Vrijdag 30 juni

Korte nacht. Sta om vijf uur op. Pak m’n koffer in en ga richting Schiphol. Heb telefonisch overleg met de gemeentesecretaris ter voorbereiding van de collegevergadering van zometeen. Zit, op Schiphol aangekomen, via MS Teams een ingelaste vergadering van het college voor. Regelen een aantal praktische zaken en stellen onder andere de (her)verdeling van de portefeuilles vast nu twee wethouders gisterenavond per direct zijn afgetreden.

Bel met raadsgriffier Lilianne Blankwaard en met presidiumvoorzitter Dennis Groenewold. Reis op uitnodiging van de A.S.O.-directie (Tour de France) naar Bilbao in Spanje. Daar vindt dit jaar de start van de Tour de France plaats. Vlucht VY8355 brengt me er in een Airbus 320 in twee uurtjes heen. Zwaai naar de collega’s uit Rotterdam. Landen rond het middaguur op de luchthaven van Bilbao. Medewerker Ilke Meertens vloog met een eerder toestel naar Bilbao. Ze wacht me op in de aankomsthal. Voormalig wielrenster Elisabeth Chevanne-Brunel rijdt ons naar het hotel. Dat is hotel Meliá aan de Lehendakari Leizaola. Check in. Een kamer op de achtste verdieping valt mij ten deel.

Breng aan het begin van de middag samen met de wethouders Vincent Karremans (Rotterdam) en Marc Merx (Dordrecht) een bezoek aan het monumentale stadhuis. Peter Blangé (directeur Rotterdam Topsport), Hester van den Blink (beleidsadviseur Topsport) en Philip Bierkens (adviseur Internationaal) vergezellen de wethouders. Word hartelijk ontvangen door ambtgenoot Juan Mari Aburto Rique (Bilbao). Wij ontmoetten elkaar eerder tijdens het wereldcongres van de UCLG in oktober 2016 in Bogotá. Ook de Nederlandse honorair consul van Bilbao, Silvia Asenjo, is aanwezig. Maak kennis met deputy-mayor Nora Abete, met gemeenteraadslid Eider Inunciaga (“Ik ken u nog als burgemeester van Amstelveen. Woonde toen in Uilenstede”) en met medewerker Iñigo Zubizarreta. Krijgen een rondleiding en gaan op de foto.

Ben in de loop van de middag terug in het hotel. Zwaai naar de toppers van de Vuelta, de Spaanse wielerronde, Javier Guillén en Charles Ojalvo. Trek op de zesde verdieping een paar baantjes in het buitenzwembad van het hotel.

Neem aan het eind van de middag samen met de collega’s uit Rotterdam deel aan een vaartocht over de rivier Nervión. Silvia Asenjo informeert ons over de omgeving.


Er was in dit gebied ooit veel scheepsbouw. Inmiddels is een transformatie aan de gang met woningbouw en allerlei andersoortige voorzieningen. Keer na de vaartocht terug naar het hotel. Fris me op en kleed me om. Anne Mulder belt. Praten bij.

Loop tegen negenen samen met Ilke naar het nabijgelegen Guggenheim Museum. Neem in het prachtig vormgegeven atrium deel aan het welkomstdiner (‘Dîner de Bienvenue’) van de Pays Basque (‘Le Gouvernement Basque, Les Conseils Provinciaux d’Alava, de Biscaye et de Gipuzkoa, et les Mairies de Bilbao, de Saint-Sébastien et de Vitoria-Gasteiz’). Zit aan tafel met Bingen Zupiria (regionaal bestuurder van ‘Euskadi Basque Country’), Tour-directeur Christian Prudhomme, UCI-voorzitter David Lappartient en mijn ambtgenoten Juan Mari Aburto Rique (Bilbao) en Dario Nardella (Firenze). Dario is volgend jaar de gastheer-Sindaco van de Tour-start.

Zit naast m’n goede vriendin Marie-Odile Amaury, de eigenaar van de A.S.O. Er is traditionele muziek, er zijn toespraken en er is een kadootje voor Marie-Odile.

Begroet Cyrille Tricart van de Tour-directie en de leden van de Schotse delegatie onder leiding van ‘Director of Events’ Paul Bush. Wandel na afloop samen met Ilke terug naar het hotel. Het is mooi geweest.


Stijn en Hein uit groep 8 van de Paschalisschool vroegen alweer enige tijd geleden een bijdrage voor een schoolopdracht: een reisgidsje over leuke uitjes in Den Haag. Ze waren bijvoorbeeld nieuwsgierig naar mijn verhuizing van Utrecht naar Den Haag. Ze vroegen wat mijn favoriete plek in Den Haag is. En wat nu eigenlijk Den Haag Den Haag maakt? Prima vragen. De gids, inclusief mijn bijdrage, is inmiddels ingeleverd en voorzien van een mooi cijfer.