Vrijdag 2 februari

Rijd heen en weer naar Max Health Club voor m’n dagelijkse zwembeurt. Begin vanochtend voor het werk met een bezoek aan het Tyltylcentrum De Witte Vogel aan de Melis Stokelaan. Doe dit op uitnodiging van Raymond Been, managementassistent op deze school. Ontmoette Raymond eerder toen hij werkzaam was voor Kindcentrum Bamboe. In het pand worden drie soorten onderwijs aangeboden: het tyltylcentrum voor kinderen met een meervoudige beperking, het mytylcentrum (de piramide) voor kinderen met een lichamelijke beperking en het KDC (kinderdagcentrum) voor jonge kinderen tot vijf jaar met een meervoudige beperking. Word allerhartelijkst ontvangen door directeur Ryanne, Raymond en de leerlingen Levi en Djamila. Ze laten mij vol trots hun schoolplein zien, dat recent is voorzien van nieuwe speeltoestellen. Nu is het er rustig, maar laat mij vertellen dat hier ’s ochtends zo’n 40 regiobusjes aan en af rijden om de leerlingen naar school te brengen. Het schoolplein en de speeltoestellen zijn speciaal ontwikkeld voor de kinderen van deze school, waarmee zij worden ondersteund in de ontwikkeling van hun zintuigen. Er zijn veel muzikale toestellen aanwezig, maar ook een heus looppad waar je over verschillende soorten ondergrond kunt lopen. Na de ronde buiten gaan we naar binnen, waar Ryanne en Raymond onder het genot van een kop koffie en chocomel meer vertellen over het centrum. Ze werken nauw samen met het naastgelegen revalidatiecentrum Basalt. De medewerkers van Basalt geven therapie aan de leerlingen van het centrum en de leerlingen kunnen in het naastgelegen gebouw gebruikmaken van het zwembad. Maak en passant kennis met de vrolijke muziekdocente Willemien Breeschoten. Loop met het gezelschap naar het klaslokaal van de groepen Paars en Roze. Lees, in het kader van De Nationale Voorleesdagen 2024, voor uit het prentenboek van het jaar van Miriam Bos Help! Een verrassing!.

De leerlingen luisteren enthousiast naar het verhaal, al kent een enkeling de ‘verrassing’ al. Ga met de hele groep op de foto en krijg van alle leerlingen een tekening – een mooie verrassing.

Breng in de loop van de ochtend aan de Gerrit van der Veenlaan in Loosduinen samen met wijkveiligheidsregisseur Max Reinders een bezoek aan Xiao Chen van Cafetaria Houtwijk. Op 24 januari heeft ze na lange tijd haar snackbar weer geopend. Buurtbewoner Femke Beelo is er bij.

Femke heeft veel ondersteuning geboden in de afgelopen moeilijke tijd. Wens Xiao alle goeds en sterkte toe. Rijd via de Oude Haagweg terug naar huis.

De middag staat bijna geheel in het teken van de metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Reis daartoe naar het Arsenaal aan de Korte Geer in Delft. Zit eerst in het hotel de vergadering voor van het Algemeen Bestuur van de MRDH en woon aansluitend het begin bij van de congresbijeenkomst MRDH Live!. Er is een aardig programma met inleidingen van onder anderen Josse de Voogd, architectuurhistoricus Michelle Provoost en Mirko Buining. Jan Evert van Apeldoorn verzorgt de muzikale begeleiding. Open het congres op het podium samen met MRDH-directeur Christel Mourik met een vraaggesprek met dagvoorzitter Joost Hoebink.

Kan helaas niet blijven. Neem deel aan de Bilderbergconferentie van VNO-NCW. Dit jaar voor de 62e keer in het Bilderberg aan de Utrechtseweg in Oosterbeek. Inleiders zijn onder anderen rabbijn Awraham Soetendorp, Anthony Gardner (oud-ambassadeur van de VS voor de Europese Unie), Heineken-CEO Dolf van den Brink en demissionair premier Mark Rutte. Diana Matroos is conferentievoorzitter, het thema is ‘Dealen met dilemma’s’ en de Chatham House Rule geldt. Voorzitter Ingrid Thijssen toont zich een geweldige gastvrouw en heeft samen met Yvette Boodoo en Linda van Beek gezorgd voor een inhoudelijk boeiend programma met interessante sprekers. Bel onderweg op haar verzoek met Aly Lagerburg van het pastoraat van de Grote Kerk in Edam. Onderwerp: mijn moeder. Zit tijdens het avondeten aan tafel met onder anderen de hooggeleerde Mijntje Lückerath en de CEO van PWC Agnes Koops. Heb tussen de bedrijven door veelvuldig telefonisch contact met Chiu Man van de politie. Ga redelijk op tijd naar bed, hoor nog net via de radio dat ADO vanavond uit tegen Top Oss met 1-3 heeft gewonnen.