Vrijdag 18 februari

Fiets door regen en wind naar het zwembad aan de Seinpostsstraat. Trek m’n zwembaantjes. Ga vanuit huis vervolgens naar boksschool de Haagse Directe in de Newtonstraat. Spreek aldaar met eigenaar Chris. Ontmoette hem eind vorig jaar tijdens een werkontbijt met een aantal personen uit de Haagse sportwereld. Sprak toen af dat ik een keertje langs zou komen. Drink met hem en Camiel een kop koffie. Ze vertellen over het ontstaan van de school, het huidige reilen en zeilen en de plannen voor de toekomst. Ga dan de trainingsruimte en ‘boksring’ in. Maak kennis met een aantal sporters die aan het trainen zijn. Dat het boksen heel wat van het lichaam vraagt is goed te zien. En dat het geestelijk zoveel oplevert is iets dat alle sporters aangeven. Krijg aan het eind van m’n bezoek een heus boks diploma (gele badge, een ‘beginnerskleurtje’), ondertekend door vrijwilliger Raymond.

Bezoek nog een boksschool. Het is Hit and Health aan Catharinaland. Ondernemer Sven en zijn vriendin Petra (‘U kent me van Luden aan het Plein, toch?’) begroeten me bij de voordeur en leiden me rond. Bekijk op de mat twee dames en twee heren die supergeconcentreerd aan het trainen zijn. Moet steeds denken en maak me zorgen dat ze elkaar toch te hard raken. Het pand diende vroeger als boekbinderij. Het ziet er allemaal mooi uit. (Schoon)vader Peter vertelt over de stichting Rik die is opgezet om sociale doelen als rolstoelboxen en hulp bij het verwerken van psychische problemen in combinatie met sport, te realiseren. Mooie betrokken ploeg mensen zo bij elkaar.

Begeef me vervolgens naar het kantoor van Visio aan de nabijgelegen Bordewijklaan. Hoewel de verkiezingen pas op 16 maart plaatsvinden, is hier al een ’test’stembureau geopend. Dit opdat blinde, slechtziende, dove of slechthorende inwoners alvast kunnen oefenen met de speciale stemvoorzieningen die we de komende verkiezingen aanbieden. Zo zorgen we ervoor dat iedereen weet wat zij of hij op 14, 15 en 16 maart kan verwachten en zo geruster naar het stembureau komt. Nog belangrijker is vermoedelijk dat de medewerkers van de Unit Verkiezingen hier ook van leren: zo kunnen eventuele drempels of andere problemen opgelost worden vóór de komende verkiezingen en worden de ervaringen van vandaag verwerkt in de e-learning voor de stembureauleden.

Marta van de Unit verkiezingen en Marten van Visio begroeten me bij de ingang. Maak kennis met Robert, Margriet, Annet en Gomer (vergezeld door hulphonden Ziggy en Helga). Zij komen stemmen. Samen ontdekken we welke hulpmiddelen gebruikt kunnen worden, waaronder een (in te bellen) tolk en een stemmal. Mooi om te zien hoe de collega’s van Unit Verkiezingen – ook de stembureauleden Renata, Edith, Sofia, Saskia en Maarten – zich constant inspannen om de stemlokalen zo toegankelijk mogelijk te maken. Hoop dat hiermee de drempel om te komen stemmen voor veel mensen nog lager wordt.

In verband met de komst van storm Eunice is m’n agenda voor de rest van de dag omgegooid. Stap, inmiddels terug thuis, op de fiets. Haal de weekendboodschappen in huis. Ben rond het middaguur bepaald niet de enige. Meer mensen willen voor de storm thuis zijn. Inmiddels zijn helaas de heimiddag van de VNG en een aansluitende eetafspraak met een gast uit het buitenland uit de agenda verdwenen. Wat overblijft is een digitale vergadering van het bestuur van de VNG en een eveneens virtueel gesprek met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Werk de hele middag vanuit huis. De tas zit vol dus kan ertegenaan. Zie ’s avonds de beelden van de Olympische Winterspelen waarbij Tomas Krol zijn gouden medaille behaalt. Medewerkers van de directie veiligheid houden mij intussen bij voortduring op de hoogte van de schade die de storm in Den Haag en onze regio heeft aangebracht. Bijvoorbeeld aan het dak van het ADO-stadion en aan een van de torenspitsen van de Elandkerk.