Vrijdag 24 juni

Sta vroeg op. Het heeft enorm geregend vannacht. Sterker nog. Het regent nog steeds. Heerlijk voor de planten op de balkons en de heg in de voortuin. Moet nog van alles doen. Zwemmen of wandelen lukt qua tijd helaas niet. Ben vanochtend ‘vrij’ geroosterd omdat ik vanmiddag voor het werk naar het buitenland moet. Breng in alle vroegte – de rolluiken zijn nog dicht – een bezoek aan m’n dochter, haar partner en m’n kleindochter Florien in Houten. Vrolijk bezoek. Iedere keer oogt Florien weer anders. Ontwikkeling gaat snel met zo’n superjong mensje. Heb een klein kadootje voor haar in een iets te grote maat.

Ga vanuit Houten door naar Edam. Gezellig op de koffie bij m’n moeder in Edam. Krijg de allerlaatste Elsevier mee van Pa. Heb inmiddels een eigen abonnement. Gaat volgende maand in … Ma is flink, maar moet nog enorm wennen. Reis terug naar Den Haag. Pak m’n spullen en reis rond het middaguur meteen door naar Schiphol.

Woon morgen en overmorgen als VNG-voorzitter en co-president van de wereldvereniging van gemeenten UCLG de activiteiten van GPM (the annual Summit of the Global parliament of Mayors) en van UCLG bij in het prgramma op weg naar de elfde editie van het World Urban Forum (WUF)  – the premier global conference on sustainable urbanization – in 2001 opgericht door de Verenigde Naties en georganiseerd door UN Habitat. ‘The WUF was established to examine one of the most pressing issues facing the world today: rapid urbanisation and its impact on communities, cities, economies, climate change and policies. Representatives of national, regional and local governments, academics, business people, community leaders, urban planners and civil society representatives will be among the thousands of people are expected to attend WUF11‘. Bezocht de (vorige) tiende editie in 2020 in Abu Dhabi ook.

Vlieg in de loop van de middag in een Boeing 737-700 met vlucht KL1995 naar Krakau. Als iedereen aan boord is blijkt een meneer achter in het vliegtuig niet goed te zijn geworden. Ambulancebroeders brengen uitkomst. Vertraging is ons (alle andere passagiers) deel. Iets te veel van het een of ander – ‘spacecake’ – is een eerste analyse. Geen commentaar verder. Als de meneer het vliegtuig heeft verlaten blijkt het te onweren boven Duitsland. Nog meer vertraging. Gaan uiteindelijk een uur later dan gepland op weg. Landen ’s avonds verlaat op Kraków-Balice Airport (officiële naam: ‘Johannes Paulus II Kraków-Balice’). Stap met m’n delegatiegenoten Jessie Post (VNG international) en Martin Born (directie internationaal) in een busje richting onze eindbestemming in Katowice. Checken in bij het Qplus hotel aan ulica Wojewódzka. Het hotel ligt in een modern vormgegeven deel van de stad. De culturele zone (‘Strefa Kultury’) in het noorden van de stad. In de directe omgeving zijn de Spodek Arena (de ‘grote UFO’), het International Congress Centre en het Polish National Radio Symphony Orchestra gevestigd. Zien de ‘I love Katowice’ beeltenis en talloze banieren waarop het doel van mijn werkbezoek staat afgedrukt.

Fris me even op. Ga dan – het is warm hier – aan de wandel. Meteen ook aan het werk. Neem samen met Jessie en Martin het programma van morgen en overmorgen door. Gebruiken ondertussen het avondeten bij restauracja Isto aan de aleja Roździeńskiego. Lopen langs het Silezische opstandelingen monument (‘Pomnik Powstańców Śląskich’). Terug in het hotel val ik als een blok in slaap. Lange (reis)dag zit er op.