Vrijdag 2 december

Korte nacht. Deze vrijdag staat bijna geheel in het teken van de jaarlijkse bestuurdersdag en najaars ALV (Algemene Ledenvergadering) van de VNG. Reis daartoe even na achten richting het Beatrix Theater in Utrecht. Normaliter is het Beatrixtheater het décor voor Tina Turner de Musical, maar vandaag gebruikt de VNG het décor. Loop de theaterzaal binnen en begroet enkele bekenden. Maak achter de coulissen kennis met onderzoeker Josse de Voogd en presentator Renze Klamer.

Open de bestuurdersdag – er zijn heel veel nieuwe collega’s – en beluister vervolgens met veel belangstelling de inleiding van Josse. Een verhaal over het verschil tussen én in wijken, bakfietsen of rolluiken, maatschappelijke fenomenen en ‘bloemkoolwijken’. Interessant.


Tijdens de deelsessies bereid ik me in een aparte ruimte voor op de ALV van vanmiddag. Draag tussen de bedrijven door bij aan een ’toneelstukje’ ten behoeve van het personeel van de VNG. Bel met Piet, jawel, de hulp van Sinterklaas. Doe dit in aanwezigheid van de medewerkers Maarten Beks, Vincent van Dalen en Kevin Driessen. Bespreek met de VNG-bestuursleden Cathalijne Dortmans (wethouder Helmond) en Liesbeth Grijsen (wethouder Deventer) de actualiteiten in hun portefeuilles.

Wandel dan met Kim van Schaik en Luuk de Vries (VNG Connect) naar het podium voor een logistieke ‘doorloop’. Ziet er allemaal goed uit. Eet een broodje en praat bij met ambtgenoot Ben Visser (Eemsdelta). Haast me terug naar de theaterzaal. Begroet in het voorbij gaan m’n ambtgenoten Tanja Haseloop-Amsing (Oldebroek), Arco Hofland (Rijssen-Holten), Sharon Dijksma (Utrecht) en Koen Schuiling (Groningen). Houd m’n toespraak en zit daarna de Algemene Ledenvergadering voor.De agenda biedt voldoende stof tot praten en stemmen. De ruim 600 aanwezigen – een recordopkomst voor een najaarsvergadering – zijn goed gemutst. In totaal zijn 248 van de 344 gemeenten vertegenwoordigd. De vergadering verloopt voorspoedig. Spreek na afloop van de vergadering onder anderen met m’n ambtgenoten Otwin van Dijk (Oude IJsselstreek) en Gilbert Isabella (Houten). Neem tijdens een informele nazit in de Royal Bar afscheid van de VNG collega’s Eelco Eerenberg, Ellen van Selm en Hubert Bruls.

Woon aan het begin van de avond in Kasteel de Wittenburg een ontvangst bij ter gelegenheid van de Nationale Feestdag van Thailand.

 


De Thaise Ambassadeur Z.E. Chatri Archjananun en zijn echtgenote blijken een uitstekende gastheer en gastvrouw. Gebruik het avondeten aansluitend met wethouder Kavita Parbhudayal en Rob Bhoendie en onze partners bij Flamingo Paradise aan de Buurtweg in Wassenaar. Ga, terug thuis, meteen naar bed.