Vrijdag 4 december

Maak m’n ochtendwandeling. Ontvang in alle vroegte op het stadhuis, samen met wethouder Saskia Bruines, kennis met Sudip Lahiri. Lahiri is CEO van het bedrijf HCL, gevestigd in het WTC aan de Prinses Beatrixlaan. Directeur Naresh Narang vergezelt hem. Ontvang vervolgens Martijn Ridderbos, vice-voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden en de hooggeleerde Erwin Muller, bestuurder van de Campus Den Haag. Zij informeren mij over de nieuwe strategie van de ‘Campus Den Haag Universiteit Leiden’ voor de komende tien jaar. De plannen dragen bij aan de ontwikkeling van Den Haag als internationale studentenstad. De campus biedt allerlei mogelijkheden voor inwoners van Den Haag – scholieren en professionals. Zo is een belangrijke pijler van de nieuwe strategie de groei in bachelor- en masteronderwijs en onderwijs voor professionals. Fotograaf Nicole Romijn maakt een foto van de overhandiging.

Bepreek online met gemeenteraadslid Marieke van Doorn (D66) een Haagse actualiteit. Praat – ook online – bij met ambtgenoot Han van Midden (Roosendaal). Doe datzelfde – maar live – met ambtsopvolger Tjapko Poppens (Amstelveen). Eet rond het middaguur een broodje met ambtgenoot Sjoerd Potters (De Bilt). Bel met Erica Terpstra. Geef een interview aan Herman Rosenberg en Jeroen van Raalte van Den Haag Centraal. Woordvoerder Jan is hierbij aanwezig. Na het interview neemt fotograaf Piet Gispen, met zijn dochter, een foto buiten in de regen en de kou op het Spui. Krijg van Jan Vermolen een paar kersverse oliebollen mee voor ‘op de zaak’. Heb tussen de bedrijven door samen met directeur veiligheid Hans van der Vet langs digitale weg overleg met Wim Saris, Directeur-Generaal bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Heb vanuit mijn werkkamer een kort vraaggesprek met René van den Berg en Gert Kruys van ‘Een berg Sport’, het voetbalprogramma van RTV Utrecht. Dit weekend speelt ADO Den Haag uit tegen FC Utrecht. Blik samen met de heren vooruit op de wedstrijd. Utrecht heeft elf punten en ADO Den Haag vijf, beide ploegen kunnen wel wat punten gebruiken. Heb telefonisch overleg met minister Ferd Grapperhaus.

Loop naar de Entresol in het Atrium van het Stadhuis. Spreek op verzoek van de Zweedse ambassadeur H.E. Annika Lisa Markovic een videoboodschap in. Elk jaar geeft de Zweedse ambassade een kerstboom cadeau aan de stad Den Haag. Deze staat op het Lange Voorhout. De lichtjes in de boom worden traditiegetrouw door de Zweedse ambassadeur en de burgemeester aangestoken. Dit jaar verlichten we de boom langs digitale weg. Petra Zachrisson Beets van de ambassade zorgt voor de begeleiding. Druk op een rode knop tenslotte voor het (gezamenlijk) ontsteken van de verlichting. Krijg een spoedcursus drie-twee-een aftellen in het Zweeds (‘tre-två-ett’).

Breng aan het eind van de middag in de Abrikozenstraat een bezoek aan goede bekende Dick Jaeger. Begin jaren ‘80 was Dick betrokken bij mijn studie aan Cornell Law School in de Verenigde Staten. De inmiddels zeer seniore Dick – groot Afrika-kenner en zeezeiler – vertelt met plezier over zijn leven en werk. Maak kennis met de benedenbuurman en neem afscheid. Wip aan het nabijgelegen Abrikozenplein binnen bij Supermarkt Ben van Andel. Wijkwinkels als deze hebben zeker in deze periode een enorme betekenis als het gaat om de sociale contacten in bijvoorbeeld de Vruchtenbuurt. Wens winkelier Ben alle goeds.

Heb telefonisch overleg met wethouder Liesbeth van Tongeren. Ga – het is inmiddels avond – samen met minister Ferd Grapperhaus, op werkbezoek bij het HagaZiekenhuis. Kevin (kabinetszaken) vergezelt mij, Anna-Sophia (communicatie) de minister. Bij de hoofdingang ontvangt directievoorzitter Carla van de Wiel ons. Gaan binnen in gesprek met Tim Jansen. Hij werkt als Intensivist in het ziekenhuis en is vertegenwoordiger in het regionaal Crisis Coördinatie Team Ziekenhuizen. Net als zijn collega Ronne Mairuhu. Arts-assistent Rianne Pepping en Ineke Harinck, lid van het crisisbeleidsteam van het ziekenhuis, informeren ons over de huidige situatie op de COVID-afdeling. Door een raam werpen wij een blik op de COVID-afdeling.

Vervolgens gaan we in gesprek met Sanne Blom en Arnoud van der Zalm (beiden uit het team Capaciteit & Logistiek). Hebben het over de reguliere zorg die dit jaar aardig onder druk is komen te staan.

Afsluitend spreken we onder anderen met twee verpleegkundigen, met Kees Paul Schilperoord, verantwoordelijk voor de beveiliging van het ziekenhuis en met een van beveiligers, Rob, over agressie en incidenten die zij in de afgelopen weken hebben meegemaakt. Overhandig als attentie, op de vooravond van Sinterklaas, banketletters aan onze gesprekspartners. Ze hebben dat meer dan verdiend. Het weekend begint. Bel uitvoerig met m’n vader in Edam.