Vrijdag 18 juni

Wip in alle vroegte even aan bij Gerard en Arie die aan het werk zijn in mijn nieuwe woning. Haast me aansluitend naar het Stadhuis. Begin in de collegekamer met een kort bestuurlijk overleg met de wethouders Martijn Balster, Kavita Parbhudayal en Bert van Alphen. Directeur veiligheid Hans van der Vet en woordvoerder Jan Sinnige praten me bij over gisteravond en de actualiteit. Jan legt contact met omroep West. Gisteren zijn een verslaggever en een cameravrouw met vuurwerk belaagd. Gelukkig doen ze aangifte. Maak op mijn werkkamer samen met de eerdergenoemde Hans kennis met wijkagent Henny Visser. Heb telefonisch overleg met Peter van Toor (juridische zaken). Maak (nader) kennis met Z.E. Konstantin Dimitrov, de ambassadeur van Bulgarije. Spreken over de actualiteit.

Ontvang aansluitend Z.E. Pradeep Kumar Rawat, de nieuwe ambassadeur van India. Hij wordt vergezeld door counsellor Shubhra Pande. Met name op economisch gebied is India een belangrijke partner van onze stad en regio. Bewaar de beste herinneringen aan mijn jarenlange nauwe relatie met de Indiase gemeenschap in Nederland.

Praat kort bij met Edison Rijna, de gezaghebber van Bonaire (‘Nederlands zonnigste gemeente’). Sprak hem eergisteren nog. Krijg vrolijke manchetknopen van hem kado.

Neem rond het middaguur deel aan de digitale vergadering van de CEMR Policy Committee, zeg maar de algemene ledenvergadering van de Europese vereniging van gemeenten. CEMR vertegenwoordigt meer dan 60 verenigingen van gemeenten en regio’s uit 40 landen. Niet alleen uit de EU-lidstaten, maar ook uit andere Europese landen. Vraag in de vergadering aandacht voor de betrokkenheid van gemeenten bij de Conferentie over de Toekomst van Europa. Dit is een groot debat over de toekomst van de Europese Unie. Gemeenten willen graag burgerdialogen organiseren voor deze conferentie, maar het is nog onduidelijk of dat kan en hoe dat gaat. Senior-beleidsmedewerker Bas van den Barg (VNG) vergezelt me tijdens de vergadering.

Meteen door naar de ambassade van Suriname. Maak kennis met ambassadeur Z.E. Rajendre Khagri. Loco-burgemeester Kavita Parbhudayal voegt zich bij ons. Praten over het verleden, heden en de toekomst van de relatie tussen onze beide landen.

Neem afscheid en praat op het provinciehuis aan de Zuid-Hollandlaan bij met de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland Jaap Smit. Blikken terug op mijn (bijna) eerste jaar als burgemeester. Nuttig gesprek.

Bel onderweg met de fractievoorzitter van de VVD in de Haagse gemeenteraad, Frans de Graaf. De rest van de middag staat voor een groot deel in het teken van een werkbezoek aan het stadsdeel Loosduinen. Bestuursadviseur Sjoukje Volten vergezelt me. Begin aan de Zinkwerf op het bedrijventerrein Zichtenburg, Kerketuinen en Dekkershoek (of te wel ZKD). Het is heet en de lucht oogt dreigend. Begroet bij aankomst Pjer Wijsman, voorzitter van de commissie Loosduinen. Robert Medenblik, voorzitter van de belangenvereniging ZKD en de stadsdeeldirecteur van Loosduinen Mustapha el Boumeshouli verwelkomen me. In het kantoor van Dijkxhoorn Bouw sluiten Fokko Mellema (parkmanager van ZKD) en de bestuursleden Peter Dijkxhoorn en Sjef Wauben aan. Krijg een uitgebreide toelichting op dit grote binnenstedelijke bedrijventerrein. Er wordt bedacht, vergaderd, geproduceerd en verkocht door ruim 8.600 werknemers bij 460 bedrijven. De moeite waard. Neem afscheid.

