Vrijdag 24 november

Na m’n zwembeurt staat een groot deel van de ochtend op het Stadhuis in het teken van een interview voor een landelijke krant. Loop rond het middaguur naar de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Radio West en Den Haag FM, Menno en Bob, bundelen in de hal van de bibliotheek de krachten. In samenwerking met de stichting Sintvoorieder1 zamelen zij cadeaus in voor kinderen in Den Haag die leven in armoede. Draag graag een steentje bij aan dit hartverwarmende initiatief. Groet Anniek Enthoven, Valerie Hilgersom en goede bekende Maartje van Wegen. Sta Menno Tamming en Bob Brinkman te woord. Spreek mijn enorme dank uit aan allen die bij dit initiatief zijn betrokken.

Bel met Utrechts gemeenteraadslid Marijn de Pagter. Reis inmiddels richting Rotterdam. In ontmoetingscentrum Charlois (‘KOCO Rotterdam‘) aan de Bevelandsestraat ontvangt ambtgenoot Ahmed Aboutaleb Sharon Dijksma en mij voor een informeel werkbezoek van de G4-burgemeesters aan de wijk Carnisse. Helaas heeft Femke Halsema moeten afzeggen. Ahmed, stadsmarinier Muzaffer Yuksekyildiz en twee zeer ervaren wijkagenten vertellen over de wijk en leiden ons daarna – gewapend met paraplu – rond.

Ahmed houdt hier sinds 2020 een dag per week kantoor. Carnisse is een kwetsbare wijk in Rotterdam-Zuid. Voor veel bewoners is de afstand tot de overheid groot en het vertrouwen laag. Er is armoede, er zijn misstanden in de particuliere woninghuur, er is een groeiende doelgroep van EU-arbeidsmigranten (27%) en er heerst een gevoel van onveiligheid. Bezoeken tijdens onze wandeling een aantal instellingen, waaronder het informatiepunt goed huren en verhuren. Interessant bezoek. Neem afscheid en reis richting Amstelveen.

Heb telefonisch overleg met de algemeen directeur van de VNG, Leonard Geluk. Woon aan het eind van de middag op uitnodiging van André Gerritsen een informele bijeenkomst bij in La Gare in de Amstelveense Stationsstraat. De bijeenkomst vindt plaats ter nagedachtenis van de vandaag tien jaar geleden overleden legendarische hoofdredacteur van het Amstelveens Nieuwsblad, Henk Godthelp. Begroet vele bekenden, waaronder Henks dochter Roos. Praat na afloop tijdens het avondeten in het nabijgelegen Buenos Aires bij met voormalig gemeenteraadslid Linda Roos. Ga ten slotte in het Wimbledonpark op bezoek bij Myrna en Mattie Tugendhaft. Laaf me aan hun kennis en levenswijsheid. Bel met woordvoerder Robin Middel. Een lange werkdag zit erop. Besteed, in de loop van de avond terug thuis, aandacht aan de inhoud van de loodgieterstassen. Hoor via Radio West dat ADO Den Haag uit tegen FC Dordrecht met 2-2 gelijk speelt. Op ’t nippertje.