Vrijdag 29 december

Ga zwemmen. Werk vanochtend vanuit huis. Bel met m’n vroegere buurvrouw Riet Grimmelikhuyzen (Rijnsweerd) en met m’n Australische nichtje Mandy. Zit in de loop van de ochtend via MS Teams een vergadering voor van de driehoek.

Ga, zoals beloofd tijdens het werkbezoek van twee weken geleden, in de loop van de ochtend langs bij een aantal ondernemers op en rondom het Hobbemaplein in de Schilderswijk. Daar vonden in het weekend van 17 en 18 december enkele explosies plaats. Hoor graag hoe het inmiddels met de ondernemers gaat. Ook in verband met hun bijdrage aan de jaarwisseling. Veiligheidsregisseur Charmaine en bedrijfscontactfunctionaris Tahar zijn er weer bij. Taste of Istanbul-eigenaar Murat ontvangt het gezelschap allerhartelijkst. Drink samen met de ondernemers een kop koffie. Bespreek de actualiteit. Een wandeling door de winkelstraat volgt. Ga her en der naar binnen. Spreek trotse vrouwen en mannen.

Goed om te weten hoe snel de ondernemers elkaar, en inmiddels ook de gemeente, weten te vinden. Wordt vervolgd.

Ontmoet in de brandweerkazerne Centrum aan de Zamenhofstraat wijkveiligheidsregisseurs Wilco en (opnieuw) Charmaine en directeur Veiligheid Herke. Bevelvoerder Pascal Pronk (‘uit Scheveningen’) vangt me op en leidt me rond in de kazerne. Schuif aan bij de brandweerlieden die afgelopen jaarwisseling dienst hadden en eet een broodje mee. De nacht van 31 december op 1 januari is ieder jaar weer de drukste dag van het jaar voor de nood- en hulpdiensten. De ploeg vertelt hoe zij de afgelopen jaarwisseling hebben ervaren. De vrouwen en mannen winden er geen doekjes om. Ze vertellen gewoon wat ze meemaken. Bewonder na afloop samen met twee duikers de allernieuwste aanwinst van de kazerne: een nieuwe duikwagen. State of the art.

Wens de brandweerlieden alle goeds op weg naar en tijdens oud en nieuw en roep hen op hun eigen veiligheid in acht te nemen. Neem afscheid.

Hans Beenakker, de nieuwe burgemeester van Krimpenerwaard, is het onderwerp van een filmpje dat videograaf Rohit buiten voor de kazerne opneemt. Kan helaas niet bij zijn installatie als nieuwe burgemeester van Krimpenerwaard aanwezig zijn, dus feliciteer ik hem langs digitale weg. Ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) belt. Bespreken een paar persoonlijke dingen. Plv. politiechef Tolga Koklu belt in verband met de actualiteit.

Breng in Scheveningen een bezoek aan de politiemensen, handhavers en boswachters op het politiebureau Scheveningen. Veiligheidsregisseur Aniek en hoofd Handhaving Heidie zijn er ook. Voor de gelegenheid zijn er verse oliebollen. Spreken over de dagen in aanloop naar de jaarwisseling. Wens iedereen die dienst heeft op oudjaarsavond, maar ook alle dagen daarna, veel succes.

Begeef me richting de kust, naar de plekken waar de vuurstapels voor de vreugdevuren worden gebouwd. Coördinator evenementen Paul is er al. Spreek bij het vreugdevuur op Scheveningen met Richard, Jimmy en Jeffrey. Ze leiden me rond. Er wordt hard gewerkt, de stapel is bijna klaar. Ontmoet een stuk verderop in Duindorp Pascal, Michel en Danny. Ook hier zijn de bouwers nog hard aan het werk, maar is het einde in zicht. Ook in verband met de stevige wind zullen we de komende dagen nauw contact houden.

Bel uitvoerig met mijn broer Koos.

Fris me, terug thuis, even op en gebruik het avondeten bij oud-gemeenteraadslid Linda Roos in Amstelveen. Kijken terug op het afgelopen jaar en vooruit op het komende. Er is veel te bespreken als het gaat om de gemeentelijke, landelijke en internationale politiek.