Vrijdag 17 juni

Ochtendwandel in de wijk. Het is warm. Begin vanochtend rond half negen ten kantore van de VNG in de Willemshof aan de Nassaulaan. Zit aldaar vanuit de werkkamer van algemeen directeur Leonard Geluk de (ingelaste) vergadering van het VNG bestuur (online) voor. Op de agenda staan naast de politieke actualiteit (de beroerde financiële verhoudingen en vluchtelingencrisis) de moties en preadviezen die op het VNG-jaarcongres van eind juni aan de orde zijn. Hebben een uur, moeten stevig aan de bak. Maar het lukt dankzij de goede (ambtelijke) voorbereiding en enorme inzet van alle collega’s.

Een bilateraal gesprek met Leonard volgt. Ontvang aansluitend daarna vice premier Yulia Svyrydenko, special envoy van de President van Oekraïne Emine Dzhaparova en ambassadeur en inmiddels goede bekende Z.E. Maksym Kononenko. Een nuttig en plezierig gesprek volgt. Word vervolgd.

Bereid via MS Teams samen met algemeen directeur Christel Mourik de vergadering voor van het dagelijks bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag die komende maandag plaatsvindt. Vervolg mijn (digitale) vergaderschema met het voorzitten van een extra vergadering van de driehoek. Algemeen Commandant Anil Soerdjbalie geeft ons de meest actuele stand van zaken. Zwaai aan het begin van de middag in de Scheveningse haven in de hete zon zo’n 150 oud-vissers uit. ‘Waarom vaart u niet mee?’, roept een van de senioren me vriendelijk toe. ‘Volgend jaar’ is mijn antwoord. Het uitzwaaien (en varen) gebeurt elk jaar op de vrijdag voor Vlaggetjesdag. Traditiegetrouw blijven de partners aan de kade. Zij delen hun vissersverhalen tijdens een net zo traditioneel advocaatje met slagroom. Wat mooi om de 75e editie van Vlaggetjesdag vandaag en morgen voor de eerste keer fysiek en in volle glorie te kunnen meemaken. Begroet een aantal van de achtergebleven vissersvrouwen in het Gouden Kalf. De stemming zit er nu al goed in. Maak kennis met dominee Jan Maasland en dominee Charlotte van der Leest. Zij zijn later vanmiddag de ‘masters’ van een quiz over Scheveningen.

Heb telefonisch overleg met m’n ambtgenoten Jan Luteijn (Barneveld) en Jan Nieuwenburg (Hoorn).

Heb, inmiddels terug op mijn werkkamer op het Stadhuis, langs digitale weg, een overleg met Marlies Koppers, de secretaris van de regioburgemeester van de politie-eenheid Den Haag. Bereiden de vergaderingen voor van het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie (LOVP) van 20 juni en het Regionaal Burgemeesters Overleg (RBO) van 23 juni. Ontvang Geesje Burgering. Geesje is stagiaire bij het parket in Rotterdam en hoopt binnen afzienbare tijd haar scriptie in te leveren. Leuk gesprek. Maak kennis met de Haagse fietsambassadeur Nick Bons. Tijdens de finish van de Amstel Gold Race eerder dit jaar lukte het niet elkaar te treffen. Nu wel. Nick blijkt een zeer ondernemende (en sympatieke) fietsfanaat. Met zijn onderneming Lola Pro Coffee is hij aanwezig bij heel veel sportevenementen. Krijg van hem na afloop een gele trui ten geschenke voorzien van een persoonlijke boodschap van Mathieu van der Poel. ‘Beste Jan, de Tour graag … naar Den Haag‘. Erg aardig en eervol.

Meteen door naar de Jan van Beersstraat richting het clubgebouw van HVV Laakkwartier. Begroet de ‘burgemeester’ van Laak Bram Poons, penningmeester Tony Melkert en secretaris Teun Tolenaars. De voetbalvereniging bestond op 1 juni 2020 100 jaar, maar vanwege corana kan er nu pas bij worden stil gestaan. Reik in een bomvolle kantine het bestuur de Koninklijke Erepenning uit. HVV Laakkwartier is niet zomaar een voetbalclub. Het is een buurtvereniging met een belangrijke maatschappelijke functie. Generaties hebben hier gevoetbald of hebben hier naar het voetbal gekeken. Laak is niet denkbaar zonder HVV Laakkwartier. Sportwethouder Hilbert Bredemeijer (en voormalig sportwethouder Wilbert Stolte) zijn er ook. Hilbert reikt clubvoorzitter Ron Jansen de sportpenning uit. Zeer verdiend. Maak kennis met Kees Kramer. ‘Ik was 35 jaar directiechauffeur bij de VNG’. Krijg na afloop uit handen van Bart Bakker en Najib el Mahdaoui (Jumbo Laakweg) een exemplaar van het magazine van de stichting HVV Laakkwartier in de Maatschappij kado. Fraai. Neem afscheid en rijd richting Scheveningen.

Onderweg bellen gemeentesecretaris Ilma Merx en ‘adviseur’ Piet Hein Donner. Ben rond zes uur ’s avonds terug in de haven. Neem tijdens de ‘de grootste haringpartij van Scheveningen’ op het podium aan de Dr. Lelykade uit handen van voorzitter Gerbrand Voerman een vaatje Burgemeestersharing 2022 in ontvangst.

Eerder vandaag zijn bij verschillende verzorgingshuizen door vrijwilligers 2.000 haringen bezorgd. Een mooi gebaar. Geniet van de allereerste Hollandse nieuwe. Ook de editie 2022 is heerlijk. Bewonder de fraaie klederdracht van een aantal dames. Marie-Anne van der Toorn leidt me rond. Het is nog steeds erg warm. Begroet onder andere wethouder Anne Mulder, Harry Wientjes (Rabobank) en voormalig wethouder Boudewijn Revis. Bas de Leeuw van North Sea Farmers laat me een voortreffelijk ziltig stamppotje van Seaweed proeven. Chef Toine – zeewierman – Wilke heeft het bereid. En de eerdergenoemde Marie-Anne heeft samen met slijterij Van Kleef – Fleur herself is er ook – nieuw leven geschonken aan ‘’n Scheveningse Beetje‘. Een mooie kruik met jonge jenever of korenwijn. Lopen door. Zwaai naar goede bekende Tim Damen in z’n paleis. Krijg twee zure bommen mee voor thuis.

 

Geniet aan de vooravond van Vlaggetjesdag na bij de Sing Along onder leiding van Gregor Bak met het YMCA popkoor. Ga pas na het zingen van ‘Waterloo’ van ABBA terug naar huis.