Vrijdag 27 mei

Start de dag net als de afgelopen dagen even voor half zeven in het zwembad. Werkontbijt met Irene en Maarten. Het eerste item op de agenda is het geven van een interview aan Iwan Brave van ABC Radio.

De studio bevindt zich aan de Maystraat. Ook hier zie je sporen van de decembermoorden. In de hal waar we worden ontvangen hangt een groot portret van oprichter André Graanoogst. Vertel in de uitzending over het doel en de reden van ons werkbezoek en de band tussen Den Haag, de VNG en Suriname. Chauffeur Johnny brengt ons aansluitend bij het ministerie van Bibis aan de Watermolenstraat. Vroeger was hier de Nederlandse Ambassade gevestigd. Spreek samen met Femke met de minister van Economische Zaken Rishma Kuldipsingh, vijf weken geleden aangetreden als minister op dit departement. Het bevorderen van ondernemerschap in de meest brede zin van het woord staat in het gesprek centraal. De directeur ondernemerschap Karishma Matoera en het hoofd van de competitiveness unit Susan Bansropansingh van het ministerie zijn bij het gesprek aanwezig. Laatstgenoemde blijkt een nichtje te zijn van wethouder Kavita Parbhudayal. De wereld is klein.

De volgende afspraak is bij het Koto Museum aan de Prinsessestraat. Het is een klein museum in een woonhuis gemaakt door oprichtster Christine Henar, prachtig gekleed in een koto. In het museum staat een bijzondere Koto uit 1856 met een foto waarin haar overgrootmoeder de Koto draagt. Heel bijzonder dat deze schitterende stoffen in de tropen zo lang bewaard zijn gebleven. In de tuin van het museum volgt een rondetafelgesprek ‘Business for Society’. Spreken over het bevorderen van ondernemerschap in Suriname en de maatschappelijke betekenis daarvan. Ambtgenoot Halsema is organisator en gastvrouw van de bijeenkomst. Minister Kuldipsingh is te gast en verder allerlei ondernemers zoals Irene Spangenthal (HEM), Ellen Ligteringen (Tan Bun Skrati), Ellen Verhek (Alembo), Dave Boetius (Firm Engineering), Bryan Renten (Fernandes group), (de jonge) Jamiro Pink en Waddy Sowma en Lucien Naarden (ondernemers met een aandeel in Stadsherstel Paramaribo). Maar ook Amsterdamse ondernemer Tim Sabajo. Veel komt voorbij in dit zeer ondernemende gezelschap. Het biedt perspectief. Wordt vervolgd.

Heb ’s middags, terug in het hotel, een overleg (‘debriefing’) met onder andere de OD’s Wachter van het ministerie van ROS en Bradley van Bibis. Zij zijn de mensen die het daadwerkelijke werk doen met hun medewerkers om de samenwerking te laten slagen. Kijk zelf met plezier terug op het zeer intensieve werkbezoek. Dank hen voor het in ons gestelde vertrouwen en voor de gezamenlijke inzet om de samenwerking tot een succes te maken. Maarten en Irene maken concrete vervolgafspraken. Het Dagblad Suriname schrijft erover.

Ga bijna meteen door naar de Inter-American Development Bank (IADB) aan de Peter Bruneslaan. Het duurt even want het is vrijdag en ‘Pay Day’. Drukte in de stad dus. Helaas daardoor laat bij de afspraak. Spreek met Antonio Goncalves (Country Representative) en Steven Collins (Chief of Operations) samen met waterschapper Sander Mager en Kees van der Lugt en Cynthia Roose (beiden van Waternet). Bespreken de actuele situatie in Suriname en bezien de (on)mogelijkheden van de IADB voor de komende periode.

Stort me opnieuw in het verkeer op weg naar Beekhuizen. Daar wordt een nieuw kunstgrasveld geopend. Onze delegaties zijn hierbij uitgenodigd. Het blijkt een flinke happening. President Santokhi en Vice-President Brunswijk zijn aanwezig, net als minister Gracia Emanuël (ROS), DC Ricardo Bhola (Paramaribo Noord-Oost), parlementslid Edgar Sampie en Johan van Geijn van de KNVB. Een vrolijke aftrap op het veld volgt na een aantal toespraken. Bij de foto’s is de Jules Wijdenboschbrug een fraaie achtergrond.

Moet snel terug naar het hotel. Spreek met ANP-journalist Annelies Brinkman over mijn eerste ervaringen in Suriname en de betekenis van het werkbezoek. Fris me even op in mijn hotelkamer en ga met de beide delegaties in een busje door naar de residentie van ambassadeur Henk van der Zwan voor de ‘debriefing’ van beide delegaties. Gebruiken er het avondeten en begroeten Ilse en Hubert Bruls die hier vandaag hun vakantie zijn begonnen. In de loop van de avond terug in het hotel. De korte informele nazit is gezellig.