Vrijdag 19 augustus

De wandeling in alle vroegte is weer heerlijk. De ochtend staat overigens in het teken van een werkbezoek aan twee noodopvanglocaties voor vluchtelingen. Begin bij het Teleport Hotel in de Binckhorst. Richard Hemminga (general manager) en Chris Schaapman (directeur van Socius) begroeten me bij binnenkomst. Samen zorgen zij en hun team voor de opvang van 78 asielzoekers die niet in het AZC in Ter Apel terecht kunnen. Stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa en locatiemanager Jorg Rodijk vergezellen me tijdens het werkbezoek.

Tref de bewoners, want zo worden de vluchtelingen hier genoemd, aan bij het ontbijt. Hotelmedewerker Florian brengt ons een kopje koffie. Hij bedient tegenwoordig niet alleen de hotelgasten maar ook de bewoners. Spreek met bewoners Dennis en Daniel, een stel uit Rusland. De één is dirigent, de ander keramiek-docent. Spreek ook met de meiden Maida uit Congo en Rama uit Palestina. Mila en Rama vluchtten samen uit Oekraïne waar zij allebei medicijnen studeerden. Jesse van Socius vertelt over de uitstapjes die zij zoveel mogelijk organiseren. Veel dagbesteding bestaat ook uit een beetje wandelen, fietsen en bellen met familie. Waar het kan helpen de bewoners mee in het hotel of fungeren zij als tolk. Jaouad van Socius, met als achtergrond sociaal werker, legt uit dat het gaat om vertrouwen winnen, vragen beantwoorden en proberen zoveel mogelijk de onzekerheid weg te nemen. Dit laatste is erg lastig. Vragen richten zich vaak op: tot wanneer blijf ik hier en waar ga ik daarna naar toe? En de wens om Nederlands te leren is groot.

Neem afscheid.

Het pand van het hotel staat naast de plek waar ik ooit mijn tijdens mijn militaire diensttijd als luitenant bij de Koninklijke Luchtmacht werkte.

Ongeveer de helft van het toenmalige hoofdkantoor van de Koninklijke Luchtmacht staat er nog…

Ga door naar de Carel van Bylandtlaan voor het (tweede) werkbezoek. Bezoek het voormalige Shell-hotel, nu Campus Den Haag genaamd. De Shell-medewerkers Saskia Kapinga (manager corporate relations), Rutger van Hoogstraten en Ton Hoornweg (Real Estate) ontvangen me. Medewerkers van Kroek & Partners zijn hier als sociaal beheerder verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de organisatie van de opvang van vluchtelingen. Aanwezig zijn directeur Harry Evers en locatiebeheerder Michel Ruijgrok. Petra Witteman is aanwezig vanuit de gemeente. Begin in de recreatieruimte waar ik kennis maak met Sowyen, zij is de dagcoördinator. Na een welkomstwoordje, begint de rondleiding door de campus. Elke vleugel heeft een eigen keuken. De bewoners koken zelf, doen hun eigen was en houden de kamers schoon. Er verblijven ongeveer 150 personen, waaronder 50 kinderen. Er is een speciale ruimte voor de kinderen en ook de binnentuin is zeer geschikt om in te spelen. Maak na de rondleiding kennis met Elina, zij is samen met haar kind gevlucht. Haar Engels is zo goed dat zij inmiddels als tolk werkt. Spreek met Hassan, ondernemer uit de Oekraïne, met twee studenten (Kyrylo en Ivan) en met Tatjana. Tatjana heeft een blauw/gele sjaal gemaakt en traditioneel Oekraïens eten voorbereid. Neem afscheid. Dank alle betrokkenen – de ondernemers, de medewerkers en de vrijwilligers – voor hun geweldige inzet en hulp.

 

Haal aan het begin van de middag m’n fiets op bij de rijwielhandel aan de Hooistraat. Fiets naar huis. Kleed me om. Doe een knalrode stropdas om. Het was ooit een kadootje van het BPU (Business Peleton Utrecht). Trek ook La Vuelta sokken aan.

De rest van de middag en een deel van de avond staan in het teken van de start van de 77e editie van de Spaanse wielerronde La Vuelta. Begeef me richting parkeerterrein P3 van de Utrechtse Jaarbeurs. Bezoek de start op uitnodiging van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma en Commissaris van de Koning Hans Oosters. De eerste etappe van La Vuelta (la salida oficial) belooft een spannende ploegentijdrit te worden. Zo’n 24 kilometer lang dwars door een aantal Utrechtse wijken. Voor Utrecht is de komst van La Vuelta extra bijzonder, omdat de stad nu alle drie de grote internationale wielerevenementen heeft mogen verwelkomen: de Giro d’Italia (2010), de Tour de France (2015) en nu de Vuelta. Begroet op het parkeerterrein commissaris Oosters en bij binnenkomst ambtgenoot Dijksma en haar kabinetchef Mariëlle de Vuijst. Een van de eerste goede bekenden die ik zie is de Haagse Anneke van Zanen-Nieberg (‘Waar staat LV op je sokken voor, Lange Voorhout?’). Coosje van Maison van den Boer is er ook. Ze is hard aan het werk. Spreek veel bekenden uit de sport, lokaal bestuur, bedrijfsleven, de politiek (wielerfan Hugo de Jonge bijvoorbeeld, en de (oud-) wethouders Paulus Jansen, Eva Oosters en Suzanne Schilderman) en betrokkenen bij de organisatie van dit evenement. Omhels Charles Ojalvo  van de Vuelta-directie. Zie natuurlijk directeur Simone herself. Ze straalt en is tegelijk geconcentreerd als een van de eindverantwoordelijken van het evenement. Ben reuzetrots op haar.

Maak kennis met Nike Boor, directeur van het fonds gehandicaptensport. Ga langs bij de Haagse ondernemer Nick Bons, eigenaar van Pro coffee Club. Nick is vandaag met zijn koffie-auto aanwezig op de paddock, de plek waar de renners wachten tot ze kunnen starten. Het valt niet mee bij hem te komen, maar gelukkig is Inge (marketeer bij het evenement) bereid mij er te brengen.

Praat bij met de algemeen manager van wielerploeg Jumbo Visma Richard Plugge en met Frank Agterberg (‘De 25.000 hekken staan langs het parcours’).

Inmiddels starten de ploegen één voor één aan hun tijdrit. Ga op uitnodiging van de Commissaris van de Koning van Noord-Brabant, Ina Adema, samen met gedeputeerde Stijn Smeulders een ronde mee in een volgauto. Mooi om te zien hoeveel publiek langs de hele route vrolijk aanmoedigt. Spreek mijn enthousiasme over het evenement uit in een interview voor Langs de Lijn met NOS-verslaggever Jan-Kees van der Kun.

Als bekend is dat de ploeg van Jumbo Visma heeft gewonnen gaat er een luid applaus op. Robert Gesink rijdt morgen tijdens de tweede etappe van ‘s-Hertogenbosch naar Utrecht in de rode trui. Geweldig. Beleef een korte nazit met Petra Nijmeijer, directeur Openbare Orde en Veiligheid, en ga terug naar Den Haag.