Vrijdag 26 maart

Wandel in de wijk. Heb samen met m’n VNG woordvoerder Angela de Jong een telefonische voorbespreking met redacteur Lotte Elbrink (BNR nieuwsradio) van een interview dat volgende week vrijdagochtend plaatsvindt (‘BNR’s Big Five, Diana Matroos en Art Rooijakkers in gesprek met de hoofdrolspelers van de belangrijkste dossiers in Nederland’). Ontvang inmiddels een link naar een korte film gemaakt door Bastiaan, medewerker van team verkiezingen gemeente Den Haag. De beelden laten zien wat voor een grote, logistieke operatie de organisatie van de Tweede Kamerverkiezingen was. Chapeau. Heb in de loop van de ochtend samen met een aantal collega’s uit het VNG bestuur een digitaal overleg met voormalig minister Henk Kamp en Sybrand Buma (burgemeester Leeuwarden). Zij waren in verschillende rollen bij meerdere kabinets(in)formaties betrokken. Kijken samen naar de huidige ontwikkelingen en de rol van de VNG daarin. Leerzaam. Fiets aan het eind van de ochtend naar het Stadhuis. Bereid me samen met VNG-medewerker Naut Kool voor op de hei(mid)dag van het VNG-bestuur.

De heidag vindt plaats via MS Teams. Goed om m’n 24 collega’s te spreken. Het programma bestaat uit drie delen. Spreken met Bas Heijne over zijn recent uitgebrachte boek ‘Leugen en Waarheid’. Hoe brengen we het vertrouwen terug in de samenleving is het thema. Het tweede uur staat de inzet van de VNG bij de komende formatie centraal (‘Hoe maken we namens alle 352 gemeenten een vuist’) en het laatste uur is het thema ‘regiovorming’ en alles wat daarmee samenhangt het onderwerp van gesprek. Moet er rond drie uur even tussenuit. Kom een afspraak met het Zoetermeerse gemeenteraadslid Marijke van der Meer na. Woon het begin bij van het digitale congres ‘Gemeenten in nood’ georganiseerd door de ‘Raden in Verzet’. Aan het congres nemen 221 mensen deel uit 108 gemeenten. Het onderstreept opnieuw hoezeer het water de gemeenten (financieel) aan de lippen staat. Beantwoord onder anderen vragen van dagvoorzitter Anouschka Laheij, van wethouder Ria Boere (Krimpenerwaard) en van gastheer-burgemeester Michel Bezuijen. Voel me zeer gesteund door de betrokkenheid van zoveel lokale volksvertegenwoordigers en bestuurders.

Draag aan het begin van de avond op verzoek van Titia Siertsema (implementatie-regisseur van de Wet kwaliteitsborging in de bouw) net als Maxime Verhagen (voorzitter Bouwend Nederland) en Doekle Terpstra (voorzitter Techniek NL) bij aan een video-opname die bij voorlichtingsbijeenkomsten (webinars) gebruikt kan worden. De Wet kwaliteitsborging in de bouw gaat op 1 januari 2022 in. Vandaar. Loop daartoe naar de entresol in het Atrium. Sanne Bloem en Harmen van Eersel verzorgen de opname.

Fiets naar huis. Doe een boodschap bij de Toko in de Frederikstraat en haal een bloemetje bij Au Petit Pont.