Vrijdag 21 juni

Verricht mijn zwembeurt. Zit op het Stadhuis in de collegekamer de vergadering voor van het Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH). Woon in de loop van de ochtend ergens in een zaaltje op de achtste verdieping een extra vergadering van het college van burgemeester en wethouders bij.

Reis aan het begin van de middag richting Groningen. Beluister onderweg via TV West de uitspraak van de rechter, nu in hoger beroep, in de rechtszaak tegen de gemeenteraadsleden Richard de Mos en Rachid Guernaoui. De vervolging en rechtszaak heeft bijna vijf jaar geduurd en heeft een zware wissel getrokken op ons gemeentebestuur en alle betrokkenen. Mijns inziens is nu een volgende stap om in gesprek te gaan met de Haagse raad en het college over de betekenis van de uitspraak. Heb telefonisch overleg met directeur Communicatie Michael van Wissen van Veen en later met NPZW-directeur Chris Schaapman en bestuursadviseur Maarten.

Arriveer om vier uur in het opvangcentrum Ter Apel aan Apelerveen in Ter Apel. Tamara Leenhouts en Catrien Nauta, de ‘pa’s’ van Groningen en Rotterdam, bereidden een werkbezoek voor van de burgemeesters van de G4 en van (gastheer) Koen Schuiling (Groningen) en Jeroen Dijsselbloem (Eindhoven). Sharon (Utrecht) en Jeroen zijn helaas door omstandigheden niet aanwezig. Algemeen directeur Milo Schoenmaker en regiomanager Paula Lambeck van het COA verzorgen een inleiding en leiden ons vervolgens rond op het opvangcentrum. Het maakt indruk. Staan ten slotte de journalisten Inki de Jonge en David Bremmer van het Dagblad van het Noorden en het AD/Het Parool te woord (artikel AD).

Gebruiken het avondeten bij Gasterij Natuurlijk Smeerling, aan Smeerling in Onstwedde. Een aanrader.

Volg tijdens de terugreis via de radio het verslag van de voetbalinterland tussen Frankrijk en Nederland (0-0). De Haagse topsporter van het jaar Nathan Aké laat zich weer goed zien op het veld. Sportverslaggevers Herman Nanninga en Jim van der Deijl van Omroep West maakten een mooie documentaire over de Oranje-linksback. Dit geheel terzijde. Zoek in de rust van de wedstrijd contact met de gemeenteraadsleden Richard de Mos en Rachid Guernaoui. En overigens was het de ‘langste dag’ vandaag. Op naar de kerstdagen…