Vrijdag 22 maart

Zwem bij Max Health Club. Ben even voor half negen in het Gezondheidscentrum Statenkwartier aan de President Kennedylaan. Laat er mijn bloed prikken. De gehele ochtend en het begin van de middag staan overigens in het teken van m’n opa-ochtend in Houten. Vermaak me, samen met m’n dochter, met m’n beide kleindochters Florien en Jolein. Florien is niet helemaal fit. Hebben desalniettemin veel plezier. Bijvoorbeeld met kleuren.

Bel uitvoerig met gemeentesecretaris Ilma Merx. Bezoek in de loop van de middag, terug op Scheveningen, in de Seinpoststraat Arie en Corrie Spaans-den Heijer. Wens hen te midden van hun familie van harte geluk met hun 70-jarig huwelijk. Arie ging als 13-jarig jochie al op zee. Na 25 jaar ging hij aan wal en werkte in het toenmalig Nederlands Congresgebouw. Dat hij actief was blijkt uit zijn betrokkenheid bij het Scheveningse Toneel, waarvoor hij zelf de stukken schreef. Ook Corrie was actief: ouderling in de gereformeerde kerk, collectant voor de kankerbestrijding en souffleuse bij datzelfde Scheveningse Toneel. Beiden ontvingen in 2012 de Stadspenning. Op de vraag hoe haar ouders reageerden toen ze verkering kreeg antwoordt Corrie: “Mijn moeder zei: Als je maar uitkiekt.” Mooi. Krijg na afloop van zoon Arie de cd ‘Schrêwende Mêwe’ van zijn band Kopsmart.

Ga na een korte stop bij Rituals en Bloemenboutique Botanica in de Frederik Hendriklaan richting Veldkamp Wassen en Stomen. Het familiebedrijf bestaat zestig jaar. Feliciteer Hans en Ada Veldkamp en dochter Evelien met het jubileum. Houd in de bomvolle wasserette een korte toespraak en ontvang een exemplaar van de hernieuwde uitgave van het boek ‘Wasgoed’, geschreven door Joeri van Beek. Het boek is verpakt in een witte washand. Geestig.

Breng mijn laatste bezoek aan het begin van avond aan de Haagse studentenroeivereniging Pelargos aan de Cruquiuskade. Doop er de nieuwe ‘Vier Zonder’, de eerste van de vereniging. De boot krijgt een naam die verwijst naar snelheid, overwinnen, doorzettingsvermogen – oftewel vastberadenheid. Naar goed gebruik wordt voor de doop water uit de Hofvijver gebruikt. Spreek op een spekgladde vlonder de studenten toe. Met de woorden: “Hierbij doop ik u … ‘Risolutezza’ en wens u een behouden vaart en vele overwinningen toe”, gaat de boot te water. Hoop de boot en de roeiers een keer te kunnen aanmoedigen bij een wedstrijd of hen te bezoeken op hun nieuwe locatie in de Binckhorst. De bestuursleden Yentl en Bauke doen me in- en uitgeleide. Just van Unen maakt foto’s van de plechtigheid.

Gebruik het avondeten samen met Simone met oud-wethouder Kavita Parbhudayal en haar partner Radj Jagbandhan bij Flamingo Paradise aan de Buurtweg in Wassenaar. Zien na afloop, ’s avonds thuis, flarden van de tweede helft van de voetbaloefeninterland Nederland-Schotland (4-0).