Vrijdag 28 augustus

Ochtendwandel en begin vanochtend in alle vroegte vanaf huis met een fietstocht langs een aantal musea. Doe dit voor de tweede keer. Ben vergezeld door Kevin en Wesley van kabinetszaken. Ga richting het centrum voor de eerste stop. Onderweg staan we stil bij de Oud-Katholieke schuilkerk in de Juffrouw Idastraat en de plaquette bij de Grote Kerk die herinnert aan de bevrijding van Den Haag door de Prinses Irene Brigade op 8 mei 1945, dit jaar 75 jaar geleden.

Bij het Humanity House staat directeur Hanneke Propitius ons al op te wachten. Samen met Audrey Mussoni en Frederiek Biemans neemt zij mij mee op ‘reis’ om te ervaren hoe het is om plotseling huis en haard achter te moeten laten. Een ervaring die Hanneke en haar team ook graag aan de jonge generatie wil meegeven. Krijg na afloop van Hanneke de publicatie ‘Cartooning Syria’ kado. Door de Torenstraat, via de Piet Heinstraat richting het Prins Hendrikplein.

In de Tasmanstraat stoppen we bij de Zeeheldentuin. Bijzonder dat dit allemaal door vrijwilligers wordt onderhouden. Toevallig komt op dat moment Marion van het bestuurssecretariaat naar buiten. Ze is samen met haar man op weg naar de supermarkt. We fietsen verder richting de Laan van Meerdervoort en vervolgens door de Tobias Asserlaan en de Johan de Wittlaan richting het Statenkwartier. Uiteindelijk komen we uit bij het Museon en het Kunstmuseum.

Bij het Fotomuseum is het tijd voor een kop koffie. We vervolgen de fietsrit via MuZee aan de Neptunusstraat naar het museum Beelden aan Zee aan de Harteveltstraat. Een uniek gebouw gelegen in de duinen van Scheveningen dat is ontworpen door Wim Quist, ook bekend van het Cobra Museum in Amstelveen. Mevrouw Annelies Schwartz, de ‘primus’ van alle partners (vrijwilligers), heet mij van harte welkom. Directeur Jan Teeuwisse vertelt iets over het ontstaan en de huidige collectie van het museum. Krijg na afloop van Jan een boek over de geschiedenis van het museum ten geschenke. Moet snel door naar het AFAS Circustheater waar Rem Bastiaens mij ontvangt en rondleidt.

Wip, terug in het centrum, aan bij Ap’s kappers. Bespreek aansluitend op het Stadhuis een aantal actualiteiten met woordvoerder Jan. Loop in een plensbui richting het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Kom drijfnat aan. Heb aldaar een ingelast overleg met een klein aantal leden van het Veiligheidsberaad en de minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Ontmoet, terug op het Stadhuis in de raadzaal, een aantal Haagse studenten (onder anderen Henri, Oumaya, Melissa, Maria, Abdelkader, Shania en Karlijn). Ga met ze in gesprek over wat hen bezighoudt. Wil graag het échte verhaal over Den Haag horen en horen hoe het is om te studeren in corona-tijd. De medewerkers Maarten Langezaal en Luuk Helleman begeleiden het gesprek.

Sta na afloop Lot van Bree van Omroep West te woord. Loop met woordvoerder Jan naar restaurant Luden, op het Plein. Heb met een aantal naaste VNG-medewerkers een overleg over het komende parlementaire jaar. Fiets aan het begin van de avond naar huis en begin aan de inhoud van de tas van het stadhuis.