Vrijdag 31 mei

Bezoek Max Health Club en fiets net voor achten naar de Keizerstraat. Doe er een paar boodschappen. Fiets even later naar Madurodam. Woon op uitnodiging van (oud-medewerker kabinetszaken) Isabelle Swinkels de Family Business Network (FBN) Next Generation International Summit bij. Isabelle is bestuurslid van FBNederland. Dit jaar bestaat FBNederland 25 jaar. Zo’n 250 internationale NxG’ers zijn bijeengekomen voor hun driedaagse summit. Algemeen directeur Albert Jan Thomassen verwelkomt mij samen met Jeroen Mann en Karien van Oord. Spreek, na een welkomstwoord van FBN-president Mehrad Jaberansari, de aanwezigen toe.

Neem afscheid en fiets samen met kabinetschef Eline meteen door naar theater Diligentia aan het Lange Voorhout. Maak kennis met de recent aangetreden directeur Hilko Folkeringa. Hilko is geen onbekende in de theaterwereld – hij werkte eerder in Assen, Zwolle en Zoetermeer. En nu dus hier. Hilko is zeer te spreken over de samenwerking binnen het Museumkwartier, maar ook met alle andere culturele instellingen in de stad. Wens hem veel succes en plezier in zijn nieuwe functie.

Fietsen via het Lange Voorhout richting het Stadhuis. Begroeten de aanwezige stadsambassadeurs op het hoekje bij de Lange Vijverberg en brengen een bezoek aan de BlowUp Art Den Haag. Dit jaar ligt de focus op het hart van de stad: de Hofvijver. Op een drijvend ponton zijn werken van Marcel Wanders, Job Smeets, Studio Mieke Meijer en Sigrid Calon te bewonderen. Betreed het ponton. De medewerkers Jaap, Lisa en James zijn bezig met het gereedmaken van de tentoonstelling (enkele stukken behoeven nog wat lucht).

Bijzonder om midden in de Hofvijver de werken te kunnen zien. Zowel een eend als een meerkoet hebben de tentoonstelling als een geschikte plek gezien om een nest te bouwen. Geef ze geen ongelijk.

Laat, terug op het Stadhuis, pasfoto’s nemen bij de Primera in het Atrium van het Stadhuis. Ontvang samen met Freek (kabinetszaken) in de collegekamer Marlies van der Riet. Ontmoette haar tijdens het The Life I Live Festival op 26 april in Den Haag. Reikte haar partner eerder die dag de versierselen uit die horen bij een Koninklijke onderscheiding. Marlies vertelt over haar proefschrift, Haagse Quaesties, en informeert mij over haar huidige onderzoeken. Plezierig gesprek. Praat in mijn werkkamer bij met voormalig gemeenteraadslid en lid van de Tweede Kamer Fonda Sahla. Heb ’s middags op zijn verzoek een telefonische afspraak met Tjeerd Vrij, directeur van het Haags Historisch Museum. Oud-woordvoerder Jan Sinnige belt. Heerlijk.

Ontvang in de collegekamer de 18-jarige Brighton Manniesing en zijn moeder. Drink een kopje koffie met hen. Beloofde dat te doen toen ik Brighton en marge van een raadsvergadering ontmoette. Neem op verzoek van Sharon Zondervan een videoboodschap op voor Theo Vroon. De teamchef gaat binnenkort na 45 dienstjaren bij de politie met pensioen. Doe datzelfde voor de International Cyber Security Summer School (ICSSS). Neem enkele welkomstwoorden op. Cameraman van dienst is Serge Wennen. Heb ten slotte een aardig en nuttig gesprek met de hooggeleerde Arjen Boin. Fiets in de loop van de middag naar huis.

Woon ’s avonds samen met Simone een bijeenkomst bij ter gelegenheid van het afscheid van de Indiase ambassadeur H.E. Reenat Sandhu. Plaats van handeling is het woonhuis van de familie Rajiv en Jyotsna Mehra aan de Amstelveense Van Karnebeeklaan. Onder anderen ambtgenoot Tjapko Poppens, de Japanse ambassadeur Z.E. Hiroshi Minami, chairman Arora van LT Foods en oud-wethouder en inmiddels Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) Rabin Baldewsingh zijn ook van de partij.

Onderwerpen van gesprek zijn onder andere de verkiezingen in India en de relaties tussen onze beide landen. Begin onderweg aan de inhoud van de loodgieterstassen.