Vrijdag 21 juli

Even na twee uur vannacht informeert een medewerker mij telefonisch over een grote brand in de Haagse binnenstad.

De directie Veiligheid, de politie en brandweercommandant Esther Lieben herself houden me vervolgens op de hoogte. Zwem – desalniettemin – in alle vroegte bij Max Health Club aan de Klatteweg. Mogen er redelijk vroeg in. Valt mee. Zet, terug thuis, de opruimwerkzaamheden voort. En verricht ook een enkele huiselijke klus. Doe de was en de strijk. Snoei de heg in de voortuin. Ben met het snoeien net voor het begint te regenen klaar. Dat is mazzel.

Ga aan het eind van de ochtend naar het Stadhuis. Praat bij met Cynthia en Monique van het bestuurssecretariaat. Overleg ’s middags via MS Teams opnieuw met mijn Oekraïense ambtgenoot Ivan Fedorov (Melitopol). Melitopol is tijdelijk bezet door Rusland, Ivan spreekt met mij vanuit Zaporizja. Bestuursadviseur Maarten Beks en Martin Born (directie Internationaal) vergezellen me. Zetten ons overleg van vorige week voort. Verloopt constructief. Praat bij met Peter van Heerwaarden (directeur Bestuurszaken).

Ontvang in de loop van de middag de nieuwe ambassadeur van Oekraïne Z.E. Oleksandr Karasevych en tweede secretaris Yuliia Malynovska. Maken (nader) kennis, spreken over de actualiteit hier en in Oekraïne en over hoe vanuit Den Haag en andere gemeenten nu en straks hulp kan worden geboden. Ben blij verrast met de Presidentiële onderscheiding die de ambassadeur vanwege ‘mijn verdiensten’ ten bate van de Oekraïense gemeenschap in petto blijkt te hebben. Zeer eervol.

Al bijna 1,5 jaar vinden Oekraïense burgers die moesten vluchten een veilige plek in Den Haag. Inwoners stellen hun huis open, ondernemers bieden banen aan en medewerkers van de stad ondersteunen waar dat nodig is. De Presidentiële onderscheiding onderstreept nog eens de waardering die hiervoor bestaat. De onderscheiding is wat mij betreft dan ook voor ons allemaal (bewoners, ondernemers en medewerkers). Wordt vervolgd. Heb telefonisch overleg met adviseur Veiligheid Rombout Alkema.