Vrijdag 4 juni

Ben moe. Heb moeite met opstaan. Fiets toch rond half acht naar mijn nieuwe woning. Bewonder het werk van schilder Ab. Fiets via groenteboer Mathieu en groenteboerin Pamela – koop drie bakjes heerlijke klap/kruisbessen – terug naar huis.

Pak m’n spullen en fiets naar het Stadhuis. Neem via MS Teams met woordvoerder Angela en tekstschrijver Sarah spreekteksten door ter voorbereiding van de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de VNG van woensdag 16 juni aanstaande.  Praat bij met de gemeenteraadsgriffier. Doe datzelfde met voormalig (landelijk) JOVD-voorzitter Rick Oudshoorn en oud-medewerker Martijn van Hulsteijn.Carolien Hermans belt over een actualiteit. Maak (nader) kennis met Bram Reitsma, de partijvoorzitter van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Bereid samen met de medewerkers Wilma Verschoor en Ward van Miltenburg de eerstvolgende bijeenkomst van de burgemeesters van de G4 gemeenten voor.

Ontvang op verzoek van ONL-voorman Hans Biesheuvel Daniël Feldbrugge op mijn werkkamer. Daniël is een van de initiatiefnemers van het Haags Horecakookboek. Hij overhandigt me het eerste exemplaar. In het boek geven 40 Haagse horecazaken letterlijk een kijkje in de keuken en ze delen allemaal twee kenmerkende recepten. De initiatiefnemers willen met de reeks – er is ook al een Haarlemse, Leidse en Utrechtse editie – zo’n één miljoen ophalen voor de horeca. De horeca kan in deze tijd wel een steuntje in de rug gebruiken. Een boek voor en door de horeca dus. Een geweldig initiatief. Heeft u al zin om echt Haags te kokkerellen én wilt u de Haagse horeca te steunen? Het boek is nu te koop. Guido Lauer legt de overhandiging op beeld vast en maak na afloop kennis met journalist Christy Dollen van AD/Haagsche Courant.

Spreek ‘s middags met voormalig medewerker Nicky Jansen Schoonhoven. Een topper. Ontvang drie leden van het bestuur van de Vereniging Vrienden van Den Haag. Buurtgenoot en tevens verenigingsecretaris Willem Frans Arts, Emilie Linssen-van Rossum (voorzitter van de werkgroep Levende Historie) en Jacob Bijl (voorzitter van de werkgroep Stadsbeeld en Stadsgroen). Spreken met elkaar over de contacten met de gemeente en hoe we elkaar kunnen versterken. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Intussen wordt vandaag bekend dat Den Haag samen met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht financieel bijdraagt bij de aanschaf van medische materialen en medicijnen voor het flink door corona getroffen Suriname. Vandaag vertrekt er al een vliegtuig vanaf Schiphol richting Paramaribo met spullen en medisch personeel. Hoop dat onze bijdrage helpt om de druk te verlichten en dat Suriname weet dat ze niet alleen staan in hun strijd tegen de Covid-pandemie.

Fiets in de loop van de middag naar het Binnenhof. Heb een informeel overleg van een delegatie van het Veiligheidsberaad met een aantal leden van het kabinet (Rutte, De Jonge en Grapperhaus). We spreken in de Trêveszaal onder meer over de bijna anderhalf jaar durende coronapandemie en onze samenwerking. Pleit voor spoedige terugkeer naar normale rechtstatelijke verhoudingen waarbij alle 352 gemeenteraden en alle colleges van burgemeester en wethouders en de lokale driehoeken weer volledig in positie zijn. Fiets aan het begin van de avond naar huis. Hayke Veldman belt en uit Frankrijk belt m’n dochter. Ze reist morgen terug naar Nederland.