Vrijdag 19 maart

Maak m’n ochtendwandeling. Praat in de loop van de ochtend in het gemeentehuis van Pijnacker-Nootdorp aan het Oranjeplein bij met mijn ambtgenoot Francisca Ravestein. Leuk gesprek. Krijg na afloop een korte rondleiding door het gemeentehuis. Bewonder de raadzaal.

Zie onderweg de mooie molen van Nootdorp.

Meteen door naar de VNG in de Willemshof aan de Nassaulaan. Begeef me aldaar naar de werkkamer van de algemeen directeur die als studio is ingericht. Draag op verzoek van beleidsmedewerker Bert van Vijfeijken bij aan een podcast over de activiteiten van VNG International. Doe dit samen met wethouder René de Heer uit Zwolle. René is voor de VNG actief in Brussel. Vincent van Dalen presenteert het programma. René licht toe in welke internationale netwerken de VNG actief is en waarom dat belangrijk is voor de belangenbehartiging in Nederland. Vertel zelf over ons werk binnen wereldvereniging van gemeenten UCLG en de Europese variant daarvan, de CEMR. Spreken uiteraard ook over de coronapandemie. Uit onderzoek blijkt dat gemeenten sinds de uitbraak van het coronavirus wereldwijd gemiddeld 5% minder inkomsten hebben en 10% hogere uitgaven. We kunnen leren van gemeenten elders in de wereld en ook samen optrekken. Onze situatie is niet uniek.

Lunch met een broodje van Gransjean, heb telefonisch overleg met Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG en spreek vervolgens een videoboodschap in gericht op de nieuwe leden van de Tweede Kamer. Kevin Driessen en Boudewijn Venekamp verzorgen de opname. Ben benieuwd naar het eindresultaat.

Meteen door naar het Stadhuis. Spreek ‘s middags met raadsgriffier Lilianne Blankwaard-Rombouts over de komende vergaderingen van het presidium van de gemeenteraad en het fractievoorzittersoverleg. Praat bij met goede bekende Anne-Marie Klijn. Leuk haar weer te zien.  Spreek een videoboodschap in voor en over Charlie Aptroot. Lisette van communicatie verzorgt de opname. Heb een korte vergadering via MS Teams met mijn collega-voorzitters Rogier van der Sande (Unie van Waterschappen) en Theo Bovens (Interprovinciaal Overleg).

Loop met chef kabinet Antoinet naar Studio B in de bibliotheek naast het Stadhuis voor een bijeenkomst in het kader van de campagne ‘Den Haag tegen Corona‘. Begroet de communicatieadviseurs Femke van den Hoek en Astrid van Lieshout. Fysiek in de studio aanwezig zijn Hava Tas (vrijwilliger in Vrederust), Umit Colgecen (jongerenwerker in Escamp én rapper) en dagvoorzitter Astrid Feiter. Overige deelnemers sluiten digitaal aan. Fijn om de gezichten te zien van de mensen die zich inzetten voor de campagne ‘Den Haag tegen Corona’. Spreek met Hava en Umit onder andere over hoe we jongeren kunnen motiveren zich te laten vaccineren. Volgens Umit gaat het om vertrouwen. En de sleutelfiguren hebben dit vertrouwen. Als zij iets zeggen, dan wordt er geluisterd. Dat gaat helpen jongeren te overtuigen. En wat ook helpt zijn filmpjes waarin eenvoudig wordt uitgelegd waarom je je moet laten vaccineren, het liefst in meerdere talen. Met deze tips kan het campagneteam aan de slag. Spreek mijn dank uit voor hun inzet in de afgelopen maanden. Hoop dat ik ook bij het vaccineren weer op hun medewerking mag rekenen. Binnenkort gaat het vaccineren van de grootste groep Nederlanders beginnen: de 18-60-jarigen. Hoop van harte dat iedereen zich laat vaccineren. Hoe sneller we gevaccineerd zijn, hoe sneller we weer terug kunnen naar normaal.

Zie ondertussen een nieuwsbericht op Den Haag FM waarin ik als jurylid van de Nationale Vrijwilligersprijzen iedereen oproep haar of zijn initiatief aan te melden. Aanmelden kan nog tot en met 28 maart 2021. Het is maar dat u het weet.

Ga aan het eind van de middag samen met Kevin (kabinetszaken) naar Leidschenveen. Breng een werkbezoek aan zwemschool Silvester op hun locatie aan de Henri Faasdreef. Word buiten ontvangen door Sven Maarleveld, mede-eigenaar van de zwemschool en secretaris van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid. Sven leidt me rond terwijl druppelsgewijs de eerste vier zwemgroepen van vanmiddag binnenkomen. Sinds afgelopen dinsdag (16 maart) zijn zwemlessen weer toegestaan. Sven laat mij zien wat de procedure is voor ouders en hun kinderen die zwemles komen volgen. De ouders zetten hun kinderen in zwemkleding bij de nooduitgang af, zodat ze vervolgens meteen kunnen doorlopen naar het zwembad. Na de les mogen de ouders, die buiten het gebouw hebben gewacht, via de hoofdentree naar de kleedkamers om hun kinderen binnen vijf minuten weer af te drogen en aan te kleden. Dit proces wordt begeleid door zogenaamde ‘corona-officers’ in gele hesjes. Kortom alles geheel coronaproof. Werp onderweg een blik op de lessen van de allerkleinsten die gaande zijn. Schattig hoor dat wennen aan het water. Een ouder of verzorger van deze nieuwelingen mogen wel naar binnen, omdat het hun eerste zwemles betreft. Praat ondertussen met Sven over het wel en wee van de school.

Ga tenslotte op bedrijfsbezoek bij distilleerderij Van Kleef aan de Lange Beestenmarkt. Een sfeervolle historische locatie waar tot eind jaren ’90 de laatste distilleerderij van Den Haag was gehuisvest. Word ontvangen door eigenaar Fleur Kruyt. Zij vertelt gepassioneerd over het bedrijf dat zij in 2000 samen met haar man Louis heeft opgestart. En hoe ‘het Vaccin’ onbedoeld een groot succes is geworden. Het was in deze periode een grote steun in de rug. Nip aan de likeur ‘Volmaakt geluk’ en aan de ‘Old Louis’. Het is een ode is aan haar te vroeg overleden man en oprichter van de huidige Van Kleef distilleerderij. Een inspirerend bezoek. Kan, terug thuis, nog net even van de zon genieten op mijn balkon.