Vrijdag 3 juli

Vanochtend op de fiets met Sandra, kabinetsmedewerker, naar een uitreiking van versierselen die horen bij een Koninklijke Onderscheiding aan de Trompstraat. De hooggeleerde De Beaufort is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De allereerste uitreiking in Den Haag vindt plaats in de woonkamer. Inez de Beaufort ontvangt de onderscheiding vanwege haar grote en langdurige verdiensten voor de ontwikkeling van de medische ethiek.

Ontmoet intussen een aantal oude bekenden. De wereld is klein. Fiets langs de Kortenaerkade, de Prinsestraat en de Groenmarkt terug naar het stadhuis. Onderweg groeten inwoners en wensen mij succes. Spreek met een aantal militairen. Ze staan bij de vrachtwagens die moeten voorkomen dat demonstranten met tractoren het Binnenhof of het omliggende (winkel)gebied inrijden.

De rest van de ochtend staat het (nader) kennismaken met de veiligheidspartners op het programma. Eerst  met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van Justitie en Paul van Musscher, politiechef van de eenheid Den Haag. Daarna met Esther Lieben, directeur van de Veiligheidsregio Haaglanden (en brandweercommandant) samen met Annette de Boer, directeur publieke gezondheid. Bel tussen de bedrijven door met mijn dochter. Gemeentesecretaris Ilma Merx loopt nog even langs om te vragen hoe de eerste twee dagen zijn verlopen. Stap ‘s middags met medewerker Simon Vroonhof op de fiets richting de VNG aan de Nassaulaan. Neem eerst met mijn naaste medewerkers Maarten, Angela en Sarah samen met directeur Leonard Geluk een aantal lopende zaken door. Woon de rest van de middag in de Beatrixzaal een rondetafelgesprek bij over ‘de positionering van gemeenten’. De hooggeleerde Douw-Jan Elzinga gaat ons voor. Zeer de moeite waard. Kan na afloop bij mijn vertrek voor het eerst van mijn leven zeggen: ‘En dan fiets ik nu naar huis’. Het weekend begint. Fiets ‘s avonds heen en weer naar de Kneuterdijk. Gebruik er samen met Simone het avondeten bij Garoeda. Buiten is het volle maan.