Fiets heen en weer naar het zwembad. Begin vanuit m’n werkkamer thuis, via de digitale weg, met het voorzitten van de vergadering van het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio. Ambtgenoot Björn Lugthart (Pijnacker Nootdorp) neemt voor de eerste keer deel. Maak op het Stadhuis kennis met Tiemen Brill, voorzitter van de Vereniging Oud-Gemeenteraadsleden Den Haag (VOG). Tiemen zat zelf in de periode 1994-1998 in de Haagse gemeenteraad. Spreken af dat ik tijdens een volgende bijeenkomst van de VOG iets zal vertellen over mijn ervaringen als burgemeester van Den Haag. Ben lid van de verenigingen van oud-raadsleden van Utrecht en Amstelveen, zie ernaar uit ook de leden van de Haagse vereniging van voormalige gemeenteraadsleden te kunnen ontmoeten. Praat samen met gemeenteraadsgriffier Lilianne Blankwaard bij met gemeenteraadsleden Ralf Sluijs en Richard de Mos (Hart voor Den Haag/groep De Mos).
Loop aan het eind van de ochtend naar de foyer bij de raadzaal.
Neem deel aan een themabijeenkomst van het presidium van de gemeenteraad. Zeer nuttige bijeenkomst. Halverwege de middag begeef ik me naar de Bankastraat. Draag op uitnodiging van good old Mathieu Borsboom bij aan de opening van de nieuwe groente- en fruitkiosk ‘By Pam’ van Pamela de Zwart. Ken Pamela en haar vaste medewerker Mathieu Borsboom uit de periode dat ik hier regelmatig mijn boodschappen kwam doen toen ik nog aan het Louis Couperusplein woonde. De verouderde kraam is vervangen door een nieuwe, grotere en goed geoutilleerde vaste kiosk. De vader van Pamela, die niet uit het vak komt (wel duivenmelker is, net als mijn vader, dit geheel terzijde) heeft de kiosk ontworpen en gebouwd. Het resultaat is fraai. Spreek de aanwezige familie, vrienden en klanten toe, maak kennis met Pam’s grootmoeder van moederskant (‘Ze heeft het vak van mijn man geleerd’) en wens Pamela en Mathieu veel succes. Neem meteen wat groente en fruit mee voor thuis.
Breng aansluitend samen met Kevin (kabinetszaken) een bezoek aan de Papestraat en omgeving. Begin met een bezoek aan de winkel van de Haagse modeontwerper Michael Barnaart van Bergen. Hij is bekend geworden door zijn Mondriaanjurk die onder andere door het Kunstmuseum is aangekocht en onderdeel was van tentoonstellingen in Londen, Parijs en Den Haag. De medewerkers van Amare dragen sinds kort allemaal een creatie van hem. Ben nieuwsgierig naar zijn motivatie om dit vak uit te oefenen en hoe hij als geboren Alkmaarder zo’n 15 jaar geleden in Den Haag terecht is gekomen. Bij vertrek koop ik een broche van Nijntje in een Mondriaanjurk. Voor m’n dochter. Het is een grappige samensmelting van iets uit Utrecht en uit Den Haag.
Bij het verlaten van de winkel begroet ik de buurvrouw die druk bezig is in ’t Kleinste Winkeltje’. Dit is de kleinste frietzaak van Den Haag. De verse zakjes – nou ja zakjes – friet die voorbij komen zien er lekker uit. Ik houd me in.
Loop door naar wijnwinkel ‘De Filosoof’ van Ofran Badakhshani. Naast wijn uit de bekende wijnlanden verkoopt hij ook exclusieve wijnen uit onder meer Azerbeidzjan, Syrië, Kroatië, Georgië, Bulgarije en Libanon. Spreek met de uit Afghanistan afkomstige Ofran over zijn zaken en hoe hij de afgelopen periode is doorgekomen. Spreek af dat ik aan het einde van de middag langskom in zijn gelijknamige wijnbar in de Molenstraat om iets van de bijzondere wijnen die hij schenkt te proeven. Wandel door naar Juwelier Hoek. Meneer Cees Hoek verwelkomt me allerhartelijkst. Voer in de zaak een geanimeerd gesprek over het juweliersvak dat hij al bijna 50 jaar uitoefent. De betrokken Hagenaar kent de straat en de buurt op zijn duimpje. Begrijp heel goed dat buurtbewoners en ondernemers uit de Papestraat hem ook wel de ‘burgemeester’ van de Papestraat noemen. Leuk. Krijg de publicatie ‘De vreugde van de residentie’ kado.
