Vrijdag 18 maart

De 18e maart is sinds 2019 voor mij een gedenkwaardige datum. Het is de dag van de tramaanslag in Utrecht. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers, nabestaanden en alle hulpverleners en toevallige omstanders van toen …

Ochtendwandel heen en weer naar het Vredespaleis. Ga even voor achten richting de Volmerlaan in Rijswijk. Breng een bezoek aan de aanmeldpunt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Broodfabriek. Ben onder de indruk van het werk dat medewerkers en vrijwilligers uit Den Haag en omstreken hier verzetten. Hoor huiveringwekkende verhalen van vluchtelingen. Doe ondertussen in mijn rol van voorzitter van de veiligheidsregio Haaglanden met staatssecretaris Eric van der Burg en de voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland, Frank Candel, Hare Majesteit de Koningin in en -uitgeleide. Koningin Máxima lanceert de website refugeehelp.nl. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen op deze site in hun eigen taal relevante informatie vinden over hun verblijf in Nederland. Goed en nuttig initiatief van VluchtelingenWerk Nederland en SparkOptimus. Aansluitend krijgt Hare Majesteit een rondleiding door de locatie en spreekt zij met medewerkers en vluchtelingen. Complimenteer ‘onze’ Mei Lan en Deside voor hun goede werk.

Foto’s: Milene van Arendonk

Reis richting Friesland. Heb onderweg een uitvoerig telefonisch overleg met Marielle Vavier (lijsttrekker Groen Links). Vergader via MS Teams met CEMR collega Carola Gunnarsson (burgemeester van het Zweedse Sala). Zijn vergezeld door onze medewerkers Helene Lundberg en Bert van Vijfeijken. Praat het rond middaguur bij met good old Hans Wiegel in Oudega. Eten een broodje op het terras van De Watersport in Heeg. Onderweg terug heb ik via MS Teams een vergadering van de staf burgerzaken met Ingrid, Arjan en René. Bel met wethouder Martijn Balster en bestuursadviseur Sjoukje Volten. Gemeentesecretaris Gabriëlle Haanen (Utrecht) belt over ‘vandaag’ en wethouder Arjen Kapteijns over een actualiteit. Fiets, terug in Den Haag, vanuit huis naar de Keizerstraat. Draag op verzoek van Fred Zuiderwijk in een bomvolle zaak bij aan de opening van damesmodeboetiek Lucky 13 van Rowena Zuiderwijk. Woon ’s avonds de voetbalwedstrijd ADO-FC Volendam (1-1) bij in het Cars Jeans stadion. Doe dat samen met een aantal actieve bewoners uit Laak (Bram, Leo, Bilal, Martesano en Mekki) en Scheveningen (Erwin, Bob en Remco). Goed om elkaar op deze informele wijze te ontmoeten en ervaringen te delen. Ook de stadsdeeldirecteuren Lawrence Eghosa (Laak) en Mendy van Veen (Scheveningen) zijn van de partij.