadsdeel Escamp. Afdelingsmanager Mike van de Dienst Publiekszaken verwelkomt me. Mevrouw Irene Tewari van balie 7 staat me vriendelijk te woord. Ze maakt me officieel inwoner van Den Haag. Dan op bezoek in Wateringse Veld en Vrederust. Doe dat samen met Wesley (kabinetszaken), David (veiligheid) en fotograaf Martijn Beekman. Bij het stadsdeelkantoor staan groengele Haagsche Stadsfietsen klaar. Fietsen over de Melis Stokelaan en de Dreef.

Vrederust (ooit het grondgebied van het voormalige tuindersdorp Loosduinen – met de Dreven en de Gaarden) is uitgeroepen tot Vreedzame Wijk’. Ken dit mooie initiatief uit Utrecht. Fatiha Benazzi kondigde al aan dat het Utrechtse idee hier in Vrederust (en ook in de wijk Kortenbos) wordt omarmd. Verder langs de Erasmusschool en de Petrus Dondersschool. Deze scholen doen mee aan dit initiatief en noemen zich ‘Vreedzame Scholen’. Fiets over de Erasmusweg en ga vervolgens via de Laan van Wateringse Veld de gelijknamige (Vinex) wijk in. Een van de nieuwste wijken van Den Haag, gelegen tussen Rijswijk en Wateringen. Komen langs basisschool De Fontein waar de vakantie net begonnen is.

Onderweg praat David mij bij over actuele (veiligheids) onderwerpen in de wijk. Bijvoorbeeld rond de scholen en de Laan van Wateringse Veld. Drink een kopje koffie in de middagzon op het terras van Turkse bakkerij Lage Veld aan het Parijsplein. Ontmoet tussen de bedrijven door op de fiets spontaan Jan de Bruin, ook bekend als ‘burgemeester van Wateringse Veld’. Een zeer actieve bewoner in de wijk.

Stappen weer op de fiets. Maak een laatste stop bij de volkstuinvereniging ‘Nooit gedacht’. Spreek met een aantal actieve leden van de vereniging (er zijn in totaal 96 volkstuintjes hier). Groene vingers hebben ze allemaal. Dat is wel duidelijk.

Bezoek, terug op het stadsdeelkantoor, de negende verdieping van het gebouw. Heb een prachtig uitzicht over de stad. Ooit ontwierp het Amsterdamse architectenbureau Rudy Uytenhaak dit gebouw van bijna 76 meter hoog …

Mooie afsluiting van de week. Heb in de loop van de avond telefonisch overleg met Zuidhollands gedeputeerde Berend Potjer.