Vrijdag 24 februari

Heb goed geslapen. Het regende flink vannacht, maar inmiddels schijnt het zonnetje weer. Begin om half acht met een werkontbijt met Pieter, Sanne, Neila en Joppe. Loop naar de locatie van de retreat, Palo Alto. Praat bij met Bekhe Stofile, de voorzitter van de Zuid-Afrikaanse vereniging van gemeenten (SALGA).

Het ochtendprogramma begint met de sessie ‘Building Bridges: From Vision to Collective Action’. Alle sessies van de afgelopen dagen worden samengevat. De opbrengst passeert uitvoerig de revue. Later dan gepland begint aansluitend de bestuursvergadering.

Carolina Cosse treedt voor het eerst live op als voorzitter. Het is een lange zit. Iedereen wil en krijgt natuurlijk het woord. Op de agenda staan de voorbereiding van twee belangrijke VN-bijeenkomsten. De SDG Summit in september 2023 en de VN Summit of the Future in september 2024. Spreken over de governance van de UCLG naar aanleiding van een evaluatie van DNA Consulting van vorig jaar.

Dan wordt er uitvoerig gesproken over verklaringen over de aardbeving in Turkije en Syrië, de bosbranden in Chili en de herdenking van een jaar oorlog in Oekraïne. Moet zelf ook nog wel ff aan de bak. Niet alles gaat vanzelf hier. In de wereld zijn de meningen – ook lokaal – verdeeld.

Vanuit de Europese vereniging van gemeenten (CEMR) is inmiddels een verklaring uitgegeven. Uiteindelijk lukt het om overeenstemming te bereiken. Carolina kan de bestuursvergadering tijdens de retreat 2023 op een positieve manier afsluiten. De aanwezige leden van de presidency gaan op de foto en nemen afscheid. Iedereen gaat terug naar het eigen continent.

Gebruik buiten op het binnenterrein een (late) lunch. Een bestuursvergadering van Metropolis volgt in de loop van de middag. Maak zelf aan het eind van de middag samen met Pieter, Joppe en Sanne (Neila is vanochtend al vertrokken) een wandeling in de omgeving van La Sagrada Familia.

Neem daarna afscheid van de delegatieleden. Zij gaan terug naar Nederland of zetten hun verblijf elders in Barcelona voort. Ga zelf terug naar het hotel. Gebruik het avondeten bij het even verderop aan de Passeig de Garcia Fària gelegen Tango Grill steakhouse en ga op tijd naar bed.