Vrijdag 23 september

Doe mijn zwembeurt. Fiets naar huis. Neem bij de VNG in de Willemshof aan de Nassaulaan deel aan een bijeenkomst over de biografie die over de hooggeleerde P.J. Oud in voorbereiding is. Promovendus en biograaf Boris van Haastrecht vertelt over de voortgang van het onderzoeksproject. Datzelfde doet promovenda Afke Berger die de oorlogsjaren van de VNG als organisatie en haar voorzitter (diezelfde P.J. Oud) onderzoekt. De hooggeleerde Gerrit Voerman zit de bijeenkomst voor.

Aan het eind van de ochtend meteen door naar het Kaapseplein. Op nummer 150 is het team Transvaal gevestigd. Ga daar op werkbezoek. Wijkmanager Wendy van Duijn ontvangt me. In de gemeenschappelijke ruimte aan de ovale tafel maak ik kennis met Sylvia Koster, één van drie Haagse Beppies. Elke maandag staan de Haagse Beppies klaar voor de buurteettafel. Dan schuiven kwetsbare of eenzame wijkbewoners uit Transvaal aan voor een lekkere warme maaltijd. Sylvia is hier twee jaar geleden mee begonnen. Inmiddels is daar sinds het team Transvaal op het Kaapseplein een pand heeft veroverd, op de donderdagochtend het ‘Haags Bakkie’ bijgekomen. Een initiatief waar de bewoners welkom zijn voor een vers bakje koffie en wat persoonlijke aandacht. Tijdens het Haags Bakkie wordt zoveel mogelijk geprobeerd belangrijke partners aan tafel uit te nodigen waar de bewoners vragen aan kunnen stellen. Dit kan de wijkagent zijn, maar ook medewerkers van handhaving, de Haagse pandbrigade of andere interessante partijen.

Ga aansluitend in gesprek met een aantal leden van het pleinteam Transvaal. Het team bestaat in totaal uit dertien personen. Spreek met Jale en Atalay Celenk, Sylvia Koster en Ercan Tokmak. Allen wonen of woonden tot voor kort aan het plein. Samen spannen ze zich in voor de wijk: ‘We willen hier binding en saamhorigheid creëren’. Het pleinteam dat vorig jaar december werd opgericht om samen met de bewoners te werken aan de herinrichting van het plein spreekt bewoners rechtstreeks en actief aan om mee te werken aan de verbetering van het plein. Aan het definitieve ontwerp hebben ruim vierhonderd bewoners bijgedragen. Het pleinteam blijft de komende jaren actief met betrekking tot de activiteiten en de leefbaarheid op en rondom het plein. Mooi om de betrokkenheid van de groep te ervaren.

Loop samen met Wendy en Ercan door de Bloemfonteinstraat richting de Kempstraat waar door de gemeente een informatiepunt wordt gerealiseerd om meer zichtbaar en toegankelijk in de wijk te zijn. Op deze manier hopen we de drempel voor iedereen te verlagen om met vragen over allerlei zaken langs te komen. Veel wijkbewoners blijken het lastig te vinden om de stap naar het stadhuis of het stadsdeelkantoor te zetten om iets te vragen of te regelen. Het informatiepunt biedt voorts voor verschillende buurtorganisaties een aantrekkelijke plek om hun activiteiten te organiseren. Op 6 oktober gaat het informatiepunt officieel open.

Maak ’s middags op mijn werkkamer op het Stadhuis (nader) kennis met de Boliviaanse ambassadeur Z.E. Roberto Calzadilla. Roberto is voorzitter van GRULAC (Group of Latin America and the Caribbean). GRULAC is één van de vijf regionale VN-groepen en heeft 25 leden. Tweede secretaris Fabiola Cruz Moreno is ook bij het gesprek aanwezig.

Praat bij met Hanneke Schipper-Spanninga, directeur-generaal Openbaar Bestuur en Democratische Rechtsstaat bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Via MS Teams bereid ik samen met de medewerkers Marlies Koppers en Ilona Kalksma de komende vergadering van het LVOP voor. Wethouder Anne Mulder belt.

In het World Forum aan het Churchillplein spreek ik aan het eind van de middag de Dachaulezing 2022 uit. Eervol. Het Nederlands Dachau Comité organiseert jaarlijks ter nagedachtenis aan een van de slachtoffers of overlevenden van concentratiekamp Dachau een Dachaulezing. Gastheer Michiel Middendorf (general manager World Forum), de voorzitter van het Nederlands Dachau Comité Wimar Jaeger en kleinzoon Carel Steensma spreken ook. Zeer de moeite waard. Net als de cast van Soldaat van Oranje die het zeer toepasselijke lied ‘Als wij niets doen, wie dan?’ ten gehore brengen en chansonnier Frédéric Dorfmann ‘Nuit et Brouillard’.

Neem afscheid en bezoek op uitnodiging van vice chairman Marcel van Aelst, president Kikuhiko Okura en general manager Michiel Roelfsema een bijeenkomst ter gelegenheid van het vijftig jarig bestaan van hotel Okura aan de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat. In de Grand Ballroom is het een komen en gaan van bekende gasten en relaties van het hotel.