Vrijdag 22 april

Ochtendwandel want ben rond half acht al onderweg naar de Withuysstraat in Laak (zwembad is nog gesloten). Vandaag vinden de Koningsspelen plaats. Deze sportdag wordt jaarlijks op de laatste vrijdag voorafgaand aan Koningsdag gehouden. Marjolein van der Salm, adjunct-directeur van de Dr. J.A. Gerth van Wijkschool ontvangt me allervriendelijkst. Als alle leerlingen op het voorplein staan opgesteld voert juf Bianca Jansen op het Koningsspelenlied ‘FitTop10’ samen met de kinderen een dansje uit. Loop aansluitend naar het vernieuwde Cruyff Court Madurodam Veld waar de Koningsspelen, samen met de OBS dr. Willem Drees, echt van start gaan. Geef het startschot voor de spelen en wens de kinderen veel plezier. Loop tenslotte een ronde langs de spelletjes.

Praat, terug op het Stadhuis, via MS Teams bij met hoofd bestuursadvies Wilma Verschoor en Peter van Toor van juridische zaken. Heb in de collegekamer een ontmoeting met Ivo Daalder van The Chicago Council en ambtsvoorganger Jozias van Aartsen. Bel met Kamervoorzitter Vera Bergkamp over een actualiteit. Ben aan het eind van de ochtend ten kantore van de VNG aan de Nassaulaan.

Heb via MS Teams een overleg met Fabrizio Rossi, de nieuwe secretaris-generaal van de Europese vereniging van gemeenten (CEMR). Zijn vergezeld door onze medewerkers Bert van Vijfeijken en Martin Revault. Eet rond het middaguur een broodje met kabinetschef Eline. Maak kennis met de leden van een Congolese delegatie, het zijn Nynke Douma, Loochi Muzaliwa en Solange Nabintu. Ze zijn in Nederland in het kader van een project van VNG International.

Een groot deel van de middag gaat op aan het voorzitten van de vergadering van het bestuur van de VNG. Fris me aan het eind van de middag thuis even op. Minister Micky Adriaansens belt, net als staatssecretaris Maarten van Ooijen.

Begeef me aan het eind van de middag voor de laatste keer richting de Invictus Games in het Zuiderpark. Blik met journalist Ivar Lingen terug op de games. Zowel voor Den Haag FM als voor Omroep West. Hij vraagt onder anderen naar het hilarische televisiefragment van de Amerikaanse tv-host Hoda Kotb (NBC-show Today with Hoda and Jenna). Geniet vervolgens van de sluitingsceremonie. Doe daartoe samen met Commissaris van de Koning Jaap Smit Z.M. De Koning in- en uitgeleide. Eric Corton  presenteert het programma dat live op televisie wordt uitgezonden. Begroet vele bekenden waaronder oud-minister van Defensie en ambtgenoot Ank Bijleveld (Almere) en maak kennis met ambtgenoot Stephan Keller (Düsseldorf), die het stokje vanavond overneemt en volgend jaar de Invictus Games organiseert. Dan zijn er optredens van Di-Rect, Nick en Simon, afsluitende woorden van de Hertog van Sussex en wederom ontroerende verhalen en beelden van deelnemers en hun familie en vrienden.

Neem afscheid. Het programma is een beetje uitgelopen. Ga daarom snel naar de Elandstraat om op uitnodiging van bedrijfsleider Jeroen Willemse van de Albert Heijn aldaar bij te dragen aan de afsluiting van een Iftar-bijeenkomst op het parkeerdek. Loop met Jeroen naar de plek waar zo’n 450 bewoners uit alle delen van Den Haag van de maaltijd hebben genoten aan prachtig gedekte tafels. Kan gelukkig nog een groot aantal bezoekers begroeten. Spreek met bewoners en met medewerkers van de AH uit de supermarkten en van het hoofdkantoor. Begroet ook Laura ter Braake van muziekvereniging De Bazuin. Mooi initiatief, kom graag volgend jaar weer terug.