Vrijdag 19 november

Stap in alle vroegte op de fiets richting zwembad. Trek m’n baantjes, douche thuis en fiets door richting binnenstad. Praat op het stadhuis bij met de directeur Sport bij het ministerie van VWS, Annelies Pleyte. Spreek met Eva Lemaier over haar deelname aan het oriëntatieprogramma burgemeestersambt van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Kijk met haar terug op het eerste deel van het ‘stage lopen’ bij mij. Volgende week volgt het laatste deel. Wandel in het zonnetje naar het Lange Voorhout. Doe dat, vergezeld door Nurc, ooit een naaste medewerker kabinetszaken.

In de Mesdagzaal van Pulchri Studio zijn 49 portretten ‘opgesteld’ van mij als voormalig burgemeester van Utrecht. In laatstgenoemde stad is het al ruim honderd jaar een traditie dat een vertrekkend burgemeester wordt ‘vereeuwigd’ en in de portrettengalerij in de entree van Stadhuis wordt opgenomen. Ben gewoon nerveus merk ik. Het is confronterend naar je eigen hoofd te moeten kijken – zeker in mijn geval. En dat 49 keer. Lees ergens in een bijschrift van een werk van een wel zeer jeugdige inzender: ‘Heb voor het eerst goed kunnen oefenen op rimpels’. Ach ja, zo betrekkelijk is het dus. Wat een prachtige werken van allemaal talenten. Voel me vereerd dat zoveel vrouwen en mannen de moeite hebben genomen aan de prijsvraag mee te doen. Heb bij het kiezen steun van Paulien Breslau en Rinske Hordijk (beiden van de afdeling Culturele Zaken), Laury Cluitmans (conservator van het Centraal Museum) en Frank Koole (docent aan de HKU). Na enig emotioneel en rationeel wikken en wegen lukt het een keuze te maken. Mag nog niet bekend maken welke kunstenaar is gekozen. Wordt vervolgd.

Foto’s: Martijn Beekman

Tussen de bedrijven door belt Tolga Koklu (politie). Neem afscheid en ga aan het begin van de middag richting het Carnegieplein. Heb op verzoek van projectleider Annemarie Goedvolk en theatermaker Ira Judkovskaja een bijzondere ontmoeting met Amal. Amal is een grote pop (3,5 m) die een 10-jarig Syrisch vluchtelingen-meisje verbeeldt.

De pop wordt door mensen bestuurd. Dit kunstproject van theatergezelschap Good Chance vraagt aandacht voor de miljoenen kinderen in de wereld die op de vlucht zijn. Amal is in Den Haag op uitnodiging van Amare dat in de aanloop naar de officiële opening (zou vanavond zijn) gedurende de hele week activiteiten verspreid in de stad organiseert. De reis van Amal is begonnen bij de Turks-Syrische grens. Ze is via Griekenland, Italië – waar ze de paus heeft bezocht – via een aantal Europese landen en de klimaattop in Glasgow, in Den Haag gekomen. De internationale stad van vrede en recht. Maandag kwam ze aan in Madurodam. Vanavond eindigt Amal bij Amare. Goed dat ik haar samen met een paar kinderen en twee rondfladderende ooievaars mag ontmoeten en toespreken. Wethouder Saskia Bruines belt, net als KHN-voorzitter Robèr Willemsen en voormalig gedeputeerde Cees van den Oosten.

De Lierseweg in Wateringen (gemeente Westland) is mijn volgende bestemming. Breng op uitnodiging van stichtingsvoorzitter Sjaak de Bruijn een bedrijfsbezoek aan het distributiecentrum van de Voedselbank Haaglanden. Hier worden elke week op woensdag en donderdag de voedselpakketten ingepakt. Op de andere dagen wordt het voedsel ingezameld en gesorteerd. Ook pakken de vrijwilligers grote partijen voedsel om in kleinere hoeveelheden, om ze over de verschillende voedselpakketten te verdelen. Vice-voorzitter Henk Baars doet me in- en uitgeleide. Ontmoet in de kantine de overige bestuursleden. Aan de hand van een powerpoint presentatie vertellen ze met passie over hun ambities voor de voedselbank. Sluit het bedrijfsbezoek af met een rondleiding door Tom Damen. Hij laat mij alle ruimten van de loods zien. Ben onder de indruk hoe het bestuur het ‘bedrijf’ met vrijwilligers draaiende houdt.

Terug naar Den Haag. Breng in het kader van Dag van de Ondernemer van MKB-Nederland een werkbezoek aan het winkelcentrum in het nabijgelegen Wateringse Veld. Bezoek aan en rond het Parijsplein allereerst de kapperszaak van Josée. Eelco Bouts van de bloemenzaak I Fiori even verderop sluit ook aan. Praten over het ondernemen tijdens corona. Wandel vervolgens naar de bakkerij van Ozgar Kaya. Bewonder onderweg de bloemenwinkel van Eelco. Bespreken buiten op het plein de aantrekkelijkheid van het winkelcentrum en hoe dat verder te versterken. Bezoek tenslotte samen met Josée en Eelco een nieuwkomer aan het plein. Het is het ‘Papegaaienpaleis’ van Pardeep Chauhan aan de Madridweg. Een totaal andere tak van sport. Maar de papagaaien zien er kleurrijk uit.

Ben aan het eind van de middag terug thuis. Fiets aan de Frederik Hendriklaan een paar boodschappen in huis. Neem via MS Teams vanuit huis deel aan een voorbereidend overleg voor de vergadering van het dagelijks bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) van komende maandag. Praat ook via MS-Teams bij met chef kabinet Eline Tops. Inmiddels is het al bijna avond. Begin aan de inhoud van de loodgieterstassen en bereid het avondeten. Heb later op de avond telefonisch contact met directeur veiligheid Hans van der Vet over de actualiteit in Rotterdam.