Vrijdag 20 november

Begin de dag met een ochtendwandeling in de wijk. Voor het werk start deze vrijdag in alle vroegte met een werkbezoek aan het politiebureau Laak aan de Slachthuislaan. David Waalewijn (veiligheid) vergezelt me. Sluit aan bij de dagelijkse briefing van het basisteam. Zie hoe de politie opvolging geeft aan meldingen van bewoners van Laak. De uiteenlopende thema’s jeugd, drugs, de zorg voor daklozen en huiselijk geweld, maar ook actuele thema’s als vuurwerk en demonstraties komen aan bod. Moeilijk werk, maar hard nodig. Spreek met de politiefunctionarissen Sybe en Dimphy over de voorbereiding voor de jaarwisseling en met hun collega Dorota over het maken van verbinding met de Poolse gemeenschap. Praat tenslotte bij met de wijkagenten van het Schipperskwartier, Dave en Sibel (‘Mogen wij met u op de foto?’).

Begroet, terug op het Stadhuis, de medewerkers Chris en Erik. Zij zijn actief met de lampen, stoelen, kasten en techniek op mijn werkkamer. Ontvang Z.E. Naor Gilon, de ambassadeur van Israël in Nederland. Krijg na afloop een Israëlische lekkernij en een symbool van het dorp Aleh, een thuis voor kinderen en jongeren met ernstige beperkingen in Israël.

Mijn volgende gast is Christoffer Jonker. Hij is de Directeur van het Kabinet van de Koning. Spreken over de samenwerking tussen de gemeente en het Kabinet van de Koning. Maak rond het middaguur in de collegekamer, samen met woordvoerder Jan Sinnige, online (nader) kennis met vertegenwoordigers van lokale media. Spreek met Ivar Lingen (Den Haag FM), Herman Rosenberg (Den Haag Centraal), Axel Veldhuijzen (AD Haagsche Courant), Paul van den Bosch (AD Haagsche Courant), Tanja Verkaik (Telegraaf Haaglanden) en Henk Ruijl (Omroep West). Ook voor journalisten is deze coronatijd geen makkelijke periode. Gaat onder anderen over hun veiligheid (persveilig.nl) en het tegengaan van de verschraling van het media-aanbod. Binnenkort zal aan dat laatste ook de VNG uitvoerig aandacht  besteden. Ontvang ‘s middags H.E. Hsing Hsing Chen, vertegenwoordiger van het Taipei Representative Office in Nederland. David Wu verzegelt Hsing Hsing, Wesley Toelen (kabinetszaken) vergezelt mij. Praat bij met raadsgriffier Lilianne Blankwaard-Rombouts. Sta ambtgenoot Paul Depla (Breda) telefonisch te woord in verband met een actualiteit. Wip binnen bij kapper Ab aan de Korte Houtstraat en ga aan het einde van de dag aan de Laan van Hoornwijck op werkbezoek bij de Rotterdamsebaan. Wethouder Anne Mulder en woordvoerder Jan vergezellen me. Projectleider Paul Janssen en communicatieadviseur Lia Bos geven ons een rondleiding en vertellen meer over de nieuwe verbindingsweg tussen knooppunt Ypenburg (A4/A13) en de Centrumring van Den Haag. Rij aansluitend – behelmd, belaarsd en beveiligheidsjasd – in een auto een rondje over de nieuwe weg en door de tunnel. Neem ook een kijkje in de bediencentrale. De zogenaamde ‘control room’. Den Haag ontwikkelt zich en de bereikbaarheid speelt hierbij een grote rol. Met de komst van de Rotterdamsebaan kan het verkeer in en om Den Haag zich beter verdelen en is er bijvoorbeeld tijdens de spitsuren minder vertraging. De bouw van de Rotterdamsebaan is in 2014 gestart met het verleggen van kabels en leidingen en het opnieuw inrichten van een aantal wegen in de Binckhorst. Als alles volgens planning verloopt rijden eind januari 2021 de eerste auto’s door de zogenaamde Victory Boogie Woogietunnel. Chapeau voor de civiele techniek en iedereen die hier voor- of achter de schermen aan heeft bijgedragen.

Foto: Frank Jansen