Vrijdag 26 april

De nacht was kort. Ga toch zwemmen. Achteraf is dat (bijna altijd) heerlijk. Vandaag in ieder geval. Stap op de fiets. Begeef me richting Diligentia aan het Lange Voorhout. Het is een bijzondere dag. Mag 39 (drie zijn er op vakantie en één gedecoreerde komt uit Amsterdam) personen de versierselen uitreiken die horen bij een Koninklijke onderscheiding. De traditie van de ‘lintjes’ is ruim 200 jaar oud. Koning Willem I stelde op 30 april 1815 de Militaire Willems-Orde in. Mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving kunnen voor een Koninklijke onderscheiding worden voorgedragen. Er zijn 22 benoemingen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, 13 benoemingen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en vier benoemingen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Groet bij binnenkomst de medewerkers van theater Diligentia en de medewerkers van kabinetszaken en communicatie. Test in de grote zaal de geluidsinstallatie en doorloop het programma. Maak kennis met de gebarentolken Nicole de Pater en Irma Sluis. Begroet pianist Ed Boekee die vandaag de muzikale omlijsting verzorgt. De zaal zit vol met familie en vrienden van de gedecoreerden.

Allerlei media zijn aanwezig, waaronder Omroep West, NOS, NTR, Den Haag FM, Den Haag Centraal en IndeBuurt.


Over de Lintjesregen:


Spreek tweeënhalf uur lang de aanwezigen toe (zie ook de videoregistratie op YouTube). Deel tussendoor enkele sfeerbeelden via Instagram. Onder de gedecoreerden bevinden zich een aantal personen met grijze haren; niet zo vreemd, want sommigen zetten zich al een halve eeuw in voor bijvoorbeeld hun vereniging. Maken na afloop een groepsfoto.

Fotografie: Martijn Beekman

Fiets naar het Plein. Gebruik er met een aantal medewerkers een late lunch bij Barlow. Fiets naar huis. Fris me een beetje op.

Reis aan het eind van middag samen met kabinetschef Eline naar Amsterdam voor de traditionele Koningsdagbijeenkomst van De Telegraaf aan de Amsterdamse Nieuwe Doelenstraat. Bedank hoofdredacteur Kamran Ullah van De Telegraaf en Robert-Jan Woltering, managing director van De L’Europe Amsterdam, voor de uitnodiging. Begroet vele bekenden. Sluit, terug in Den Haag, de dag af bij het The Life I Live festival. Het is al gezellig druk. Ontmoet Arthur Pronk en Anne van der Zwaard van evenementenorganisator Prooost en Peter Boelhouwer van DB Evenementen. Het festival verloopt tot nu toe zonder problemen. Maak een ronde. Praat bij met mijn voormalige en huidige nachtelijke ‘ambtgenoten’ René Bom en Pat Smith. Wij treffen elkaar ieder jaar hier.

Wens de organisatoren van het Bevrijdingsfestival Robert-Jan Rueb en Gerard van der IJssel veel succes bij de voorbereidingen op weg naar 5 mei. Neem afscheid. Handel, terug thuis, de inhoud af van de loodgieterstas van vandaag en ga op tijd naar bed.