Vrijdag 2 september

Ga zwemmen. Fiets naar huis. Kleed me om en ga aan het werk. Heb om negen uur vanuit huis een digitaal overleg ter voorbereiding van een overleg binnenkort met een aantal vertegenwoordigers van bewonersorganisaties in Laak naar aanleiding van hun brandbrief aan het gemeentebestuur. Op het Stadhuis loop ik vanuit mijn werkkamer naar de raadzaal. Heet in een zogenoemde ‘naturalisatieceremonie’ een groep van 75 personen ‘welkom’ als Nederlander. Sommigen wonen langer in Den Haag dan ik zelf … Vraag hen of zij zich zullen houden aan de Nederlandse grondwet, onze vrijheden zullen respecteren en zich aan hun plichten als Nederlander zullen houden. Vervolgens leggen zij plechtig, met geheven hand, de eed of belofte af.

Vertel in een korte toespraak dat een nieuwe nationaliteit niet een ‘nieuwe jas’ is die je even aan of uit trekt. Het is – neem ik aan – een weloverwogen beslissing, met veel impact voor de rest van je leven. Roep de aanwezigen op om zich vooral te laten zien en horen in de stad. Actief te zijn in de wijk, buurt of straat, op school of bijvoorbeeld in een sportvereniging. Wens ze tenslotte van harte geluk met hun Nederlanderschap.

Praat vervolgens bij met gemeenteraadsgriffier Liliane Blankwaard en ontvang aansluitend samen met haar de voorzitters van de gemeenteraadscommissies (Joren, Chris, Andrew, Robin en Frans) in de collegekamer. Wisselen onze ‘voorzitters’ ervaringen uit. Nuttige en aangename ontmoeting.

Bezoek in de loop van de middag de Paul Krugerlaan. Draag bij aan een bijeenkomst ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de winkel Bharat Kings. Eigenaar VJ Lachmansingh en echtgenote Maya Bharos en hun twee zonen (zij doen het beheer van de online shop van Bharat Kings) leiden mij rond in de Hindostaanse religieuze- en traditionele artikelen winkel. De winkel betekent veel voor de Hindostaanse gemeenschap en staat vol met kleurige beelden en voorwerpen. VJ Lachmansingh is hier opgegroeid en zet het levenswerk van zijn ouders met veel passie voort. Begroet Atalay Celenk (Transvaal/Schilderswijk) en voormalig gemeenteraadslid Janice Roopram. Bezoek ook de naastgelegen winkel van zus Dewie. Bewonder de kleurrijke Hindostaanse sieraden en kleding. Houd buiten in de felle zon een korte toespraak en neem afscheid. Omroep West doet verslag.

Fris me even thuis op en stap op de fiets voor de zomerbarbecue met de leden van de gemeenteraad, collegeleden, de medewerkers van de griffie en andere naaste medewerkers. Traditioneel openen we hiermee informeel het politieke seizoen zo na het zomerreces. Naast politici en tegenstrevers zijn de gemeenteraadsleden ook collega’s gewone mensen. Vrolijk bijpraten helpt. Vraag in een korte toespraak aandacht voor drie dingen: ga voor je idealen, houd van Den Haag en laat elkaar heel. Open meteen daarna het buffet. Dylan Reijers en de medewerkers van beachclub Soomers aan het Zwarte Pad hebben het prima voor elkaar. Wandel tegen zevenen samen met bestuursadviseur Sjoukje terug naar m’n fiets. Ben op tijd thuis. Moet nog even aan de bak – bijvoorbeeld met de inhoud van de loodgieterstas uit het Stadhuis – want een druk weekend wacht.