Vrijdag 2 april

Ondanks de korte nacht maak ik even na zessen mijn wandeling door de wijk. Ga in alle vroegte naar Amsterdam. Heb als VNG-voorzitter een interview in het radioprogramma BNR’s Big Five. Bespreek onderweg met Leonard Geluk en Angela de Jong (beiden VNG) de laatste details. Presentator Diana Matroos begroet me bij de ingang van de studio. Voeren een stevig gesprek waarin allereerst de actualiteit wordt besproken: de uitkomst van het Tweedekamer-debat van afgelopen nacht. Het verdient allemaal geen schoonheidsprijs. Er moet snel werk worden gemaakt van het herstel van  vertrouwen. ‘De inwoners van al onze 352 gemeenten zijn met dit gedoe in ieder geval niet geholpen’. Spreken daarna over mijn overstap van Utrecht naar Den Haag, de enorme financiële nood van gemeenten en het (sociaal en economisch) herstel na de coronacrisis. Dat herstel kan alleen maar plaatsvinden met de medewerking van gemeenten, maar die moeten daartoe dan wel in staat worden gesteld. De nood is echt aan de vrouw en de man, en ik meld dat niet voor de eerste keer … een soort van Marshallplan is inderdaad nodig.

Terug op het Stadhuis, loop ik na het zetten van een groot aantal handtekeningen onder een aantal stukken, rond het middaguur naar de Raadzaal voor een bijeenkomst met raadsgriffier Lilianne Blankwaard-Rombouts, de voorzitters van de gemeenteraadscommissies en de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. De Haagse raad telt vier reguliere raadscommissies: Bestuur, Leefomgeving, Ruimte en Samenleving. In een raadscommissie vertegenwoordigen raadsleden hun fractie bij de behandeling van specifieke onderwerpen. Krijg samen met de commissievoorzitters Nino Davituliani, Fatima Faïd, Joris Wijsmuller en plaatsvervangend gemeenteraadsvoorzitter Chris van der Helm (commissievoorzitter Janice Roopram is tot haar spijt wegens omstandigheden verhinderd) les van coach Niek Zwinkels. Leuk en nuttig om te doen. We leren van en met elkaar. Alles wat bijdraagt aan een goede sfeer in de gemeenteraad en daarmee aan heldere discussies over onderwerpen die onze inwoners direct raken is meegenomen.

Race terug naar mijn werkkamer. Heb om twee uur in de naastgelegen collegekamer een voortgangsgesprek over het onafhankelijke onderzoek in opdracht van de gemeenteraad inzake de stichting Energie Academie. Geef aansluitend een interview over een komend evenement, heb telefonisch overleg met Hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels en ga aan het eind van de middag richting Scheveningen. Breng daar, samen met (stadsdeel)wethouder Anne Mulder een informeel werkbezoek aan de boulevard om te praten over het komende paasweekend. Fotograaf Martijn Beekman vergezelt ons. Maak kennis met Patricia en Jeffrey Camphuijsen van Grand Plage. Hun strandpaviljoen bevindt zich inmiddels ruim 20 jaar direct naast de Pier. Zij zijn ook leden van de werkgroep ‘Veilig en Leefbaar Scheveningen‘, die in de afgelopen maanden meerdere keren bijeen is gekomen. Loop dan naar de Golfslag waar wij Guido Veenema spreken. Anouk Zwaan (directie Veiligheid) sluit aan. Guido is niet alleen eigenaar van de Golfslag, maar ook bestuurslid van de stichting Marketing Scheveningen. Loop een stukje op met Peter Boelhouwer van DB Evenementen. Ontmoet ter hoogte van het monument van het Scheveningse vissersvrouwtje Roos Padmos. Roos is een actieve bewoner. Afgelopen jaar organiseerde zij een demonstratie van vrouwen tegen intimidatie op de Scheveningse boulevard. Wandel door naar het havenhoofd. Spreek daar met ondernemer Rick Oosterhout bij en over het Beach Stadium. Nuttig bezoek. Neem afscheid en ga richting huis.

Foto’s: Martijn Beekman

Fris me thuis even op. Stap op de fiets richting het Bankaplein. Doe er de ‘paas’boodschappen. Het is drukker dan ik (‘s ochtends vroeg) gewend ben. Maar morgenochtend heb ik iets anders, moest nu dus. Vandaar. Heb, terug thuis, via MS Teams een overleg met Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse Sportraad. Sportraad-secretaris Mariëtte van der Voet en André de Jeu van Vereniging Sport en Gemeenten vergezellen ons. Het weekeinde begint.