Vrijdag 29 september

Het zwembad aan de Klatteweg is mijn eerste bestemming vanochtend. Water staat ook centraal bij mijn bedrijfsbezoek aan de afvalwaterzuivering Houtrust. Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt van het Hoogheemraadschap van Delfland, Boris Neefjes, managing director van de zuivering die wordt beheerd door Delfluent Services, en manager operations Rogier van Kempen ontvangen me en leiden me rond. Kabinetschef Eline vergezelt mij. Veiligheidsschoenen zijn vereist en de dijkgraaf is zo vriendelijk om die van hem aan mij uit te lenen. Maat 46, dat wel. Bewonder de wijze waarop het water hier wordt gezuiverd, bovendien is dit ook de meest duurzame waterzuivering van Nederland. Lopen het hele zuiveringsproces langs.

Ben al bij meerdere zuiveringsinstallaties geweest binnen Nederland en in Europa maar ben altijd weer onder de indruk. Zeker om te horen en zien wat de doorontwikkeling is die steeds weer wordt doorgemaakt. Heb na afloop via Webex een overleg met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, Rinus Otten (voorzitter van het College van procureurs-generaal) en korpschef Henk van Essen. Praten bij over de blokkade van de A12.

Meteen door naar het Vredespaleis. Heb daar een ontmoeting met de King-familie. Naomi King, de schoonzus van Martin Luther King, zou naar Nederland afreizen om een bijdrage te leveren aan een nationaal congres van de Nationale Coördinator tegen Racisme en Discriminatie. Helaas heeft Naomi de reis niet kunnen maken. Haar dochter Alveda King, kleinzoon Eddie Beal en Babs Onabanja, voorzitter van de A.D. King Foundation, zijn wel naar Nederland afgereisd. A.D. King was de broer van Martin Luther King en tevens de echtgenoot van Naomi King. Alveda King ‘preekt’ alleen vergevingsgezindheid en zet zich in voor rassengelijkheid.
Zeer eervol om met hen een kopje koffie te drinken in de directiekamer van het Vredespaleis. Michiel Middendorf (vrijwilliger bij A.D. King Foundation en general manager World Forum) en Karin Lodder van de Carnegie Stichting sluiten aan.

Haal thuis m’n fiets op. Fiets richting het Tournooiveld. Heb onderweg de enige (stevige) regenbui van de dag te pakken. Kom als een verzopen kat aan. Het is niet anders. Ontvang in het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt de nieuwe ambassadeurs van Zuid-Korea (Chan), Oekraïne (Oleksandr), El Salvador (Agustín) en Zwitserland (Corinne). Gebruik samen met hen de lunch om meer te leren over hun prioriteiten voor hun ambassadeurschap. Prettige (nadere) kennismaking.

Heb halverwege de lunch een ingelaste (online) vergadering van de driehoek. Neem na afloop met Freek, Eline en Camilla (alle drie van kabinetszaken) een aantal protocollaire actualiteiten door. Heb via MS Teams een bestuurlijk overleg met wethouder Mariëlle Vavier en met onze DPG, Annette de Boer. Onderwerp van het overleg is de positionering van de geneeskundige meldkamer in de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH).

Zit in de loop van de middag in het pand van het CAOP aan het Lange Voorhout een bijeenkomst voor van de commissie Integriteit. Doe de bijeenkomst samen met Joan Leemhuis-Stout en Kitty Nooy. Ronald van der Mark van Berenschot en Esther Teunissen van ons bureau Integriteit begeleiden de werkzaamheden van de commissie. Voeren gesprekken met twee kandidaat-wethouders.

Fiets naar huis. Nu schijnt het zonnetje. Fiets aan het begin van de avond vanuit huis naar de Keizerstraat. Doe er een paar boodschappen. Avondeet thuis (geplande eetafspraak aan het Tournooiveld gaat op het laatste moment vanwege privéomstandigheden van een van de tafelgenoten niet door). Bel met m’n moeder in Edam, beluister via radio West flarden van de voetbalwedstrijd MVV-ADO Den Haag (0-3) en ga bijtijds naar bed.