Vrijdag 31 december

Het is Oudjaarsdag. Heb gisteravond de wekker niet gezet. Moet ook een keer kunnen. Ochtendwandel iets later. Het morgenrood straalt me tegemoet.

Er zijn nu veel meer (hard)lopers en wandelaars. Vaak ook voorzien van een hond. Toch anders. Zeker als het aan het eind van de route echt bijna volledig daglicht is.

Werk thuis. Politiechef Paul van Musscher belt, net als bestuursadviseur Ingrid, directeur veiligheid Hans van der Vet en plv. politiechef Tolga Koklu. Allen over verschillende onderwerpen. Bel zelf met uitvoerig met m’n ouders in Edam. En bel (terug) met good old kapper Jan Bartels (inmiddels 80).

Fiets ’s middags vanaf de rijwielhandel aan de Hooistraat – de onderhoudsbeurt is verricht – terug naar huis. Loop binnen bij Carolien’s Saplab aan de Denneweg. M’n nieuwe sapjes (‘gingershots’) gaan in de koeltas. Fiets terug richting huis. Haal onderweg bij meesterbakker Roodenrijs m’n appelflappen en oliebollen op. Doe aan de Frederik Hendriklaan ook nog een boodschap bij een ‘supermarché’ waarvan me de naam nu even ontschiet. Doe, terug thuis, de boodschappen in de vriezer en de koeling. Stap dan weer op de fiets om in de Keizerstraat nog een enkele boodschap te doen en bij Karan Market een postpakketje op te halen.

Gisteravond zijn drie vrijwilligers van het Buurt Preventie Team (BPT) Groot Handelsmarkt (Transvaal) aangereden terwijl zij hun ronde deden op straat. De bestuurder van de auto reed door (maar is gelukkig inmiddels wel aangehouden). Ga daarom tegen vieren langs bij buurthuis Bario aan de Kockstraat om de leden van dit BPT een (extra) hart onder de riem te steken. Spreek in de sportzaal in aanwezigheid van de politie (wijkagent Marius en teamchef Remco) en medewerkers van het Stadsdeelkantoor (wijkmanager Monique de Graaf) met de echtgenote en kinderen van Armand, die nog in het ziekenhuis ligt en maak digitaal kennis met Osman, die met kneuzingen thuis zit.

Ook Ray, het derde BPT-lid dat is aangereden, maakt het naar omstandigheden goed. Ben trots dat het BPT vanavond toch weer de ronde gaat doen.

Meteen door naar de Waldorpstraat in Laak. Ga aldaar op werkbezoek bij de brandweerkazerne. Brandweercommandant Esther Lieben en teamleider ambulancezorg Rob van de Wal wachten me op en leiden me rond. Ben net binnen als een van de twee aanwezige ploegen van de brandweer wordt opgeroepen voor een inzet. Wens de vertrekkende ploeg succes en een goede jaarwisseling, praat met de ploeg die blijft over het werken bij de brandweer in het algemeen, het werken rond de jaarwisseling in het bijzonder. Spreek beneden in de hal bij de ambulancevoertuigen met een ploeg ambulance-medewerkers. De in de andere hal aanwezige brandweerlieden informeren mij over de voertuigen en de drie motoren die staan opgesteld. Nuttig werkbezoek.

Avondeet thuis. Ga tegen negenen naar bed om even na elven weer op te staan. Drink om twaalf uur een glaasje champagne met Simone. Bel met m’n ouders en leg contact met m’n beide kinderen, m’n broer en een paar goede vrienden. Tegen enen haalt plv. politiechef Tolga Koklu me op, vergezeld door directeur veiligheid Hans van der Vet, woordvoerder Jan Sinnige en Tolga’s chauffeur Stephan. Bied de heren een kopje koffie en oliebollen en appelflappen aan. Gaan dan op stap. De gezamenlijke ronde door de stad begint bij het politiebureau aan de Jan Hendrikstraat. Spreek met een aantal agenten die net van straat komen, zij bevestigen het beheersbare beeld. Een team van zo’n tien bikers zit even bij te komen, steek ze een hart onder de riem en bedank ze voor hun inzet. Verplaatsen ons dan via het Vaillantplein, de Vaillantlaan en de Hoefkade richting politiebureau Laak. Was daar eerder deze week ook.

Kijk mee met de mannen en vrouwen die daar de camera’s uitkijken. Gelukkig zijn de camera’s bijna allemaal heel gebleven. De vrouwen en mannen van politiebureau Zuiderpark zijn druk met een buitenbrand aan de Soestdijksekade. Besluit ter plaatse een kijkje te nemen. Bij aankomst staat een forse groep bikers de brandweer op te wachten. Begroet tijdens het wachten districtschef Benjamin, die regelmatig bij de driehoek aansluit. Zodra de brandweer arriveert gaan de bikers aan de slag om de toegestroomde menigte op afstand te houden. Heb bewondering voor de onverschrokkenheid waarmee ze eropaf gaan. Zie van een afstandje de brand geblust worden, en krijg commentaar bij de beelden van een enkele betrokken bewoner.

Zwaai naar fotograaf Jos van Leeuwen (‘Dank voor de kerstgroet burgemeester’) en sta journalist Theresia Schouten te woord van het AD/Den Haag. Sluit de ronde af op het regionaal commandocentrum de Yp aan de Katschiplaan. Bezoek de Centrale Meldkamer waar GGD/GHOR, politie en brandweer alle binnengekomen meldingen aannemen. Hier blijkt hoe omvangrijk de operatie is met heel veel zeer betrokken medewerkers. Wens ze allemaal een gelukkig nieuwjaar en bedank ze voor hun inzet. Loop tenslotte naar de negende etage, waar de Staf Grootschalig Bijzonder Optreden (SGBO), aan het werk is.

Brandweercommandant van dienst Camille Michel, Algemeen Commandant van de politie Waldo de Boer en operationeel leider Richard Vrieze praten me bij. Een eerste beeld kan inmiddels worden opgemaakt. De jaarwisseling is in Den Haag druk, maar beheersbaar verlopen. Ondanks het landelijke verbod is toch plaatselijk veel vuurwerk afgestoken. De brandweer moest vaker in actie komen om branden en brandjes te blussen dan vorig jaar. Gelukkig zijn er geen gewonden bij de hulpdiensten. Wel hebben hier en daar geweldsincidenten plaatsgevonden. En ieder incident is er een teveel en elke vorm van ernstige overlast is natuurlijk afschuwelijk. Bespottelijk eigenlijk dat dat er allemaal bij schijnt te horen. Neem afscheid van Tolga, Hans en Jan. Tolga’s chauffeur Stephan brengt me veilig thuis. Laat een ander nog even bezinken en ga snel naar bed. Het is inmiddels half vijf in de ochtend.