Inmiddels stortregent het buiten. Laten tot onze spijt de fietsen staan. Reis desalniettemin naar het tweede onderdeel van het werkbezoek aan het stadsdeel Loosduinen. Ga naar landgoed Ockenburgh waar scoutingvereniging de Rimboejagers in het Chalet Ockenburg hun onderkomen hebben. Onderweg ernaartoe vertelt Pjer bevlogen over de commissie Loosduinen die dit jaar 100 jaar bestaat. Word bij aankomst vrolijk begroet door de scouts, de kinderen van de kinderraad en de voorzitter van de Rimboejagers Ernst Andeweg. In allerijl zijn alle stoeltjes en krukjes voor het kringgesprek verplaatst van buiten naar binnen. Het is niet anders. De vragen van de kinderen aan mij zijn er niet minder om; over de coronamaatregelen, over duurzame woningbouw en over mijn werk als burgemeester. Een soort collegetour, maar gelukkig kan ik ook wat terugvragen. Krijg aan het eind een rapport van het Nederlands Jeugdinstituut overhandigd. Het heet ‘Kinderwerk anno 2021’. De aanwezige jeugdwerkers van welzijn Xtra Corrien Janson, Nina van Meerten en Shailesh Ramnath lichten het rapport toe. Kan gelukkig in alle vrolijkheid buiten afscheid nemen. Het is weer even droog. Neem ook afscheid van Pjer en reis richting de burgemeester Hovylaan.

Bezoek aldaar op suggestie van nachtburgemeester Pat Smith PopRadar. Toen ik eerder met hem een aantal clubs bezocht, kwamen we tot de conclusie dat we ook de bakermat van veel Haagse muzikanten moesten bezoeken. En dat is PopRadar; al 36 jaar speelt het een belangrijke rol in de talentontwikkeling van Haagse muzikanten. Je kunt er lessen volgen, oefenen met een band(je) of fanfare of optreden. Krijg van directeur Rob Kuiphuis en coördinator Tijs van de Poll een mooi inkijkje. Muziek verbindt, dat blijkt wel weer vanmiddag. Een aanrader.

Gebruik het avondeten buiten op het terras (het is droog onder de parasols) van de nabijgelegen brasserie ‘Bijna thuis’. Het witte pand op het landgoed Overvoorde ligt op de grens van Rijswijk en Den Haag. De uitbaters Ben en Joost (respectievelijk vader en echtgenoot van Melenie van het bestuurssecretariaat) vertellen met veel enthousiasme over het wel en wee van het bedrijf. Erg gezellig.

Na afloop meteen door naar Moerwijk. Maak vanaf het politiebureau Zuiderpark aan de Mr. P. Droogleever Fortuynweg samen met de wijkagenten Melanie en Eric en met Arjen (directie veiligheid) een tour door de wijk. Ervaar een wijk met veel problematiek, zoals het (grote) drugsgebruik en de criminaliteit van steeds jongere jongens. Zie onderweg een aantal hotspots (Beatrijsstraat, Ruysbroekstraat, Heeswijkplein, Assumburgweg), waar bijvoorbeeld een steekincident heeft plaatsgevonden. Ga in gesprek met de jongerenwerkers Anas, Ashraf en Nouri die een plek aan het creëren zijn voor de jongeren om samen te komen. Wens hen veel succes. Bezoek wijkbewoner Mark die zelf verslaafd is maar wel probeert om voor andere verslaafden een veilige plek te bieden. Neem afscheid van de wijkagenten. Bezoek samen met wijkmanager Mohamed en met jongerenwerker Karim de Jan Luykenlaan en de Van Baerlestraat. Loop bij twee koffiehuizen naar binnen. Ga in gesprek met de ondernemers en met de aanwezige jongeren. Conclusie er is werk aan de winkel, maar er zijn kansen. Want bij velen is de wil er echt.

Ben laat thuis. Simone is er. Dat is heerlijk.