Vrijdag 4 maart

Fiets heen en weer naar het zwembad. Ai, het is koud onderweg. Neem om negen uur deel aan een ingelast (digitaal) veiligheidsberaad met m’n 24 collega-veiligheidsregiovoorzitters en vier bewindslieden (Van der Burg, Yeşilgöz, Bruins Slot en De Jonge). We spreken over de situatie in Oekraïne. De veiligheidsregio’s, waaronder Haaglanden, krijgen de ‘opdracht’ om elk tweeduizend opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen, op de kortst mogelijke termijn, te regelen. Maandagavond spreken we er verder over. Koppel terug aan de directie van de veiligheidsregio, de leden van het college en m’n acht ambtgenoten in de regio Haaglanden. Heb telefonisch overleg met wethouder Robert van Asten. Breng aan de Johan van Oldenbarneveltlaan een verrassingsbezoek aan de heer en mevrouw Van der Vijver-Maas. Wens hen van harte geluk met hun 60-jarig huwelijk. De bruid – dochter van de bekende Utrechtse architect Willem Maas – was docent Frans op het Montessorilyceum in Den Haag. De bruidegom – Schiedammer van geboorte – was internist in het Hagaziekenhuis. Dochter Barbara en haar studerende kinderen Jesse (Wageningen) en Geesje (Erasmus) zijn er ook. Krijg een doosje Domtorentjes van banketbakker Theo Blom mee voor thuis. Vrolijke ontmoeting met een zeer vief echtpaar.

Keer huiswaarts. Videograaf Lois en Fleur (communicatie) staan al snel voor de deur voor de opname van een video over de situatie in Oekraïne. Benadruk hoe Den Haag, als internationale stad van vrede en recht, bezorgd is over, en meeleeft met de mensen in het land. We zijn solidair met het blauw en geel van de Oekraïense vlag en bereiden inmiddels onze bijdrage aan de opvang van vluchtelingen voor. Prijs tenslotte de vele spontane initiatieven in Den Haag en roep iedereen gul te geven aan lokale acties of giro 555.

Plaatsvervangend politiechef Tolga Kokglu belt in verband met de actualiteit. Bel zelf met Haags KHN-voorzitter Maarten Hinloopen.

Breng aan het begin van de middag een bezoek aan de ambassade van Oekraïne aan de Zeestraat. Ontmoet de enkele weken geleden aangetreden ambassadeur Z.E. Maksym Kononenko. Bekijk bij aankomst de vele bloemen en andersoortige steunbetuigingen die op de stoep van de ambassade liggen. De ambassadeur informeert mij over de actuele situatie. Ben onder de indruk van de vastberadenheid en strijdbaarheid van de diplomaat. Spreek mijn medeleven uit, informeer de ambassadeur over de inzet van Den Haag en de Haagse regio en de inzet vanuit de VNG. Bied steun aan voor zover dat binnen onze mogelijkheden ligt. Krijg na afloop van onze ontmoeting de fraaie publicatie ‘Ukraine.thebest – cultural space form A to Z’, geschreven door Yuriy Komelkov kado.

Ga kort langs bij Evening Dress aan de Koninginnegracht en bijna meteen door naar huis. Onderteken de oproep aan Tweedekamerleden om een gelijk speelveld voor lokale politieke partijen te creëren. Geef in de loop van de middag via MS-Teams een interview aan oud-collega Bernt Schneiders. Onderwerp van gesprek is het stedennetwerk g40.

 

Fiets aan het begin van de avond samen met Kevin en Camilla (beiden van kabinetszaken) naar Grand Café Utopie aan de Waldeck Pyrmontkade. Draag op uitnodiging van Marcel Kleizen bij aan de bekendmaking van de nieuwe fietsburgemeester van Den Haag. De fietsburgemeester promoot op allerlei manieren het fietsen in onze stad. Marcel neemt afscheid als eerste Haagse fietsburgemeester en draagt zijn ‘fietsketting’ over aan zijn opvolger. Voordat het zover is maak ik eerst de allereerste Junior Fietsburgemeester bekend. Na een strenge selectie door een jury onder leiding van de Haagse Jongerenambassadeur Shania Lalai komt de naam van Aya Achaboun uit de goudkleurige enveloppe die Shania mij aanreikt. Voorzie Aya van een symbolisch ambtsketen. Zij mag zich de eerste Junior Fietsburgemeester van Den Haag noemen. Dan zijn Walter, Adriaan en Remco genomineerd als nieuwe Fietsburgemeester. Van de drie genomineerden kan alleen Remco er vanavond live bij zijn. Moderator Michiel houdt de spanning er nog even in. Krijg opnieuw, maar nu van de andere juryvoorzitter Roel Lenoir, een goudkleurige enveloppe aangeboden en maak bekend dat Remco de Rijk winnaar is. Hang de fietsketting bij hem om. Wens beide kersverse fietsburgemeesters veel succes met hun werkzaamheden de komende twee jaar. Begroet na afloop wethouder Robert van Asten, gemeenteraadslid Maarten de Vuijst en de Utrechtse fietsburgemeester Jelle Bakker.

Foto’s: Valerie Kuypers

Fiets, via de Frederik Hendriklaan, naar huis. Doe onderweg een enkele boodschap voor het weekend. Is dat ook weer gebeurd.