Vrijdag 22 september

Ga zwemmen aan de Klatteweg. Maak aansluitend een ochtendwandeling heen en weer richting het Vredespaleis. Stap op de fiets richting de Badhuisstraat. Het regent. Doe er een paar boodschappen. Werk vanuit huis. Heb in de loop van de ochtend uitvoerig telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx. Ga samen met Carola (kabinetszaken) en Melenie (bestuurssecretariaat) aan de Maastrichtsestraat op kraamvisite bij bestuursadviseur Bernadette en haar echtgenoot Maarten. Bewonderen hun pasgeboren (tweede) dochtertje Veerle Amélie.

Eten beschuit met muisjes. Dochter Carlijn is er niet. Die is bij de opvang. Breng aansluitend op uitnodiging van oud-wethouder Ulla Eurich (Aalsmeer) een bezoek aan de tentoonstelling ‘Ode aan Toon de Haas en Adri Markus’ in het Oude Raadhuis van Aalsmeer aan de Dorpsstraat. Ulla is inmiddels de zakelijk leider van de stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer. Samen met Anje Weima leidt ze me rond. Begroet ambtgenoot Gido Oude Kotte, zijn zoontje Ilias en locogemeentesecretaris Petra Simonse die er ook zijn. Zeer de moeite waard. Het werk van Toon en Adri is en blijft bijzonder. Neem ten slotte plaats op de stoel waarop Toon mij twee keer portretteerde in zijn atelier in Amstelveen. Krijg na afloop van de vader van Adri en haar broer Aart het door Adri gemaakte boek ‘Kleur bekennen’ ten geschenke.


“Alles kan geschilderd worden.” Het was een lijfspreuk van beeldend kunstenaar Toon de Haas. Met zijn vrouw Adri Markus vormde hij een bijzonder kunstenaarsechtpaar dat even bijzondere kunst voortbracht. Toon (1929) verruilde in 1955 zijn geliefde Texel voor Amstelveen om zich verder te ontwikkelen in het schilderen. Toon overleed in 2015 op 85-jarige leeftijd. Toon was getrouwd met de Aalsmeerse Adri Markus, eveneens begenadigd kunstenaar. Haar werk bleef – wellicht ten onrechte – in de schaduw van dat van Toon. Tijdens haar huwelijk met Toon ging Adri zich steeds meer toeleggen op het schrijven, waar zij een groot talent voor bleek te hebben. Haar stijl was sprankelend, het leek alsof ze naast de lezer zat en vertelde. Adri overleed in 2022, 67 jaar oud.


Onderweg terug naar Den Haag belt Ingrid Fokkink, dochter van voormalig gemeenteraadslid Henk Fokkink (Amstelveen), in verband met een voorgenomen bezoek aan Den Haag. Bereid het avondeten. Begin aan de afhandeling van de inhoud van de twee goedgevulde loodgieterstassen uit het Stadhuis. Directeur Veiligheid Herke Elbers belt. Bespreken een actualiteit. Zie dat ADO Den Haag thuis gelijk speelde tegen Telstar (1-1). Beetje teleurstellend.