Vrijdag 24 maart

Het zwembad is rond half zeven mijn eerste bestemming. Fiets terug en zet koffie voor Gerard en Fred die vandaag de bouwwerkzaamheden aan mijn huis afronden.

Ben even voor negenen in de Schoonoordzaal op de begane grond van het Zuid-Hollandse provinciehuis. Bereid in het zaaltje de openbare zitting van het centraal stembureau voor. Doe dat samen met de leden van het centraal stembureau, Herman Tjeenk Willink, Joop van Holsteyn, Arjan Brak en Daniela Gidaly. Wij zijn vergezeld door de medewerkers Annemiek Kastelein en Nathalie Pilk. Lopen de voorbereiding door en controleren nog een paar laatste puntjes bij de (nieuwe) verkiezing van het kiescollege niet-ingezetenen: een nieuwe verkiezing om Nederlanders in het buitenland een stem te geven in de Eerste Kamer. Lopen tegen tienen naar de Statenzaal van het provinciehuis voor de openbare zitting. Begroet commissaris van de Koning Jaap Smit en open vervolgens de zitting.


Stellen de uitslag vast en maken de kandidaten bekend die een zetel hebben behaald, waaronder de statenleden die met voorkeurstemmen de lijstvolgorde hebben doorbroken. Stellen vervolgens de uitslag vast van de verkiezing kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer; een noviteit die door de gemeente Den Haag wordt georganiseerd. Verricht tot slot de loting voor de commissie voor het geloofsbrievenonderzoek uit de leden van het kiescollege.


Bedank na het tekenen van de nodige documenten namens alle collega’s van het centraal stembureau de medewerkers die deze tijdrovende en intensieve klus hebben geklaard.

Gebruik rond het middaguur de lunch bij Tommy’s & Zuurveen aan de Veenkade. Doe dit samen met Maarten Hinloopen en Erik Derksen, respectievelijk in Den Haag en Utrecht betrokken bij de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de recent teruggetreden landelijk voorzitter Robèr Willemsen. Nuttig samenzijn.

De middag staat bijna geheel in teken van een werkbezoek aan het winkelgebied Fahrenheitstraat. Maak een uitgebreide ronde langs ondernemers met een zaak in het gebied. Herinner mij bij aankomst mijn allereerste bezoek aan de Fahrenheit. De voorzitter van de winkeliersvereniging José Plasmans stond me destijds enthousiast te woord. Ben dit keer in gezelschap van onder anderen Nico Koeman en Rob Krahmer namens de ondernemers en Ed Lemckert vanuit de gemeente. Ook Ilja van het AD/Haagsche Courant wandelt een stuk mee. Begin met een Bruschetta, die ik krijg van Angelo van Latte Macchiato Royal.

Ondertussen is er lekker lentezonnetje op het Abeelplein. De heren van vishandel Kleinee vertellen over wie er zoal bij hun kraam een gebakken visje komt kopen. Zij en een paar andere ondernemers hebben sinds een paar jaar een prachtige kiosk. Dat was een flinke investering, zo vertellen ze, die ze blij zijn te hebben gemaakt.

Zij en veel andere ondernemers zijn terecht trots op hoe ze dit zo’n goedlopend winkelgebied hebben kunnen maken. Dat geldt ook voor Jan, zijn vrouw Jenny en zoon Remy van groentezaak Otten. Werken met groente en fruit doen ze graag. “Hoewel een juwelierszaak natuurlijk ook heel prachtig was geweest”, voegt Jenny met een knipoog eraan toe.

Het vak doorgeven van generatie op generatie; hoor er ook over bij kaasspeciaalzaak Ed Boele dat vol met lekkernijen staat. Het kloppen van de kazen doet mij terugdenken aan de kaasgroothandel van mijn grootvader waarmee ik opgroeide in Edam.

In dierenwinkel Zandvliet aan de Thomsonlaan ligt ook heel wat geschiedenis, vader en zoon runnen deze zaak die al 99 jaar bestaat. Een paar parkietjes aan de achterzijde kwettert vrolijk mee.

Kom ook bij de fotospeciaalzaak Ringfoto Focus een vader en zoon tegen. Een zaak als deze runnen vraagt om goed meegaan met de tijd en wensen van klanten; dat lukt ze.

Nog relatief nieuw zijn lunchroom Zondag en restaurant Le Plateau. Ze worden gerund door gedreven jonge ondernemers, waaronder de vriendinnen Marjolein en Jennifer. Na een bezoekje aan een van de mooie kledingzaken, Stijlbandiet, verwelkomt mevrouw Den Heijer ons gezelschap in de viszaak die zij sinds 2015 hier aan het einde van de Fahrenheitstraat hebben. De haring – ik heb hem graag met uitjes en een beetje zuur – smaakt heerlijk en de mensen voor en achter de toonbank zijn allerhartelijkst.

Sharon en Inge hebben aan de Fahrenheit ook een fijn plekje gevonden met hun zaak Sharing Wine, naast een winkel is hier ook een plekje om bijvoorbeeld een workshop of vergadering te houden. Spreek er met de vertegenwoordigers van BIZ Fahrenheit en de BIZ Vastgoed en met medewerkers van de gemeente over de kansen en bedreigingen in het winkelgebied. De samenleving in deze buurt draait goed dankzij de bijdrage van velen dus we spreken af elkaar te blijven informeren, de signalen serieus te nemen en helder te zijn over wat wel en niet kan.

Los ten slotte een belofte in bij Teuntje. Was hier vorige week ook voor een spontaan bliksembezoek aan het stemlokaal in de knusse bibliotheek van de Fahrenheitstraat. Kwam toen bij de supermarkt Teuntje tegen die onlangs een bloemenzaak heeft overgenomen. Er was toen geen tijd voor een bezoek. Deze middag wel. Koop na afloop bij Teuntje een bloemetje voor thuis en een groengele bos bloemen voor benedenbuurman Carel.

Met deze ronde heb ik natuurlijk lang niet alle winkels gezien maar wel een goede indruk gekregen van dit deel van het winkelcentrum. Kom graag nog eens terug voor een koffie of ijsje, bezoek aan de fietsenwinkel, de supermarkt of bijvoorbeeld de Kringloopwinkel die in het tweede deel van de Fahrenheit is gevestigd.

Neem afscheid en ga meteen door naar Scheveningen. Breng op uitnodiging van ondernemer Betsie van Oudheusden een bedrijfsbezoek aan Bowling Scheveningen aan de Gevers Deynootweg. Kreeg de uitnodiging toen Betsie te gast was bij een van mijn werkontbijten. Betsie runt de bowling samen met haar man Henk, zus Willie en zwager Wim. Ze kwamen twaalf jaar geleden uit Brabant om de bowlingbaan in de Palace Promenade te gaan exploiteren. Met maar liefst 24 banen en allerlei eetgelegenheden doen zij dit met veel plezier en passie. Betsie en Henk zijn bekenden in de bowlingwereld, Betsie was jarenlang bondscoach en trainer. Betsie leidt me rond, zowel voor als achter de schermen. De machinerie – die je nooit ziet – om de kegels op te rapen en weer neer te zetten is indrukwekkend.

De voetbalinterland Frankrijk-Nederland (4-0) is niet om aan te zien. Helaas. Ga vroeg naar bed. Stevige week achter de rug.