Vrijdag 28 april

Fiets heen en weer naar het zwembad. Op het Stadhuis praat ik in alle vroegte samen met gemeentesecretaris Ilma Merx uitvoerig bij met gemeenteraadslid Richard de Mos. Aardig en nuttig gesprek. Voorzie een aantal stukken van een handtekening en heb telefonisch overleg met mijn woordvoerder bij de VNG, Angela de Jong. Heb telefonisch overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Hanke Bruins Slot.

Begeef me in de loop van de ochtend naar Landgoed Clingendael. Draag aldaar in een tent-voor-de-gelegenheid samen met de Japanse ambassadeur Z.E. Hiroshi Minami en wethouder Ronald Zoutendijk (Wassenaar) met een korte toespraak bij aan de opening van de Japanse Tuin. De haiku’s in mijn toespraak vallen in goede aarde, aldus Arie de Kluijver, voorzitter van de Haiku Kring Nederland. Good old tuinhistoricus Joost Gieskes deelt ten slotte zijn kennis over de Japanse chrysantlantaarn. Gaan de tuin in. De tuin is voor het eerst sinds 2019 zes weken open. Het miezert. Ben blij dat ik eindelijk weer – als burgemeester van Den Haag voor de allereerste keer – de tuin kan bezoeken. Tuinexpert Ariën Tuin leidt ons rond. Staan onder andere stil bij de gedenkpaal van Nelis Middel, de voormalige tuinman van de Japanse Tuin. De tuin ligt er prachtig bij en is een oase van rust. Hulde aan de groenbeheerders en de vrijwilligers die de tuin onderhouden. Speciaal vandaag klinkt de Sho, een traditioneel Japans muziekinstrument, in de tuin. Gespeeld door Naomi Sato.Onthul samen met de ambassadeur, de wethouder en de stadsdeeldirecteur een replica van de chrysantlantaarn.Praat terug in de tent bij met de vele goede bekenden uit de Japanse gemeenschap, waaronder shinto-meester Paul de Leeuw, DUJAT-directeur Christa de Kemp, Sieboldhuis-directeur Kris Schiermeier en de directeur-generaal van de OPCW Z.E. Fernando Arias.

Een bezoek aan de tuin is aan te raden. Een video (Den Haag – Japanse Tuin) en een artikel over de tuin (feest voor je zintuigen) geven een aardig beeld.

Praat, ’s middags terug op het Stadhuis, bij met ambtgenoot Chris Larson (Wijdemeren). Ontvang Marnix Norder (Haagse wethouder in de periode 2004-2014) en spreek met goede bekende Wim van Rheenen. Ten slotte komt Dik de Boef langs. Dik is voorzitter van het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS). Chef kabinet Eline sluit aan. Altijd een plezier om met Dik van gedachten te wisselen. Kamerbewaarder René sr vervangt inmiddels de helaas niet lekker geworden René jr.

Spreek aan het eind van de middag de tekst van een gedicht in. Het gedicht is van de Utrechtse stadsdichter Ruben van Gogh. Ruben schreef het naar aanleiding van de tramaanslag op 18 maart 2019. Spreek de tekst in op verzoek van de documentairemakers Tijmen Beijes en Jeanneau van Beurden. Plaats van handeling is de studio van Den Haag FM aan de Laan van ’s Gravenmade. De opname wordt gebruikt voor een documentaire over de gebeurtenissen rond de tramaanslag. Volgend jaar is dat alweer vijf jaar geleden. Ik hoop de herdenking bij te kunnen wonen.

Ben aan het begin van de avond in het ADO-stadion aan het Haags Kwartier. Spreek daar samen met directeur Veiligheid Hans van der Vet en de directeur operations van ADO Maurice Westerwoudt, net als in maart, met een aantal supporters; onder anderen vertegenwoordigers van de officiële supportersvereniging Haagsche Bluf (SVHB). Goed om onder anderen Diego, Koos, Gerard en Peter op deze wijze te ontmoeten. Gebruik daarna voorafgaand aan de wedstrijd samen met Hans, Eline en Maurice een Indische maaltijd. Groet Helmond Sport-bestuurder en ambtgenoot Michiel van Veen (Gemert-Bakel), de algemeen directeur van ADO Edwin Reijntjes, Ignacio Beristain (adviseur eigenaar Bolt) en maak kennis met drie Amerikaanse gasten. Gezamenlijk zien we een vermakelijke voetbalwedstrijd die (helaas) eindigt in een 2-2 gelijkspel.