Vrijdag 20 mei

Trek m’n zwembaantjes. Zit op kantoor om negen uur in de collegekamer de vergadering voor van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden. Maak (nader) kennis met Henk Lemckert, de directeur van Omroep West en de lokale Haagse omroep Den Haag FM/TV. Henk is er op 1 juni 2021 begonnen. Door corona kwam het niet eerder tot een afspraak. Spreken met elkaar (en met beleidsadviseur Koos Maarleveld) over het belang van (pluriforme) lokale media, veiligheid bij de beroepsuitoefening van journalisten, over de samenwerking en over jongensdromen. Krijg voor mijn kleindochter Florien een knuffel en een slab. Natuurlijk in de kleuren van de omroep. Attent.

Maak kennis met de nieuwe algemeen commandant bij de politie, Mariëlle van Vulpen. Praat bij met twee bewoners en vervolgens met twee ondernemers.

Gebruik op mijn werkkamer de lunch met drie voormalige naaste medewerkers uit mijn wethouderstijd. Het zijn Bram Trouwborst, Piet Bos en Henri Schuurmans. Waardevol. Spreek in de collegekamer met drie zeer betrokken leden (Bert Jan, Neo en Bettelies) van de Moerwijk coöperatie. Ga aansluitend op stap richting de brandweerkazerne Laak aan de Waldorpstraat. De kazerne is het startpunt van een integrale handhavingsactie waar de politie, onze handhavers, het OM, de douane, vervoerders HTM en NS, de pandbrigade, de omgevingsdienst Haaglanden, brandweer Haaglanden en Stedin samen Spoorwijk en Moerwijk in trekken om misstanden op te sporen en aan te pakken. Ben onder de indruk van het enthousiasme en doortastendheid van de meer dan 200 deelnemers aan deze actie. Het doel is de twee wijken weer een stukje veiliger te maken. Maak samen met de ‘driehoek plus’ een ronde. Dat het regent drukt de pret niet. Omroep West bericht er over.

Foto’s: Valerie Kuypers

Woon ’s avonds aan de Andries Bickerweg een ontvangst bij op de Noorse residentie ter gelegenheid van Constitution Day. Ambassadeur Z.E. Bård Ivar Svendsen en zijn partner Sergejs Savenko ontvangen mij allerhartelijkst. Bård blijkt vloeiend Vlaams te spreken. Bewonder de klederdrachten die de Noorse gasten dragen. Elke regio in Noorwegen heeft een eigen variant en het is gebruikelijk op dagen als deze traditionele kleding te dragen. Maak onder meer kennis met de Deputy Head of Mission Ine Måreng.

Tussen de bedrijven door bellen oud-raadslid Judith Oudshoorn, adviseur Piet Hein Donner en Sandra van der Zwan (kabinetszaken). Bel ’s avonds zelf met ambtgenoot Jules Bijl (Leidschendam-Voorburg).