Vrijdag 30 december

Ga ook vanochtend vroeg heen en weer op de fiets naar het zwembad. Koop na afloop van m’n zwembeurt een nieuw ‘abonnement’ voor een aantal zwembeurten in 2023. Begin om half tien met het voorzitten van een extra ingelaste (digitale) vergadering van de driehoek. Eigenlijk een ‘vierhoek’ want ook plv. brandweercommandant Martin Evers neemt aan de vergadering deel. De meest recente weervoorspellingen van het KNMI voor oud en nieuw zijn niet goed. Er wordt windkracht van 6-7 op de schaal van Beaufort verwacht. Deze windkracht is te hard om de vreugdevuren te kunnen ontsteken. Een domper dat het niet in de oudjaarsnacht kan, maar ja, we hebben met elkaar afgesproken dat de vreugdevuren alleen doorgaan als het veilig kan. De weervoorspellingen voor vanavond zijn beter. Voor de bouwers van de vreugdevuren in Laak en Escamp, die morgen pas beginnen met de opbouw, is er helaas geen alternatief. Dat geldt ook voor de vuurwerkshow bij de Hofvijver, ook die kan niet doorgaan. Voor Duindorp en Scheveningen is er wellicht een alternatief (vanavond rond elf uur). Tot zover het besprokene in de driehoek. Besluit aldus en geef opdracht een en ander qua voorbereiding in gang te (laten) zetten. Spreken in de driehoek ook over de actualiteit aan de Beresteinlaan. Heb telefonisch overleg met kabinetschef Eline.

Ben zelf inmiddels op weg naar de Jurriaan Kokstraat in Scheveningen voor een bezoek aan buurthuis Kommunika. Tussen kerst en oud en nieuw organiseert het buurthuis verschillende activiteiten voor kinderen. Word hartelijk ontvangen door directeur Mariska en de enthousiaste vrijwilligers Peter, Trinie en Daniëlle. Ook de wijkagenten Yvonne en Peter zijn aanwezig. Kom binnen terwijl de kinderen aan het dansen zijn. Waag een dansje mee.

Na afloop eten we met z’n allen een oliebol. Goed werk van het buurthuis. Anouk Zwaan (directie veiligheid) begeleidt me.

Heb om twaalf uur opnieuw een (digitale) vergadering met de driehoek. Alle seinen voor vanavond staan op ‘groen’. Kan ermee aan de slag dus.

Meld me even later bij Zebedeus rond de Grote Kerk. Neem informeel afscheid van de Turkse ambassadeur Z.E. Şaban Dişli. Saban gaat na ruim vier jaar terug naar Turkije. Tweede secretaris Ozan Can Gümüş en Camilla van Kooten (kabinetszaken) sluiten aan.

Onderbreek de lunch met de ambassadeur voor enkele ogenblikken. Woordvoerder Jan en directeur Veiligheid Hans zijn gearriveerd. Bel in het trapgat van een aparte ruimte met Kevin Batenburg (organisatie vreugdevuur Scheveningen) en Pascal Stikkelorum (organisatie vreugdevuur Duindorp). Moet ze helaas melden dat er beroerd nieuws is: de vreugdevuren kunnen niet op oudejaarsnacht ontstoken worden. Leg ze als alternatief vanavond voor. Kevin en Pascal geven aan zo snel mogelijk te laten weten wat er mogelijk is.

Ga terug aan tafel en herneem de lunch. Nuttig en aangenaam gesprek – ook met het oog op de toekomst – volgt.

Begeef me na afloop van de lunch direct naar het stadhuis. Ben ondertussen in voortdurend overleg met naaste medewerkers over vanavond. Rond drie uur ’s middags blijkt dat de organisatoren het gebolwerkt krijgen om vanavond de vreugdevuren op het strand te ontsteken. De voorbereidingen gaan zowel aan de zijde van de bouwers als aan de zijde van de gemeente, politie en brandweer onverminderd voort. Bel tussen de bedrijven door met Ab Massa (bouwers Scheveningen) en met ambtgenoot Femke Halsema (Amsterdam). Informeer de gemeenteraad, het college, de burgemeesters uit de G4 en de veiligheidsregio Haaglanden en de media.

Nu ik er toch ben handel ik in mijn werkkamer allerlei post en stukken af. Dat scheelt vanavond thuis weer. M’n dochter belt, net als Erik Derksen (onderwerp afscheid Charles van Amerongen).

Avondeet thuis. Iets voor half elf bellen politiechef Paul van Musscher en plv. politiechef Tolga Koklu aan bij mij thuis. Ze halen me op om te gaan kijken bij de vreugdevuren. Hans van der Vet en Paul Verhoeff (beiden van de directie veiligheid) en woordvoerder Jan Sinnige voegen zich bij het gezelschap. In een (gehuurde) zwarte bus begeven we ons eerst naar het vuur in Duindorp. Staan vlak voor de ontsteking daarvan op de zuidelijke kant van de twee havenhoofden. Het vuurwerk wordt afgestoken en de stapel ontbrandt. Indrukwekkend gezicht. Vervolgen onze ronde richting de noordelijke, Scheveningse kant van de twee havenhoofden. Begroet daar teamchef René Ravestein. Neem een kijkje in de ME-bus waar vanuit de mannen en vrouwen op straat worden aangestuurd. Meteen terug naar Duindorp. Kan, omdat de eerste mensen weer huiswaarts keren, nu ook het evenemententerrein op het strand bekijken. Begroet ‘in real life’ organisatoren Pascal en Danny. Ze zijn trots op de ‘eerste’ keer vreugdevuur, na drie jaar het zonder te hebben moeten doen. Groet veel betrokken Duindorpers, waaronder Marie Anne van der Toorn.

Gaan terug naar ‘Noord’, oftewel de Scheveningse kant. Verwonder me over de enorme drukte op en rond de boulevard. Ondanks de late bekendmaking en het weinig aantrekkelijke weer (regen) zijn er veel mensen gekomen. Schud organisatoren Kevin Batenburg en Ab Massa de hand. Ook hier trotse blikken. Het vreugdevuur is al een stuk kleiner inmiddels, maar de muziek klinkt er niet minder om. Begroet ‘sponsor’ Harry van Zarautz. Iedereen is positief gestemd.

Verlaten via de doorgang ter hoogte van het Kurhaus de boulevard. Bij snackbar Snoepy op het Harstenhoekplein brandt nog licht. Dat komt goed uit. Een kleine midnight snack gaat er bij de politiemannen en de medewerkers wel in. Krijg zelf een frietje met een exotische combinatie van sauzen. Na afloop snel naar huis. De eerste avond van ongetwijfeld twee ‘latertjes’.