Vrijdag 4 september

Maak m’n ochtendwandeling. Simone zingt me in alle vroegte toe. Ben 59 jaar geworden vandaag. Op het Stadhuis krijg ik bloemen. Aardig. Spreek met gemeentesecretaris Ilma Merx en wethouder Saskia Bruines over het thema integriteit. Woon in de collegekamer een vergadering bij van de voorzitters van de raadscommissies, Erlijn Wennink, Fatima Faid, Janice Roopram en Joris Wijsmuller. Plv. raadsvoorzitter Chris van der Helm zit de vergadering voor, ook de raadsgriffier is er bij. Heb een telefonisch overleg met Maarten Hinloopen (KHN Den Haag). Een telefonische vergadering met Emilia Saiz, Secretaris-Generaal van UCLG (United Cities and Local Governments) volgt. Peter Knip en Jessie Post van VNG International vergaderen mee.

Bereid met directeur veiligheid Hans, bestuursadviseur Sander en woordvoerder Jan het college van dinsdag en de gemeenteraadscommissie van komende woensdag voor. M’n ouders bellen in verband met m’n verjaardag. Word met een ‘smoesje’ de collegekamer ingelokt. Zie en hoor op het grote beeldscherm hoe stadsbeiaardier Gijsbert Kok op het carillon van de Haagse Toren (Grote Kerk) speciaal verjaardagsrepertoire ten gehore brengt. Via de live-verbinding beluister ik Happy birthday, Congratulations en (natuurlijk) Dancing Queen van Abba. Voel me zeer vereerd.

Dan door naar het 132 meter hoge ‘Strijkijzer’, geïnspireerd op het bekende Flatiron gebouw in New York. Heb op de 40e verdieping een zeer vruchtbare ‘heisessie’ met m’n naaste medewerkers van het bestuurssecretariaat, de bestuurs- en communicatieadvisering en kabinet en protocol. Na afloop vertelt uitbater Elwin Giel over de geschiedenis van het gebouw en stelt hij de liefhebbers in de gelegenheid op de 42e verdieping buiten van het zeer fraaie uitzicht te genieten. Het is bovendien schitterend weer er is dus veel te zien.

M’n dochter belt. Ze is onderweg naar Maastricht. ‘s Avonds terug thuis, trakteert Simone mij op het avondeten. Wandelen daartoe naar Toko Frederik aan de Frederikstraat. Zien later op de avond flarden van de voetbalinterland Nederland-Polen (1-0).