Neem afscheid en loop door naar Susan Dekker van House of Hats. Een winkel met allerlei soorten hoeden en petten. Na binnenkomst aanschouw ik met plezier hoe Susan met haar ervaring, passie en deskundigheid een klant (‘Ja, weet u, ik kom uit Den Helder’) met een tevreden blik en een aankoop de winkel doet verlaten. Voorheen maakte Susan hoeden in opdracht in haar thuisatelier. Toen haar kinderen groot waren ontstond er meer ruimte voor haar passie en heeft ze in 2018 de hoedenwinkel geopend. Tijdens de spaarzame rustige momenten in de winkel, kruipt ze achter haar werktafel in het atelier dat is meeverhuisd naar de winkel. Passie heet dat.
Het schema is strak, we moeten door. Zeg gedag en loop naar einde van de Papestraat. Sta onderweg stil bij de prachtige historische gevel van juwelier Potma. Het is het kleinste Rijksmonument van de stad. Meneer Potma zelf komt naar buiten om gedag te zeggen.
Sla aan het einde van de Papestraat rechtsaf de Oude Molstraat in richting de Haagsche Broeder. De Haagsche Broeder is gevestigd in het Willibrordushuis. Een eeuwenoud en monumentaal klooster, gelegen in het oude centrum van Den Haag. Word ontvangen door de vijf paters die er wonen. Zij zijn Broeders van Sint Jan en maken deel uit van een internationale groep van religieuzen binnen de Katholieke Kerk en leven in kleine gemeenschappen. Ze zijn herkenbaar aan hun grijze habijt. Pater Thomas heeft de leiding over de brouwerij en leidt mij rond door het complex. Bewonder de indrukwekkende kapel uit 1928 versierd met Art Deco elementen, de voormalige schuilkerk en de binnentuin. Onderweg vertellen de brouwers Kees en Jelger over hun passie voor het brouwen van bier. Ze zijn ooit gestart met bierbrouwen om het contact tussen de Broeders en de Haagse bevolking te bevorderen. Dit werd een succes. Ze zijn inmiddels druk met het uitbreiden van de brouwerij. Sluit het bezoek af in de brouwzaal met (uiteraard) het proeven van een blond biertje (‘Novice’). Heerlijk. Krijg bij het afscheid een fraai, duurzaam geproduceerd T-shirt kado. De tekst laat zich raden: Haagsche Broeder.
Vervolg de ontdekkingstocht met een bezoek aan de Oud-katholieke Kerk in de Juffrouw Idastraat. De H.H. Jacobus- en Augustinuskerk is een barokke schuilkerk uit de 18de eeuw. In 1720 gaf het stadsbestuur toestemming een katholieke kerk te bouwen mits die niet vanaf de straat te zien zou zijn. Dit werd de ‘Oud-katholieke kerk van ‘s-Gravenhage’, die in 1722 in gebruik is genomen. Pastoor Leen en historicus Ton ontvangen me bij de voordeur. Ga naar binnen in een, zo op het eerste gezicht, normale gang van een statig huis. Dan opent pastoor Leen aan het einde van de gang de deuren naar de kerk. Ben onder de indruk van de grootte en rijkheid aan versieringen van de schuilkerk (een verscholen parel). Prachtig. Meneer Ton vertelt ondertussen over de geschiedenis van de kerk en de architectuur. Tenslotte lopen we via een aantal andere vertrekken en via twee trappen (omhoog) naar nog een andere verborgen kapel op zolder. Een intieme ruimte die nog steeds wordt gebruikt voor kleine bijeenkomsten. Zeer de moeite waard. Neem afscheid.
Loop door naar brasserie BijHeM in de Molenstraat. Eigenaar Klaas Jan Huizing maakt een tafeltje voor ons klaar. Spreek met Klaas Jan over zijn zaak en maak kennis met een aantal vaste gasten. Fijn dat dit allemaal weer kan. Moet nog een belofte inlossen, dus we gaan door naar de overkant van de straat naar ‘De Filosoof’. Gastheer Ofran begeleidt ons naar een tafel en proeven een glaasje witte wijn uit Moldavië. Gebruik dit moment ook om een aantal telefoontjes te plegen in verband met de actualiteit. Bedank Ofran voor de gastvrijheid en loop via het Noordeinde terug naar de Papestraat om op advies van gemeenteraadslid Chris van der Helm het avondeten te gebruiken bij café de Bok. Gert en Rachelle van Ysseldijk runnen samen al 43 jaar dit restaurant. Gert staat in de keuken en Rachelle in het restaurant. Een aanrader. Simone en kamerbewaarder Tuti eten gezellig mee. Dank Gert en Rachelle na afloop voor hun gastvrijheid, wens Tuti en Kevin een goed weekend en begeef mij richting huis.