Vrijdag 17 november

Begin na m’n zwembeurt de vrijdag in alle vroegte met een bezoek aan de 101-jarige Cor Pijnakker. Moest vorig jaar – op zijn 100ste verjaardag – op het laatste moment helaas verstek laten gaan. Beloofde Cors kennissen Rob Triep en Cora Zuurmond dit jaar alsnog langs te komen. De voormalige kampioen gewichtheffen (1952) heeft een lange tijd wasmachines en bakfietsen verkocht. In zijn appartement aan de Zeeruststraat, met prachtig uitzicht op zee, vermaakt hij zich uitstekend. Maak kennis met enige dochter Trees. Aardige ontmoeting met een kranige jarige.

Praat via MS Teams bij met Marien van der Meer, lid van het College van Bestuur van de TU Delft. Besteed daarna met een werkbezoek aan de Frederik Hendriklaan aandacht aan de Dag van de Ondernemer. Ga op pad met voorzitter van MKB Den Haag Pieter Scholten, Amy Helsloot (verantwoordelijk voor de communicatie van MKB Den Haag) en Leontine Smith van Smith Communicatie. Starten bij Smith Communicatie aan het Prins Mauritsplein. Hoor over de vele mooie evenementen en publiciteitsacties die Leontine heeft georganiseerd met haar mensen. Loop vervolgens naar traiteur Simon de Vogel en spreek met de huidige eigenaar Sander Geenen. Verneem hoe hij als afwasser in de zaak kwam en uiteindelijk na vele tussenstappen de zaak heeft overgenomen. Inspirerend om te horen en te zien hoe veel werk er verzet wordt. De voorbereidingen voor de komende kerstperiode zijn al in volle gang. Loop verder door de mooi opgeknapte straat. Ook hier hebben ondernemers te kampen met hoge energieprijzen, sterke huurverhogingen en personeelstekorten. Loop ook binnen bij Paul Beerman van Oele Mode die zijn zaak helaas moet sluiten. Bij het afscheid zegt hij: “Het komt goed, want ik ben een ondernemer.” Sluit het werkbezoek af bij Veldkamp wassen en stomen, een net vernieuwde zaak waar je zowel zelf kan wassen en drogen als het kunt laten doen. Ook Amare laat de kleding hier reinigen. Het is een bijzonder familiebedrijf dat is overgenomen door dochter Evelien Veldkamp. De zaak is totaal gerenoveerd met aandacht voor duurzaamheid. Denk aan de nieuwe elektrische bus waar Rob van der Vegt bestellingen mee rondbrengt.

Maak, terug op het Stadhuis, (nader) kennis met Maarten Reuchlin, president van de Groote Sociëteit “Haagsche Club – Plaats Royaal”. Was bij de club te gast ter gelegenheid van het 275-jarig bestaan. Het is een bijzondere sociëteit, opgericht op 8 maart 1748. De oudste herensociëteit van Den Haag. Maarten informeert mij over het wel en wee van de heren.

Heb aan het begin van de middag een (vervolg)gesprek met vertegenwoordigers van Albert Heijn. Onderwerp is onze samenwerking in de stad in het algemeen, en hoe veilig winkelen te bevorderen in het bijzonder. Ontvang Sonja Boelhouwer (directeur winkels), Jochem Schoots (de nieuwe districtsmanager), Laura ter Braake (veiligheidsadviseur) en Susanne van Paridon (manager public affairs). Veiligheidsregisseur Bob van Emmerik en bestuursadviseur Maarten Beks vergezellen mij. Nuttig gesprek. Wordt vervolgd.

De rest van de middag en een deel van de avond staan in het teken van nog een bedrijfsbezoek. Reis daartoe naar de Heuvel in het Brabantse Lieshout (gemeente Laarbeek).

Doe dit op uitnodiging van mijn voormalige medewerker kabinetszaken Isabelle Swinkels. Zij is een telg uit de familie Swinkels die de bierbrouwerij Bavaria al ruim driehonderd jaar runt. Maak in het Bavaria Bierbrouwerijcafé kennis met tante Corry Swinkels. Zij is het oudste lid van de familie en woont nog steeds in haar ouderlijk huis op de brouwerij. Gaan aan de wandel. Passeren de mooie Poort van Binderen. Medewerker Gerry verzorgt een uitgebreide rondleiding over het enorme bedrijfsterrein. Hij vertelt ons alles over mout, mineraalwater, hop en gist. De brouwerij produceert jaarlijks zo’n 6,5 miljoen hectoliter bier. Wat een mooi familiebedrijf. Eten na afloop iets eenvoudigs in het eerdergenoemde bedrijfscafé waar inmiddels ook de ouders van Isabelle, Marc en Irene Swinkels, zich bij ons hebben aangesloten.

Bel tussen de bedrijven door met medewerkers René van Kuilenburg en Peter Kievoet.