Vrijdag 2 juli

Maak een ochtendwandeling in de wijk. Heb telefonisch overleg met VNG-collega Hubert Bruls. Fiets om half negen richting de Tuinkamer van de Hof van Wouw (uit 1647) aan de Brouwersgracht.

Het blijkt een mooie groene oase in het midden van de stad. Een van de vele hofjes die Den Haag rijk is. Medewerkster Nahal Ounis (‘Wilt u iets in het gastenboek schrijven?’) zorgt voor een gastvrije ontvangst. In de vergaderzaal hebben de leden van het college van B&W een ontmoeting en gesprek met de ambtelijke top van de gemeentelijke organisatie (het zogeheten Gemeentelijk Management Team, GMT). Het blijkt een nuttige en plezierige bijeenkomst.

Fiets tegen het middaguur naar de Willemshof aan de Nassaulaan. Neem buiten op het voorplein op verzoek van hun moeder Jenny het stripboek Buf – het vleesetende plantje, Kak! Dat heb ik weer …’ in ontvangst van Vincent en Erik (acht en twaalf jaar). Vincent heeft er ook nog een speciale tekening voor mij bijgemaakt. Met het hele gezin (vader Peter en moeder Jenny zijn ook van de partij) werkten zij twee jaar lang aan het stripboek. Het is te vinden in verschillende Haagse winkels en nu ook in mijn werkkamer op het Stadhuis.

De middag staat in het teken van de halfjaarlijkse Heidag van het bestuur van de VNG. Heb een groot deel van de (oud) collega’s al een tijd lang niet meer fysiek gezien. Heet hen welkom in een tent buiten en feliciteer Peter Heijkoop (wethouder Dordrecht) met zijn pasgeboren dochter Isabel.

De Heidag wordt binnen plenair vervolgd met een inhoudelijk programma onder leiding van algemeen directeur Leonard Geluk.

Bespreken de inzet bij de kabinets(in)formatie, de verenigingsvisie 2030 en evalueren intern en onderling de samenwerking in het bestuur. Krijgen na afloop de jubileum-editie uitgereikt van het 75-jarige personeelsblad ‘Will’em!’ van de VNG. Neem tijdens het avondeten afscheid van de inmiddels vertrokken bestuursleden Anne de Baat (voormalig gemeentesecretaris Capelle aan den IJssel), Annalies Usmany (wethouder Eemsdelta) en Wieke Paulusma (Tweedekamerlid D66), zeg iedereen gedag. Bel met woordvoerder Jan Sinnige en met Martin Born (directie internationaal) en stap op de fiets richting het Korte Voorhout.

Woon op uitnodiging van Jozias van Aartsen de voorstelling ‘De eeuw van mijn moeder’ bij in het Nationaal Theater. Begroet bij binnenkomst Jozias’ echtgenote Henriëtte en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven. Maak kennis met directeur theater Cees Debets en zakelijk directeur Lidy klein Gunnewiek.

Krijg in een van de pauzes samen met Jozias van Cees en Lidy de eerste exemplaren uitgereikt van het jaarverslag over 2020 (‘Een jaar en langer Corona – altijd dichtbij’). Maak na afloop achter de schermen en op het toneel kennis met regisseur Eric de Vroedt en met de acteurs en actrices, waaronder hoofdrolspeelster Esther Scheldwacht. Wens ze van harte geluk met de zeer geslaagde premièrevoorstelling. Fiets even na middernacht naar huis. Lange dag zit erop. Het is weekend.