Vrijdag 26 mei

Na het zwemmen in het zwembad aan de Klatteweg gebruik ik er de douche en ga meteen richting Houten. De hele ochtend staat in het teken van mijn kleindochter Florien. Samen met haar en m’n dochter maken we er een vrolijke ochtend van. Verschoon luiers. Reinig haar en ruim op na het eten van aardbeien. Wandel achter de kinderwagen, ga met Florien van de glijbaan en laat haar genieten van de schommel.

Ben aan het begin van de middag terug in Den Haag. Heb een telefonische afspraak met de algemeen directeur van de gemeentelijke Dienst Stedelijke Ontwikkeling Ronald Nomes. Een groot deel van de middag gaat op aan een vergadering van het Algemeen Bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). De vergadering vindt plaats op de tweede verdieping van het pand van het Europees Octrooibureau aan de Patentlaan in Rijswijk. Principal director Kris de Neef doet me in- en uitgeleide. De ambtgenoten Marco Oosterwijk (Ridderkerk) en Gregor Rensen (Maassluis) zijn er in hun nieuwe functies voor het eerst. Het is mijn beurt om de vergadering voor te zitten. Gastvrouw-burgemeester Huri Sahin verwelkomt ons en vertelt over Rijswijk. Krijgen ‘Truffels van Lentz‘ kado voor thuis. Tijdens de vergadering stelt het algemeen bestuur onder andere de strategische agenda ‘Met elkaar. Voor elkaar‘ vast. Leggen daartoe na afloop symbolisch een paar puzzelstukjes in elkaar.


1.000 studenten, 1.300 werkenden en 250 bedrijven die jaarlijks deelnemen aan mbo- en hbo-campusprogramma’s en 100 kilometer vernieuwde metropolitane fietspaden. Dat zijn over vier jaar belangrijke opbrengsten van de samenwerking van 21 gemeenten in de metropoolregio Rotterdam Den Haag. Verder wordt gestart met een investering van 700 miljoen euro in het openbaar vervoer om de regio bij een toenemende bevolking bereikbaar te houden. Dat levert een extra oeververbinding in Rotterdam op, de metro en RandstadRail gaan vaker en sneller rijden en er komt een betere ov-verbinding door de Binckhorst in Den Haag. Deze en andere inzet is vastgelegd in een strategische agenda die bijdraagt aan brede welvaart voor de huidige inwoners en de bijna drie miljoen mensen die in 2040 in de metropoolregio wonen. Het algemeen bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) stelde deze gezamenlijke regionale aanpak vast. Met elkaar. Voor elkaar, is het motto.


Na afloop van het besloten deel van de vergadering is er een informele nazit op de 27e verdieping. Het uitzicht over de stad en regio is adembenemend.


Neem afscheid van de collega’s en ga weer op pad. Bel met directeur Veiligheid Hans van der Vet. Zit aan het eind van de middag via MS Teams een ingelaste vergadering van de driehoek voor. Dan volgt ook via MS Teams een voorbespreking van de Eerste Kamerverkiezing door het kiescollege op 30 mei aanstaande. De leden van het kiescollege niet-ingezetenen brengen dan in onze raadzaal hun stem uit. Loop het programma door met raadsgriffier Lilianne Blankwaard en de medewerkers Arjan Brak en Nathalie Pilk (Publiekszaken). Heb na afloop een telefonisch overleg met diezelfde raadsgriffier over weer een heel ander onderwerp. Gebruik, inmiddels in Utrecht aangekomen, bij Kaatje’s aan de Adriaen van Ostadelaan het avondeten met m’n voormalige naaste medewerkers Sjoukje Volten en Jan Sinnige en praat bij met oud-raadslid Linda Roos in Amstelveen. Leerzaam. Onderweg terug heb ik telefonisch overleg met kabinetschef Eline Tops.

Omroep Max besteedde eerder vanavond in een speciale uitzending aandacht aan de (morgen) 80-jarige Erica Terpstra. Vanwege andere afspraken kan ik er helaas niet bij zijn in de studio maar sprak wel voor haar een videoboodschap in.