Vrijdag 3 februari

Zwemmen lukt vanochtend agendatechnisch niet. Mijn vroegere Utrechtse politiechef Johan van Renswoude belt even na achten. Johan is een topper. Hij bedankt voor het cadeau dat ik gisteren bij zijn afscheid heb laten bezorgen. Baal ervan dat ik er niet in persoon bij kon zijn. Uitnodiging was nogal laat, to put mildly.

Neem vanochtend samen met de wethouders deel aan een ‘kick-off’ training onder begeleiding van Eva Kuit en Vincent Linthorst van Mediavrouw. Plaats van handeling is The Conference Club aan het Noordeinde. Leerzaam (‘Je bent de muzikant van je eigen instrument’).

’s Middags terug op het Stadhuis, heb ik een kort telefoongesprek met Marijke Stroucken (personeelszaken) in verband met een vacature. Praat met het NOS Journaal en Radio 1 Journaal over het grote probleem van de jeugdcriminaliteit. De cijfers dalen iets, maar niet snel genoeg. Wat me zorgen baart is dat de feiten waarvoor jongeren de eerste keer worden opgepakt steeds zwaarder worden, vaak meteen al met wapens, en dat het ook om steeds jongere kinderen gaat. Dat komt onder andere doordat kinderen online op plekken komen waar veel geweld is te zien. Dan denken ze ‘ik moet ook een mes!’ en dan gebeuren er in de ‘echte wereld’ grote ongelukken. Deze week viel er in Houtwijk een dodelijk slachtoffer (Wei Chen) en de verdachten in deze zaak zijn heel jong. Vreselijk.

Praat bij met Livia Hendriks. Zij doet de public affairs voor Plantium. Plantum is de branchevereniging voor bedrijven uit de sector veredeling, vermeerdering en opkweek van zaden en jonge planten. Neem deel aan de vergadering van de staf Burgerzaken onder leiding van René van Kuilenburg (directeur Publiekszaken). Zit tenslotte – na een droogoefening in de collegekamer – in de raadzaal de openbare zitting voor van het Centraal Stembureau. Stellen de kandidatenlijsten en de nummering van de lijsten vast voor de Provinciale Statenverkiezing en de kiescollegeverkiezing.

Ben aan het begin van de avond thuis. Het is weekend. Heerlijk. Ondertussen weet ik dat mijn zoon aan het verhuizen is (en morgen weer). Een nieuwe schoenrekje is er al.