Vrijdag 19 april

Opnieuw goed geslapen en ruim twee uur langer dan gisteren. Desalniettemin te kort. Zet me in alle vroegte aan het afhandelen van het elektronisch verkeer vanuit Nederland. Ga, zodra het tegen half zes licht wordt, zwemmen in het buitenzwembad. Heb om half acht een werkontbijt met Maarten. Bel met woordvoerder Robin Middel. De vrijdag staat geheel in het teken van allerlei ‘business sessions’ die onderdeel uitmaken van de bijeenkomst van het Executive Bureau in de met bloemen en planten versierde Salón Greco.

Besteden in het ochtendprogramma aandacht aan ‘One century of movement, 20 years of unity’. De UCLG bestaat immers 20 jaar, maar komt voort uit organisaties die daarvoor al ruim honderd jaar actief waren.

Bespreken een aantal huishoudelijke onderwerpen (report of the Executive Bureau in Konya, report of the Financial Management Committee and the report of the Committee on Statutory Affairs). Het Executive Bureau stelt enkele vervangingen en benoemingen vast. Fatiha el Moudi (Rabat, Marokko) vult tot het einde van de periode de rol van penningmeester in, Ana Lucia Reis Melana (Cobija, Bolivia) vervangt Johnny Araya als co-president. ‘Reports from the Policy Councils and Special Envoys’ volgen. Er zijn talloze inbrengen, zowel live als online uit alle continenten van de wereld. Daarmee vliegt het ochtendprogramma voorbij.

Geef tussen de bedrijven door interviews over de betekenis en toekomst van de wereldvereniging van gemeenten en over de gastvrijheid van San José. Buiten regent het een beetje. Het regenseizoen is in aantocht.

Na de lunch staat het middagprogramma onder andere in het teken van de voorbereiding op het tiende World Water Forum volgende maand in Indonesië. Daarnaast lichten werkgroepen vanuit de UCLG de voortgang toe op onderwerpen zoals gender, zorg en het monitoren van de SDG-voortgang. Zit in het tweede deel van de middag het laatste deel van de vergadering voor. De thema’s zijn ‘Local Multilateralism’ en ‘City Diplomacy’. Bereiden de aanstaande ‘Summit for the Future’ van de United Nations voor en onze inzet (‘Linking the Local to the Global’) daarbij. Secretaris-generaal Emilia Saiz zet de strategie uiteen richting deze Summit en hoe gemeenten daarin te positioneren. Een groep burgemeesters, waaronder ambtgenoot Sharon Dijksma (Utrecht), is gevraagd door de VN secretaris-generaal Gutteres om hem hierover te adviseren. Spreken ten slotte als UCLG – onder meer op voorspraak van vertegenwoordigers uit Mexico – onze afschuw uit over het lot van (kandidaat-)burgemeesters die vermoord zijn. Begroet tussen de bedrijven door Bianca Mozer Schonborn. Bianca is ‘Statutory Affairs Officer’ op het secretariaat van Metropolis in Barcelona.

Kies, terwijl de burgemeester van San José een ontvangst geeft in het Pueblo Antiguo (Parque de Pueblo Antiguo), ervoor om Anna Maria Oduber Elliott (dochter van president Daniel Oduber Quirós, 1974-1978) en haar echtgenoot Roy Richardson te ontmoeten. Anna Maria werkt inmiddels op het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar was eerder bijna vijf jaar werkzaam op de ambassade van Costa Rica in Den Haag. Bewonderen samen bij de Mirador Tiquicia vanaf de Cerro Escazú het werkelijk geweldige uitzicht over San José.

En er is traditionele ‘marimba’ muziek. Gebruiken het avondeten bij El Novillo Alegre in San Rafael (vlakbij ‘sur del Cruce’). Familievriend John Schlosser schuift aan. Hij blijkt een Scheveningse achtergrond te hebben. Johns tante Ina Pronk-van der Loo stond ooit model voor het Scheveningse vissersvrouwtje. De wereld is klein.