Vrijdag 26 augustus

Ochtendwandel in de wijk. Even voor half acht komt aannemer Gerard langs. Hij verricht enige klussen bij mij in huis. Ben ik erg blij mee. Zo krijgt mijn balkon een provisorische vlonder. Heerlijk. Werk een deel van de ochtend vanuit huis.

Fiets aan het eind van de ochtend naar museum Beeld en Geluid Den Haag aan de Zeestraat. Ontmoet daar kabinetschef Eline. Gebruiken er de lunch (verzorgd door Karsten & Kuiper) met directeur Eppo van Nispen, Eli Leenaars en Hanso Idzerda. Hoor daar het boeiende verhaal van de grootvader van Hanso Idzerda, ook Hanso Idzerda geheten, die op 6 november 1919 het eerste commerciële radioprogramma ter wereld maakte vanuit de Beukstraat in Den Haag. Hij was echt een pionier qua techniek. Ook bereikte hij hiermee voor het eerst een groep anonieme luisteraars. Een innovatie voor die tijd (om de wereld kleiner maar ook groter te maken) en nu niet meer weg te denken in onze maatschappij. Boeiend verhaal. Bespreken de mogelijkheden om in het verlengde van de visie van Hanso Idzerda iets te organiseren. Gaan we wat mij betreft mee aan de slag.

Neem afscheid en stap weer op de fiets. Feliciteerde de jongens van de Haagse band DI-RECT begin dit jaar met het winnen van de popprijs 2021. Ga vandaag langs in hun basement studio. Moeten vanwege de werkzaamheden in de Vondelstraat een deel met de fiets aan de hand over de vlonders lopen. De tramrails van tram 16 worden namelijk vervangen. Loop garagehouder Mike van autobedrijf Verwoerd aan de Tollensstraat tegen het lijf. Hij vertelt me zijn ervaringen. Omwonenden, ondernemers en winkeliers ervaren veel overlast van de werkzaamheden. Ik begrijp het verhaal, maar vrees dat dit helaas niet altijd te voorkomen is.

Maak bij aankomst in de Bilderdijkstraat een praatje met de overbuurman die de jongens al sinds hun 15e volgt vanaf de overkant van de straat. De bandleden Bas van Wageningen, Spike van Zoest, Jamie Westland, Paul Jan Bakker en manager Tim van der Zalm begroeten me allerhartelijkst. Zanger Marcel Veenendaal is er niet bij. De mannen laten mij hun geluidsdichte repetitiekelder zien. Voordat dit een repetitieruimte werd was hier lang geleden een (illegaal) bordeel gevestigd en daarna een makelaardij. DI-RECT speelde gisterenavond in Raalte. Ze zien er weer fruitig uit. De mannen vertellen enthousiast over het ontstaan van de band 23 jaar geleden en hoe het is om dit leven te leven. Ze ervaren het optreden nog altijd als een ‘schoolreisje’. Maken de vergelijking met een strandtentseizoen, knallen tussen april en september en werken in de rustigere maanden aan nieuwe platen. Zitten nu in het staartje van het festivalseizoen en werken toe naar hun concert in Ahoy op 22 oktober. Hoor ook over de toekomstplannen voor 2023 en hun binding met de stad Den Haag, zoals de muurschildering in Moerwijk die afgelopen juni werd onthuld. Leuk om de leden van DI-RECT te ontmoeten. Ze hebben nog veel moois in petto. Nederland (en Den Haag in het bijzonder) kan trots zijn.

Op de fiets door naar de drukke Hoogstraat voor een bedrijfsbezoek aan Laurant Styling. Heb Stacy Laurant ontmoet bij de lancering van een editie van het magazine ‘Leven’. Beloofde toen een keer langs te komen. Haar man, Djali (hij werkt bij de ABN AMRO), is ook aanwezig. Hij verricht allerlei klussen voor Stacy. De kinderen zijn heerlijk aan het spelen, waaronder hun zoontje Josiah. Vanuit Stacy’s behoefte om op een creatieve manier in contact te komen met andere moeders en kinderen ontwikkelde zij het atelier-concept. Kinderen kunnen workshops volgen en hun ouders ook (of zij trekken zich even terug om te werken). Stacy gebruikt hiervoor leegstaande winkelpanden als pop-up. Wens Stacy veel succes. Laat tussen de bedrijven door mijn horlogebandje vervangen bij juwelierszaak van Willegen aan dezelfde Hoogstraat. Fiets met wind tegen terug naar huis. Fris me thuis even op en heb via Webex aan het eind van de middag samen met Hubert Bruls een overleg met minister Hanke Bruins Slot en staatssecretaris Marnix van Rij. De bewindspersonen praten ons bij over de actualiteit.

Morgen bestaat stadsdeel Leidschenveen/Ypenburg 20 jaar. Ben aan de vooravond daarvan uitgenodigd bij de Indische buren rijsttafel Leidschenveen/Ypenburg in buurthuis De Yp aan de Oeverwallaan. Walter van Krieken, voorzitter van de wijkvereniging Buren van de Bras en stadsdeeldirecteur Petra Sevinga verwelkomen me allerhartelijkst. Er zijn ongeveer 250 wijkbewoners aanwezig. Houd een korte toespraak, waarna het buffet is geopend. Iedereen zit aan lange tafels buiten heerlijk te genieten van elkaar, van het weer en van de Indische kookkunst van Michel Meyboom van Toko2Go en zijn team. Maak met een aantal bewoners kennis. Een geslaagd samenzijn. Wens iedereen morgen vrolijke jubileumactiviteiten toe. Krijg wat Indisch eten mee voor thuis. Simone smult er lekker van.