Vrijdag 27 november

Word vannacht en vanochtend opnieuw geïnformeerd over een middelbrand in de Rederijkerstraat. Wandel in m’n woonwijk. Woon in alle vroegte een (digitale) vergadering bij van de Stuurgroep Integriteit onder voorzitterschap van wethouder Saskia Bruines. Laat aan de President Kennedylaan bij gezondheidscentrum Statenkwartier mijn bloed prikken. Ga meteen door richting de Johan de Wittlaan. Breng een werkbezoek aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Wesley Toelen (kabinetszaken) en Rob Schuurmans (directie internationaal) vergezellen mij. Fernando Arias (Director-General) en Valerie Snow (Acting Head, Political Affairs and Protocol Branch) verwelkomen mij bij de hoofdingang.

Ga op de foto en teken het gastenboek. Spreken over de werkzaamheden van de OPCW en het belang van de aanwezigheid in Den Haag en onze samenwerking in de toekomst. Krijg aansluitend een rondleiding langs de ChemTech-maquette, de Nobelprijs voor de Vrede (2013) en de officiële grote vergaderzaal waar de delegaties vergaderen.

Neem afscheid en wandel naar het nabijgelegen World Forum. Maak kennis met Michiel Middendorf, General Manager van het World Forum. Hij verzorgt een rondleiding door het gebouw. Maak kennis met Robert Dingjan, projectleider van de World Press Freedom Conference bij Buitenlandse Zaken. Michiel informeert mij vervolgens over de economische en maatschappelijk impact van het World Forum en de bijdrage aan het economisch vestigingsklimaat van Den Haag. Krijg na afloop de publicatie overhandigd die verscheen in het kader van het 50-jarig bestaan. Wethouder Anne Mulder belt in verband met een actualiteit.

De gehele middag staat in het teken van de jaarlijkse VNG Bestuurdersdag. Dit keer natuurlijk digitaal. Goed te zien dat er vele honderden gemeenteraadsleden, wethouders, griffiers, gemeentesecretarissen en burgemeesters (zo’n 600) zich hebben aangemeld. Spreek na de openingswoorden van VNG-directeur Leonard Geluk een korte toespraak uit vanuit de Willemshof, het kantoor van de VNG. Rijksbouwmeester Floris van Alkemade verzorgt daarna een inleiding over de grote maatschappelijke opgaven met focus op de woningbouw. Begroet de technici die de digitale bijeenkomst verzorgen. Maak onder anderen kennis met de broer van Arjen Lubach. Volg een aantal van de twintig deelsessies die volgen. Wethouder Willem-Jan Stegeman (Amersfoort) zit de deelsessie voor waarin voormalig informateur Uri Rosenthal ons tips geeft over hoe de kabinetsformatie te beïnvloeden en een andere hooggeleerde – Douwe-Jan Elzinga – vertelt in een andere deelsessie over onze proeve van een ‘wet decentrale overheden’. Heb na afloop aan het eind van de middag een korte nazit met een paar naaste medewerkers en fiets naar huis.